menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 20 juli 2024

De beste tips tegen naaldverliezende kerstbomen

de juiste kersboom kiezen

Kerstbomen in huis laten vaak al na zeer korte tijd hun naalden vallen en kunnen zo de feestvreugde bederven. In hoeverre een kerstboom zijn naalden laat vallen hangt af van de soort, de standplaats in huis en de verzorging. Ontdek hier wat je kunt doen tegen kerstbomen die hun naalden laten vallen.

Tip 1: kies de juiste kerstboomsoort

Als de naalden eenmaal vallen, is het al te laat. Daarom is het belangrijk dat je vanaf het begin onze aanwijzingen opvolgt. Al bij het kiezen van de kerstboom kan je veel doen, door de juiste soort te kiezen. Verschillende soorten laten hun naalden namelijk met verschillende snelheden vallen. Bijzonder geschikt voor een verblijf in de woonkamer zijn de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) en de nobele spar (Abies nobilis). Koop jouw boom bij voorkeur bij een kleine, plaatselijke kerstbomenverkoper. Deze heeft vaak versere bomen, die nog niet zo lang liggen. Bovendien kan je het snijvlak beter bekijken en gemakkelijker inschatten wanneer de boom gekapt is. Hoe donkerder het snijvlak is, hoe langer geleden de kerstboom geveld is.

Als alternatief kan je, als je 100% zeker wilt zijn, bij sommige handelaren in je regio je kerstboom eigenhandig kappen of uitgraven, waarbij het het optimaalst is wanneer je vooraf mag reserveren om de boom pas later op te halen. Op die manier kan je tijdig een mooi exemplaar reserveren en dat pas als het nodig is laten kappen.


kerstboom optimale verzorging

Tip 2: vermijd temperatuurschommelingen

Nadat je een mooie kerstboom hebt uitgekozen en deze naar huis hebt gebracht, is het raadzaam het net onmiddellijk te verwijderen, zodat de takken zich weer kunnen uitspreiden. Voordat je de boom in jouw woonkamer plaatst, laat je deze eerst een dag op een koele plaats liggen, bv. in de garage, op een tegen de wind beschut balkon of op een koude overloop.

Zo voorkom je te grote temperatuurschommelingen, waardoor de kerstboom straks minder snel zijn naalden verliest.

Tip 3: houd de kerstboom vochtig

Omdat een kerstboom veel water nodig heeft, moet u de boom doorlopend water geven. Om ervoor te zorgen dat de boom het water zeer goed kan opnemen, is het raadzaam een plak van de stronk af te zagen en de boom vervolgens in een emmer met water te zetten. Voor de kerstboomstandaard in de woonkamer kunt u gewoon leidingwater gebruiken. Controleer het waterniveau dagelijks en vul indien nodig water bij, zodat de boom nooit droog komt te staan. Ook kan je voor meer vochtigheid de takken besproeien met water. Verder helpt het om de juiste plek in huis te kiezen.

Kies indien mogelijk een standplaats zover mogelijk van de open haard of verwarming, waar het niet te warm is en niet tocht. Ook hierdoor begint een kerstboom pas veel later met het laten vallen van zijn naalden.

#5822Compo

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).