menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Alternatieven voor de kerstboom: Kerst zonder boom

Liever geen kerstboom, maar wel een gezellige kerstsfeer in huis? Denk maar niet dat je de enige bent. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om er de sfeer in te brengen, zoals kerststerren, Amaryllisbloemen en waxbollen. 

Alternatieven voor de kerstboom

Kerststerren

Geen plant die in december zo vertrouwd aanvoelt als de kerstster. Zeker nu we massaal weer woonplanten in huis halen, en de botanical style, met heel veel groen in huis, hoogtij viert. Hoe meer planten, hoe beter! Hang minikerststerretjes op tegen de muur, stapel ze tot een heuse ‘kerstboom’ of zet ze in een mooie stolp, wat natuurlijk helemaal hip is. Combineer ze met je vele woonplanten, bijvoorbeeld in een stellingkast, en creëer je eigen urban jungle, maar dan wel in kerstsfeer. Voor een rustige en moderne sfeer zet je kerststerren in grote witte potten. Ook leuk: een schaal met een mix van verschillende kleuren door elkaar. We kennen natuurlijk de rode en witte kerstster, maar wist je dat er nog meer verrassende kleuren zijn zoals zalm, limoengroen, roze en paars? Het zijn overigens niet de bloemen die kleur geven, maar het schutblad. De minuscule bloempjes zitten in het hart van de bladeren, maar je moet al goed kijken om die te zien. Geef je kerstster regelmatig water; de potgrond mag altijd licht vochtig aanvoelen. Zet ze op een lichte plek, maar uit de tocht en niet naast de radiator of de kachel. Op www.kerstster.info vind je nog meer decoratietips. 

Alternatieven voor de kerstboom


Amaryllis

Waarom is Amaryllis zo’n typische kerstbloem? Dat komt omdat ze, net als de kerstster pal in het kerstseizoen bloeit, met indrukwekkende, vaak knalrode bloemen, die automatisch feestsfeer uitstralen. Je kunt de bollen in een sfeervolle kerstpot planten, met wat kaarsjes en versiering bij, zoals kleine kerstballetjes of rozenbottles, of ze als snijbloem in een vaas houden. Het hoeft overigens niet altijd rood te zijn, je hebt ook prachtige witte Amaryllissen, als je meer in een Noorse sfeer kerst wilt vieren, of bloemen met heel fijne blaadjes, voor een speelse look. Na de bloei kun je de bol perfect overhouden. Knip de stengel tot 2 cm af en geef regelmatig water en voeding voor kamerplanten. De bladeren moeten goed uitgroeien, zij vergaren de reserves voor de nieuwe bloei. Zet de pot vanaf eind mei op je balkon of in de tuin en haal in september weer binnen. Zet op een frisse plek, stop met water geven en knip het afgestorven blad af. Verplant in november en geef een plek in de woonkamer, waar de bloei kan beginnen. Met wat geluk heb je in de kerstperiode weer nieuwe bloemen, deze keer van eigen kweek.

Alternatieven voor de kerstboom

Waxbollen

Waxbollen zijn speciaal geselecteerde Amaryllisbollen die genoeg energie hebben om uit zichzelf te bloeien, zonder dat ze water of grond nodig hebben – een heel fascinerend proces dat erg tot de verbeelding spreekt. Het laagje was eromheen beschermt de bol tegen uitdroging, maar is vooral een extra decoratie-element. Je hebt ze in alle denkbare glamourrijke kleuren: goud, zilver, zwart, rood, roze, met glitters, sterretjes, sneeuw, … Thuis beginnen de bollen direct te groeien en na 3 tot 6 weken komt er een prachtige, grote bloem uit, zonder dat jij er iets moet voor doen. Onderaan de waxbol zit een spiraal, 

die ervoor zorgt dat de amaryllisbol rechtop blijft staan en dat hij niet omvalt onder het gewicht van de grote bloemen. Wil je de waxbollen decoratief in een grote schaal leggen, dan haal je er de spiraal af. (foto’s iBulb)

#5479Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon