menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Recepten met aubergine: Aubergines in de keuken

 

Recepten met aubergine

De aubergine zou haar roots hebben in India en was ook al bekend in China, nog voor onze jaartelling. Dankzij de Arabieren werd de aubergine bekend en verspreid om en rond het Middellandse Zeegebied. Altijd bezit de aubergine nog het imago van exotische plant of groente. Aubergine of 'eierplant' kent een donkerpaarse schil en veel lichter gekleurd vruchtvlees. Aubergine heeft op zich weinig smaak, maar is in combinatie met andere groenten en in kruidige bereidingen een voedselrijke aanwinst.

De aubergine is niet alleen caloriearm (16 kcal/100 gr) maar ook erg vezelrijk. 

Bij aankoop merk je dat de aubergine een glanzende en onbeschadigde schil bezit. Bij het betasten van de plant krijg je een beter gevoel van de rijpingsgraad. Een aubergine is rijp wanneer een lichte vingerdruk meegeeft. Aubergines bewaar je beter niet in de koelkast maar wel op een koele, droge plaats. De houdbaarheid is beperkt tot 4 à 6 dagen. De aubergine dek je beter af tegen het uitdrogen.
In principe hoef je een aubergine niet te schillen. Grondig wassen volstaat en best verwijder je ook de kroon en het steeltje. Toch is de aubergine altijd een vluggertje: manipuleer de groente geen uren voor gebruik. Want dan kleuren de schijven snel bruin. Bitterstoffen onttrekken (als dat nodig is) kan door de schijven aubergine te bestrooien met een beetje zout en onder druk (een plat bord daarbovenop met een licht gewicht) gedurende een klein half uur te laten staan.


Aubergine wordt nooit rauw gegeten. En al is het mogelijk, aubergine ga je ook niet invriezen. Cool is de aubergine wel, maar zo koel hoeft het ook weer niet. Authentiek, cool en een paradijservaring met groenten. Op die manier creëert altijd tijd voor een gezonde maaltijd!

Aubergine in de keuken : Recepten met aubergine

Auberginerecepten

Gevuld kalfsrolletje op z'n Italiaans

Ingrediënten voor 1 persoon
1 kalfslapje
1 plakje rauwe ham
150 g champignons
¼ aubergine
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel olijfolie
2 blaadjes salie
2 tomaten 
1 takje tijm
120 g volkorenpasta (farfalle, droog gewogen)
peper en zout

Bereiding
Klop het kalfslapje met een keukenhamer en leg er het plakje ham op. Borstel de champignons fijn en hak ze fijn. Snijd de aubergines in blokjes. Cutter de champignons en de blokjes aubergine samen fijn tot een puree (gebruik het cutterhulpstuk van de mixer). Meng de puree met het citroensap, peper en zout. Leg de puree op het kalfslapje en rol het op. Bind het vast met keukendraad. Verhit de olijfolie in een pan met een antiaanbaklaag. Laat het vlees aan alle kanten kleuren. Kruid met peper en zout en overgiet met 50 ml water. Voeg de fijngehakte salie toe en laat afgedekt 40 minuten sudderen. Pel en ontpit ondertussen de tomaten. Snijd ze in stukjes en laat ze zonder vetstof inkoken tot een dikke brij met de tijm, peper en zout. Kook de farfalle al dente. Leg het kalfsrolletje op het bord. Overgiet met enkele lepels van het stoofvocht. Schep de farfalle in een hoopje naast het vlees en giet de tomatensaus over de pasta.

gezonde aubergine aan de plant

Groente-aardappelratatouille met varkensreepjes 

Ingrediënten voor 4 personen 
1 aubergine
6 aardappelen
2 tomaten
2 varkenslapjes
1 eetlepel olie
1 geperst knoflookteentje
peper
zout
1 koffielepel Provençaalse kruiden

Bereiding
Snijd de aubergine en de geschilde aardappelen in blokjes. Pel de tomaten en snijd ze in stukken. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem. Voeg de groenten toe, laat ze 1 minuut fruiten en kruid met knoflook, peper, zout en Provençaalse kruiden. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat 12 minuten stoven. Snijd het varkensvlees in reepjes en voeg ze in de helft van de stooftijd bij de groenten.

Terug naar boven icoon