Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kies_een_kerstboom_die_bij_je_past

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 15 augustus 2022

Kies een kerstboom die bij je past

It’s Christmas time again! De meest gezellige periode van het jaar waar heel wat mensen lang naar uitkijken. Tijd om de kerstversiering van de zolder te halen en de woonkamer cosy in te richten: fonkelende lichtjes, blinkende kerstballen, slingers, leuk tafellinnen en bovenal de mooiste kerstboom. Maar welke kerstboom is nu de beste optie? We zetten de verschillen even voor jou op een rijtje en helpen je graag verder met je keuze.

De aankoop van een echte kerstboom

Soorten kerstbomen

 • Fraserspar (Abies fraseri): deze conifeer heeft een mooie piramidale vorm en een fris blauwgroene kleur met een zilverachtige schijn. Als kerstboom is het een goed vertakte volle boom die lekker geurt en zijn naalden niet makkelijk verliest. Zijn sterke takken zijn perfect om weelderig te versieren en bovendien prikken zijn naalden niet. Hij blijft zijn kleur ook goed behouden. Heb je een kerstboom met kluit gekocht dan kan je hem na de feestdagen in de tuin planten. De Fraserspar is een zeer goed en betaalbaar alternatief voor de populaire Nordmannspar.
 • Nordmannspar (Abies nordmanniana): beslist nog steeds één van de bekendste soorten onder de kerstbomen. Hij heeft dikke, stevige takken met mooie dikke naalden die niet prikken en waaraan je probleemloos zwaardere kerstballen en andere decoratieve elementen kan hangen. De boom groeit trager en is daardoor iets duurder in aankoop maar als kerstboom in pot gekweekt kan je hem probleemloos meer dan een maand in huis houden. Gezaagde exemplaren blijven ook weken in prima conditie. Kerstbomen met wortel kan je bovendien na de feestdagen in de tuin planten en door de trage groei kan je hem meerdere jaren hergebruiken. Denk er wel aan dat de boom tot 20 meter hoog kan worden. 

Fraserspar (Abies fraseri) - Nordmannspar (Abies nordmanniana)

 • Servische spar (Picea omorika): een sierlijke spar die smal en hoog is waardoor hij vaak wordt gekocht om in kleinere ruimtes te plaatsen. De boom behoudt beter zijn naalden dan de klassieke Picea abies. Ze zijn groen aan de bovenkant en zilverachtig aan de onderzijde, zijn stomp en prikken niet. De wat smallere kerstboom neemt minder ruimte in dan bijvoorbeeld de bredere Nordmannspar. De kerstboom is geschikt om na de feestdagen in de tuin te planten omdat de wortels fijner vertakt zijn. Hij is goed bestand tegen luchtvervuiling en gedijt ook in kalkrijke bodem. Hij kan tot 10 meter hoog worden.
 • Groene fijnspar (Picea abies): de klassieke kerstboom en meest gekweekte conifeer voor de houtproductie. De spar heeft een mooie piramidale groei, is zeer dicht vertakt en is heldergroen van kleur. Hij heeft een gladde, roodachtige schors. Door het aanbod van betere soorten zoals de Nordmann en Fraserspar heeft de Fijnspar zijn populariteit verloren en is hij niet meer de meest verkochte kerstboom. Hij ruikt lekker maar verliest makkelijk zijn naalden. Zijn takken zullen naar het einde van de feestdagen krommen van droogte, doffer worden van kleur en bij het aanraken zullen de naalden meteen afvallen. Afgezaagde bomen zullen nog sneller hun schoonheid verliezen dan bomen in een pot. Deze soort leent zich minder om na de feestdagen in de tuin uit te planten. Lukt het je toch dan kan een volwassen exemplaar tot wel 50 meter hoog worden.

Servische spar (Picea omorika) - Groene fijnspar (Picea abies)

Tips om nog langer van je kerstboom te genieten:

 • Kerstbomen in pot zijn duurder maar houden langer hun naalden. Ze kunnen na de feestdagen in de tuin worden geplant.
 • Afgezaagde kerstbomen verliezen minder snel hun naalden als je ze in een kerstboomvoet zet met waterreservoir. Zaag net voordat je de boom in de voet zet, de stam nog een tweetal cm af zodat de boom het water goed kan opnemen. Controleer dagelijks het waterpeil.
 • Hoe goed je ze ook verzorgt, gezaagde kerstbomen zullen het minder lang uithouden dan exemplaren met kluit of in pot. Let er bij de aankoop van een kerstboom met kluit ook op dat er voldoende aarde rond de wortels zit. Indien niet zullen de wortels uitgedroogd zijn en de boom ook minder zijn van kwaliteit.
 • Laat je kerstboom voor het binnen brengen 1 à 2 dagen acclimatiseren in de garage of tuinberging.
 • Zet hem op een niet al te warme plaats, niet in de buurt van een warmtebron.
 • Houd de potkluit voldoende vochtig tijdens de periode dat de kerstboom in huis staat. 
 • Wil je toch liever een kerstboom in kunststof neem dan een kijkje in onze webshop. Ze verliezen hun naalden niet en blijven er altijd even mooi uitzien. We hebben een ruim aanbod en je vindt er ook alles om jouw kerstboom mooi te versieren
#5477Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon