menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2024

Hoe versier je een kerstboom: tips & tricks

Bij de echte kerstfans staat hij er al: de kerstboom! Anderen wachten liever nog tot na 6 december, tot de Sint zijn cadeautjes heeft afgeleverd. Maar ongetwijfeld kijk je er nu al naar uit om jouw interieur om te bouwen en vol te sjouwen met kerstdecoratie! Less is more geldt niet tijdens deze dagen, het mag gerust een tikkeltje meer zijn. Ben je nog op zoek naar ideeën om jouw kerstboom stijlvol te versieren? Lees dan volgende tips. 

Trends 2022 kerstdecoratie

Wanneer plaats je de kerstboom?

Dat hangt voor een groot deel af van of je kiest voor een echte kerstboom of een kerstboom in kunststof. Wil je hem reeds in de eerste weken van november plaatsen en hem laten staan tot na nieuwjaar dan kan je best voor een namaak exemplaar kiezen. Echte kerstbomen blijven echter niet eeuwig mooi en zijn doorgaans maar vanaf eind november in de diverse tuincentra te vinden. Denk eraan dat een echte kerstboom meer verzorging vraagt en voldoende water nodig heeft om hem een aantal weken mooi te houden. Zet de boom ook niet te dicht tegen de verwarming. Laat een echte kerstboom na aankoop eerst een dag wennen aan de temperatuur. Zet hem best even in de tuinberging of garage voor je hem naar binnen haalt. Zo maak je de overgang tussen buiten en binnen minder brut en voorkom je dat de boom vroegtijdig zijn naalden laat vallen. Kerstbomen met wortel zullen ook langer meegaan dan kerstbomen zonder wortel. 

Een echte kerstboom of een kunstkerstboomKunststof kerstbomen daarentegen verliezen hun naalden niet en blijven, eens ze er staan, altijd even mooi. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een namaak exemplaar en vaak zijn ze gedecoreerd nauwelijks van de echte te onderscheiden. Investeer in een mooie boom om er jarenlang te kunnen van genieten. Hoe duurder de prijs, hoe voller de boom en hoe mooier en echter de takken lijken. Bij het opzetten van een kunststof kerstboom steek je best voldoende tijd in het openzetten van alle takken. Zo lijkt de boom ook veel mooier eens hij af is. 

Welke kerstboom je ook kiest, zet hem altijd in een stevige pot of voet zodat hij niet kan omvallen als de kinderen of jouw hond of kat langslopen. Door de boom in een hoek te plaatsen uit de buurt van de sofa of stoelen, maak je het moeilijker voor de hond of kat om er in te springen.

Een mooie kerstboommand werkt de niet zo fraaie voet meteen weg en kleedt het geheel netjes aan. Met een sneeuwdeken plaats je de kerstboom in een wit sneeuwtapijt en creëer je binnenshuis een winterse sfeer.


De juiste kerstverlichting

Staat de kerstboom op zijn plaats, dan is de volgende stap het ophangen van de verlichting. Zorg voor voldoende lampjes en de juiste kleur want zij zorgen 's avonds voor de sfeer. Warm licht geeft een heel andere uitstraling en gevoel dan koud of wit licht. Witte lampjes met een transparant snoer staan mooier in een witte kerstboom. Bij een groene boom kies je bij voorkeur voor warm licht met een groen snoer, dat valt minder op. Je kan ook verschillende lichtsnoeren combineren, eventueel met een accentverlichting zoals sterren of sneeuwballen.

Gebruik altijd LED kerstverlichting om energie te besparen en laat tijdens het branden van de kerstlampjes de normale verlichting uit. Led verlichting is tot 10 keer zuiniger dan traditionele kerstverlichting. Dit komt omdat led verlichting veel minder stroom verbruikt. Het staat bovendien garant voor een lange levensduur. Zo druk je de kosten! Kerstboomverlichting kost gemiddeld 1€ voor 30 dagen (8 uur per dag). De uiteindelijke kost hangt af van het aantal lampjes en het type verlichting maar je hoeft je in elk geval niet schuldig te voelen om de lampjes te laten branden!  

Check voor het ophangen eerst of de lichtslinger nog werkt. Omdat het stopcontact zich doorgaans bij de vloer bevindt, kan je best onderaan beginnen en de lampjes zo naar boven toe rond de boom slingeren. Wikkel de verlichting ook rond de takken. Drapeer ze niet te strak zodat je nog wat speling hebt om ze eventueel nog wat te verleggen. Doe de lampjes branden en bekijk het geheel van op een afstand. Zo kan je pas zien als ze mooi verdeeld zijn. Heb je huisdieren? Verstop dan de bedrading goed zodat ze er niet kunnen aan knagen of in verstrikt raken. Je kan er eventueel voor kiezen om de kerstboom een aantal dagen onversierd in de woonkamer te zetten zodat je huisdier kan wennen aan de boom. Meestal vinden ze nieuwe spullen na een paar dagen al niet meer zo interessant. Zo is de kans groter dat jouw hond of kat de versierde kerstboom met rust zal laten.

Hang de slingers en de kerstballen op

Stap drie is de leukste stap, nu begint het echte werk: het ophangen van de slingers en de kerstballen. Volg je buikgevoel en decoreer met de spullen die jij het mooiste vindt. Ga je voor een bonte verzameling of heb je liever een beperkt aantal tinten die bij je interieur passen? Aan jou de keuze! Zorg er in elk geval voor dat het niet te ééntonig wordt en dat de boom mooi gevuld is. Als je de stam nog kan zien hangen er te weinig ballen in. 

Begin helemaal bovenaan met de piek of de strik rond de top aan te brengen, zo voorkom je dat er kerstballen sneuvelen. Hang vervolgens de slingers op, ze vullen de kerstboom en maken hem nog sierlijker. Je hebt de traditionele lametta guirlandes, kralenkettingen maar ook meer decoratieve slingers in de vorm van takken, pareltjes,... Vlecht ze los tussen de verlichting en hang bepaalde delen ook wat dieper in de boom. 

Verschillende vormen, materialen en groottes in kerstdecoratieDenk bij de aankoop van de versiering aan verschillende materialen, groottes en vormen. Kies niet alleen de ronde kerstballen of dennenappels maar ook strikken, bloemen, dieren, nestkastjes, pakjes en andere ornamenten. Ga voor een bepaald thema en zorg dat de verschillende vormen en kleuren op het einde toch een eenheid vormen. Lichte kleuren en natuurlijke elementen zijn helemaal in. Ook romantiek behoort tot de trends van 2022. Combineer wit met parelmoer en oud roze voor een nostalgische look.

Begin met de effen kerstballen die je dichterbij de stam ophangt om diepte te creëren. Hang pas daarna de meer decoratieve exemplaren op. Begin met de grootste items en daarna de kleinere om de boom egaal te vullen. Grotere ballen hang je doorgaans ook meer aan de onderzijde en helemaal bovenaan enkel de kleinere exemplaren. Wissel glitterende ballen af met glanzende en matte.

Heb je huisdieren of jonge kinderen dan hang je onderaan best geen glazen kerstballen maar onbreekbare en zachte items. Als er dan eentje valt is het niet zo erg. Maak de kerstballen stevig aan de takken vast met binddraad. Denk er ook aan dat veel huisdieren een allergie hebben voor engelenhaar.

Versier niet alleen de voorzijde van de kerstboom maar rondom zodat hij aan alle zijden even mooi is om te bekijken, zelfs al staat hij in een hoek of voor het raam. Het zicht van buitenaf is even belangrijk. Ga zelf eens naar buiten om te zien hoe de boom er langs die kant uitziet. Is hij mooi gevuld en hangt er overal voldoende decoratie dan is hij af en kunnen de pakjes eronder! Vergeet ook de kerstman niet, laat de kaarsen branden en kruip gezellig onder je warme plaid.

In onze rubriek kerst vind je een uitgebreid assortiment kerstbomen, kerstdorpjes en kerstdecoratie maar ook leuke en originele kerstcadeautjes.

#5961Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).