menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2024

Recepten met radijsjes

Heerlijk verse radijsjes om radijschips van te maken

De radijs of Raphanus sativus is rijk aan mineralen zoals kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, nicotinezuur en foliumzuur en bevat bovendien vitamines A, C, E en K.
Er bestaan veel veschillende soorten radijzen over de hele wereld zoals de Japanse radijs (rettich), groene radijzen uit China, zwarte spaanse radijs, of wat dacht je van de watermeloenradijs?
Radijzen zijn rijk aan antioxidanten, en daarvan is geweten dat ze bijdragen aan het verminderen van de tekenen van veroudering. Deze caloriearme groente is dus ee heel dankbare groente om veel te gebruiken.

Er zijn veschillende manieren om radijsjes klaar te maken.

radijschips

Radijsjes in de pan

Snij de radijzen in fijne partjes en bak lichtjs in de pan. Indien gewenst kunnen andere groentjes ook toegevoegd worden.
Kruiden kunnen toegevoegd worden voor extra smaak.
Belangrijk is om de radijzen niet volledig te ontdoen van hun schil, daar de antioxidanten hoofdzakelijk in de zich voorkomen. Om restjes aarde en onzuiverheden weg te halen mag je de radijsjes wel goed wassen.


Geroosterde radijsjes

Radijzen zijn leuke groentjes om te roosteren. En daarvoor is echt niet veel tijd voor nodig.
Snij de radijzen in sneetjes en voeg eventueel wat seizoenskuiden toe samen met wat olijfolie. Stop de schijfjes vervolgens in de voorverwarmde oven op de bakplaat. Ze hoeven er maar enkele minuutjes in tot ze zacht worden.
Daarna is het heerlijk genieten.

Gestoomde radijzen

In de stoomoven of stoomkoker kunnen gevierendeelde radijsjes (of volledige) gestoomd worden.
Deze gestoomde radijzen vormen dan een begin voor andere recepten waarin ze verwerkt worden.

Radijschips

Radijschips zijn een ideale snack of vervanger van de caloriebommen zoals de vettige chips. Ook radijsjes kunnen knapperige klaargemaakt worden, en het zijn originele hapjes om te serveren.
De bereiding van radijschips is vrij eenvoudig. Kook eerst de volledige radijsjes tot ze vork-gaar zijn. Maar let op, ze worden snel te zacht.
Maak een kruidenmengesel naar eigen smaak met onder andere olijfolie, zout en zwarte peper (eventueel ook nog honing of kaneel) in een kom en meng daar de gesneden radijsjes bij. Op die manier zijn ze aan beide kanten mooi gekruid.
Daarna worden ze in een voorverwarmde oven gedurende enkele minuutjes aangebakken op bakpapier. Draai de radijschips tijdig om geen verbranding te krijgen.
Eenmaal ze beginnen krimpen zijn de radijschips klaar om te serveren. Smakelijk !

De radijschips kunnen ook gemengd worden in Griekse yoghurt met honing (zie foto).

Radijzen met Griekse yoghurt

#3519
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).