menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 21 mei 2024

Laat je kerstboom ook verder leven na de feestdagen

Het nieuwe jaar is aangebroken, de feestdagen liggen achter ons. Hopelijk heb je er van genoten! En waarschijnlijk staat de kerstboom er nu nog even maar denk je toch al aan opruimen. Met onze tips zal je nog langer van je boom kunnen genieten en niet alleen tijdens kerst maar misschien wel het hele jaar door!

Kerstboom na de feestdagen

Wat met de kerstboom nu de feestdagen voorbij zijn?

Heb je er eentje in kunststof dan is het antwoord eenvoudig. Deze kan je terug netjes opbergen in zijn doos of in een geschikte opbergtas en op zolder plaatsen tot volgend jaar. Maar het zou zonde zijn om je echte kerstboom ook geen tweede leven te gunnen.

De staat van de boom waarin hij zich nu bevindt is hierbij heel belangrijk. Heeft de boom al vele naalden verloren, zijn de naalden volledig opgedroogd? Of heb je een afgezaagde boom? Dan is het natuurlijk geen optie om hem te gaan aanplanten in je tuin. Opteer in dit geval om je kerstboom te composteren, zo breng je de boom terug in de natuurlijke kringloop en fungeert hij als voedingsbron voor ander groen. Breng je boom naar het containerpark of versnipper hem in je eigen tuin. Ben je zelf niet in staat om je boom te verplaatsen, kan je je best informeren bij je stad of gemeente om na te vragen of er ophaling is voorzien.

Heb je een kerstboom met wortel, heb je hem goed verzorgd en voldoende water gegeven, dan kan de boom wel in de tuin worden geplant. Check alvast of de takjes nog flexibel en mooi groen zijn en de naalden niet loskomen van de boom. Het is zeker de moeite waard om het te proberen! Op die manier verminder je de milieubelasting en kan je hem volgend jaar terug in je woonkamer plaatsen.

Tips om de slaagkans tot hergroei te vergroten:

  • Een echte kerstboom Voor je de boom in de tuin gaat planten laat je hem best enkele dagen acclimatiseren in de garage of tuinberging. Dit zal de temperatuurschok tussen de verwarmde huiskamer en het gure winterweer verminderen.
  • Kies een plek in de tuin waar de spar voldoende ruimte heeft om uit te groeien. Na enige jaren kan de boom wel enkele meters hoog worden.
  • Kies een dag uit waarop het niet vriest en maak het plantgat voldoende groot en diep. Meng de aarde met wat compost.
  • Zorg ervoor dat de boom niet te diep wordt aangeplant. De bovenste wortels mogen slechts enkele centimeter onder de aarde zitten.
  • Geef hem de eerste weken voldoende water, zeker in droge periodes.
  • Wil je de boom volgend jaar opnieuw gebruiken als kerstboom, dan kan je hem met de pot inplanten. Zo groeit de spar minder snel en kan je hem gemakkelijk terug uit de grond halen voor de volgende feestdagen. Geef de boom in dit geval voldoende water, zeker in droge periodes.
  • Wanneer je de boom in pot aanplant, zorg er dan voor dat de pot zich een tiental centimeter boven de grond bevindt en er voldoende drainage is.
  • Heb je geen eigen tuin of niet voldoende plaats, schenk dan je boom aan een kerstboomasiel. Er zijn verschillende organisaties waar je de kerstboom na de kerstperiode kan laten aanplanten om hem in december terug op te halen.

En wie weet staat de boom op eindejaar opnieuw in jouw huiskamer te stralen, als dank voor je goede zorgen! 

Kerstboom met kerstdecoratie en kerstlampjes

#4581

Auteur: Kristof
Tuin- en Landschapsarchitect

Terug naar boven icoon