Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/onkruid_om_gek_van_te_worden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 21 januari 2022

Onkruid om gek van te worden

Een mooie tuin mooi houden is vaak een hele klus, zeker wat betreft onkruid. Wanneer de temperaturen warmer worden zijn ze daar die vervelende planten. Gisteren onkruidvrij gemaakt, morgen terug volop aanwezig. Om gek van te worden !

Maar wat is onkruid nu eigenlijk?

Planten die groeien op plaatsen waar wij ze niet willen en die bovendien snel uitschieten/uitbreiden, dat zijn onkruiden.

Wat voor sommigen als lelijk onkruid bestempeld wordt, is misschien door anderen speciaal gezaaid.
Paardenbloemen, wilde papavers, distels, … ze kunnen allemaal bijdragen tot een kleurrijk tapijt dat bedoeld is als bloemenweide. In principe kan iedere plant dus onkruid zijn, al worden meestal dezelfde soorten als ongewenst bestempeld.

De tuin onkruidvrij houden kan het best op regelmatige basis gedaan worden, op die manier is er het minste werk aan.

Waarom verspreidt onkruid zich zo snel?

Er bestaan twee soorten onkruidverspreiding. Onkruiden kunnen zich voortplanten door middel van zaden, of via wortelstokken.

heermoes
heermoes

Kleine brandnetel
Kleine brandnetel

 • Wortelonkruiden:

  Wortelonkruiden kunnen snel en steeds opnieuw weer uitschieten omdat ze een moeilijk te verwijderen wortelgestel hebben.
  Ondergrondse stengels en penwortels zijn moeilijk te bestrijden. Wanneer ze niet helemaal uit de grond verwijderd zijn, ontwikkelen ze zich opnieuw tot een volwaardige plant. Enkele voorbeelden van wortelonkruid met een ondergrondse stengel zijn akkerdistel, grote brandnetel, haagwinde, heermoes en zevenblad.

  Wortelonkruiden met een penwortel komen vaak voor in het gazon, voorbeelden daarvan zijn paardenbloem, ridderzuring en het gewone biggenkruid.

 • Zadenonkruiden:

  Zadenonkruiden komen vaak voor omdat ze net zoveel zaad ontwikkelen. Het zijn meestal eenjarige planten die moeilijk te schoffelen of te wieden zijn. Moeilijk te verwijderen zaadonkruiden zijn bijvoorbeeld melkdistel, kleine brandnetel, vogelmuur en straatgras.

onkruiden bestrijden


Bestrijding van onkruiden

Er bestaan tal van middeltjes om onkruid te bestrijden of te voorkomen.
Last van wortelonkruiden in de vaste plantenborder? Dan zal dit een steeds terugkerend probleem zijn. Toch zijn er 2 manieren om wortelonkruid te verwijderen in de vaste plantenborder:

 • Wanneer de plantenborder nog niet overwoekerd is helpt enkel nog het selectief bestrijden via chemische middelen. Manueel verwijderen zal nooit helpen, aangezien het wortelgestel goed aanwezig is en opnieuw zal uitschieten. Door het aanstrijken met een systemisch bestrijdingsmiddel zal de plant de actieve stof opnemen via het blad en meevoeren doorheen de hele sapstroom in de plant. Dit zal de gehele plant danig verzwakken waardoor de plant met wortel zal uitsterven. Is het wortelgestel te stevig ontwikkeld dan kan het gebeuren dat de plant opnieuw uitschiet. In dat geval is een 2e of 3e behandeling nodig om de wortel steeds meer te verzwakken. Bamboe verwijderen kan bijvoorbeeld ook op deze manier.
 • Heeft u te lang gewacht om wortelonkruid te verwijderen, dan zit de hele border onder de duim van het onkruid. Hier helpt enkel een drastische maatregel:  In het najaar kan je alle te behouden beplanting uitgraven en worden de restanten van het wortelonkruid verwijderd. Zet daarna de planten in een tijdelijk onderkomen ter observatie. Doe dit in een aparte kuip of bak, maar niet met aarde van de te bestrijden plantenborder.
  Nu wordt de border voorzien van nieuwe grond, die vrij is van onkruidzaden en wortels van onkruid. Na een aantal dagen/weken merk je in de quarantainebak of alle wortelonkruid verwijderd is. Indien er geen nieuwe verspreiding te zien is kan de plant teruggeplaatst worden.
#4620

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies