Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kerstboom_overhouden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 22 oktober 2021

Laat je kerstboom ook verder leven na de feestdagen.

Wat hadden we er naar uit gekeken, de gezellige eindejaarsperiode waarbij de kerstboom met zijn lichtjes een absolute must was voor elke huiskamer. Deze periode ligt terug achter ons, waarbij de vraag wordt gesteld: wat met de kerstboom?

Wat met de kerstboom nu de feestdagen voorbij zijn?

Heb je een kunststofboom geplaatst, dan is het antwoord eenvoudig. Deze kan je terug netjes opbergen in zijn doos en op zolder plaatsen tot volgend jaar. Maar het zou zonde zijn om je echte kerstboom ook geen tweede leven te gunnen.

Hierbij is de staat van de boom waarin hij zich momenteel bevindt van belang. Heeft de boom reeds vele naalden verloren, zijn de naalden volledig opgedroogd? Of heb je een afgezaagde boom? Dan is het natuurlijk geen optie om deze terug te gaan aanplanten in je tuin. Opteer hierbij om je kerstboom te composteren, zo breng je boom terug in de natuurlijke kringloop en fungeert hij als voedingsbron voor ander groen. Breng je boom naar het containerpark of versnipper hem in je eigen tuin. Ben je zelf niet in staat om je boom te verplaatsen, kan je je best informeren bij je stad of gemeente om na te vragen of er ophaling is voorzien. Als je je kerstboom goed hebt verzorgd en voldoende water hebt gegeven, dan kan de boom wel terug aangeplant worden. Check alvast of de takjes nog flexibel en mooi groen zijn en de naalden niet loskomen van de boom. Het is alvast de moeite waard om het te proberen als je de milieubelasting wilt verminderen en hem volgend jaar terug in je woonkamer wenst te plaatsen.

We geven je graag wat tips mee om de slaagkans op hergroei te verhogen:

  • Voor je de boom in de tuin gaat planten laat je hem best enkele dagen acclimatiseren in de garage of tuinberging. Dit zal de temperatuurschok tussen de verwarmde huiskamer en het gure winterweer verminderen.
  • Kies een plek in de tuin waar de spar voldoende ruimte heeft om uit te groeien. Na enige jaren kan de boom wel enkele meters hoog worden.
  • Kies een dag uit waarop het niet vriest en maak het plantgat voldoende groot en diep. Meng de aarde met wat compost.
  • Zorg ervoor dat de boom niet te diep wordt aangeplant. De bovenste wortels mogen slechts enkele centimeter onder de aarde zitten.
  • Geef hem de eerste weken voldoende water, zeker in droge periodes.
  • Wil je de boom volgend jaar opnieuw gebruiken als kerstboom, dan kan je hem met de pot inplanten. Zo groeit de spar minder snel en kan je hem gemakkelijk uithalen voor de volgende feestdagen. Zorg hierbij vooral dat je de boom water heeft in droge periodes, ook in de zomer.
  • Wanneer je de boom in pot aanplant, zorg er dan voor dat de pot zich een tiental centimeter boven de grond bevindt en er voldoende drainage is.
  • Heb je geen eigen tuin of niet voldoende plaats dan kan je ook je boom naar een kerstboomasiel brengen. Er zijn verschillende organisaties waar je je eigen boom na de kerstperiode kan laten aanplanten om hem in december terug op te halen.

In december kan je de boom vervolgens uitgraven en opnieuw gebruiken. Als oude vrienden kunnen jullie opnieuw kerst doorbrengen. 

kerstboom overhouden

#4581

Auteur: Kristof
Tuin- en Landschapsarchitect