menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 15 juli 2024

Aubergines zaaien en weetjes over de aubergine of eierplant

De complete aubergine zaaigids!

Aubergines (Solanum melongena) ook wel eierplanten genoemd, zijn groenten die vermoedelijk uit India afkomstig zijn. Ze hebben dan ook veel warmte nodig om optimaal te kunnen groeien. Maar ook bij het zaaien is temperatuur een erg belangrijke factor. De plantjes laten makkelijk twee tot drie weken op zich wachten waardoor aubergines beslist trage kiemers mogen genoemd worden. Daarom is het belangrijk enkele aandachtspunten in acht te nemen bij het zaaien van aubergines…

aubergines zaaien

Warm?

Aubergines dienen net zoals pepers en paprika’s vrij vroeg gezaaid te worden om uiteindelijk mooi volgroeide planten te bekomen. Ze kiemen erg traag en een hoge temperatuur is van groot belang. Zorg voor een constante temperatuur van ongeveer 23 tot 25 C° bij het zaaien van aubergines. Zaai je in een minikas zonder verwarming, dan is een plaatsje op een zonnige vensterbank het absolute minimum.Zaaiperiode

De ideale zaaiperiode is van eind februari tot eind maart, afhankelijk van de zaaiomstandigheden. De eerste twee weken van april zouden in uiterste nood ook nog kunnen maar hou er dan wel rekening mee dat je mogelijks niet meer van de volle vruchtopbrengst kan rekenen.

 • Zaaien op een vensterbank binnenshuis:
  Hier kan je beginnen zaaien vanaf half februari bij een temperatuur van 23 tot 25 C°.
   
 • Zaaien in een verwarmde kas:
  Zaaien vanaf begin maart bij een temperatuur van 20 C°.

Zaaimethode

aubergines zaaien

Zaaien gebeurd in potjes of zaaibakken en dit op een warme plaats. Het is vooral belangrijk dat de bodemtemperatuur hoog is en blijft om de zaden vlug te laten kiemen. Maak gebruik van een luchtige zaai en stekgrond met een laagje zand. Vul de potjes of zaaibakjes op en dam alles even goed aan. Neem de zaden en maak kleine gleufjes waar je dan onmiddellijk kan gaan inzaaien.

aubergines zaaien


Probeer ruim te zaaien zodat de jonge zaailingen niet gaan verstikken en/of fileren (langgerekt opgroeien). Doe hierna de gleufjes terug dicht en dam alles terug even aan. Neem een plantspuit en vernevel het zaaioppervlak zodat de zaden kunnen kiemen. Plaats een glasplaat of kapje over de zaaibakjes of potjes. Dit zorgt voor een warm en vochtig klimaat.
Vervolgens de bakjes goed warm plaatsen en geduld hebben. Bevochtig het zaaibakje regelmatig zodat de grond niet uitdroogt.

aubergines zaaien

Besluit

Aubergines kunnen beslist trage groentes genoemd worden, maar al gauw zal de eierplant gaan uitgroeien tot een mooie en productieve vruchtgroente! Het zaaien is niet moeilijk dus zeker even proberen!

aubergines zaaien

AUBERGINE WEETJES:

 • Tegenwoordig kennen we de aubergine ook als eierplant, maar had je al ooit gehoord van de vroegere benaming "melanzaanappel"?

 • De naam eierplant heeft de plant te danken aan de vruchten van de oeraubergine die kleine witte vruchten heeft en die momenteel nog altijd zeer geliefd is op de Aziatische markten.

 • In Europa kennen en gebruiken we vooral de grote, bijna zwarte langwerpige aubergines, maar er bestaan heel veel kleuren en vormen van aubergines.

 • In de middeleeuwen kwam de aubergine naar Europa. Men noemde de vrucht "mela insana" wat wil zeggen "ziekmakende appel". Dit omdat men niet wist dat men deze niet niet rauw mag eten. De aubergine bevat net als de aardappel het giftige solanine en andere bitterstoffen die pas bij het koken verdwijnen.

 • Aubergines zijn lekker en licht verteerbaar. Te gebruiken in heel wat gerechten met een zachte smaak. Hier vindt u enkele recepten met aubergines…

teelt van aubergine of de eierplant
De vruchten van de aubergine of eierplant zijn er in vele kleuren en vormen


#1389Angelo Dorny

Auteur: Angelo Dorny

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).