Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/erfafsluitingen_in_kunststof

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Kiezen voor een tuinafsluiting in kunststof

Erfafsluitingen in kunststofEr zijn verschillende soorten erfafsluitingen te koop in de handel. Afhankelijk van wat de wensen of eisen zijn kan men kiezen tussen beton, steen, hout of natuurlijke afsluitingen. Wanneer men kiest voor het minste onderhoud, dan komt een erfafsluiting in kunststof als een prima alternatief naar boven. Levende hagen zijn ook een optie, maar hou er wel rekening mee dat je dan kiest voor een wintergroene haag, en dat deze regelmatig onderhouden wordt.

Hou je van lekker zonnen of wil je het woonperceel afsluiten van mogelijke inbrekers? Dan kies je best voor een gesloten afsluiting zonder doorkijk. Volledig gesloten afsluitingen zijn ideaal wanneer je gesteld bent op je privacy en zijn bovendien ook een nieuwe trend van de afgelopen jaren.  De vroegere afsluitingen met betonplaten worden tegenwoordig vervangen door modellen uit kunststof. Er zijn verschillende versies en kleuren. De houtstructuren worden vaak gevraagd, naast de effen natuurgetrouwe kleuren.

Het voordeel van kunststof afsluitingen is dat ze ideaal geschikt zijn om ongevraagd bezoek buiten te houden. Door de gladde structuur wordt het vrijwel onmogelijk om erover te klimmen. Dit in tegenstelling tot de houten panelen. Die zijn vaak geschrankt gebouwd en daardoor zelfs als trap te gebruiken.

Geen onderhoud zoals bij houten afsluitingen
Geen onderhoud zoals bij houten afsluitingen

Het plaatsen van een kunststof afsluiting is ook eenvoudiger dan de zware betonnen afsluitingen. De panelen zijn licht, en daarom eenvoudig in de hoogte af te korten. Zelfs met een doodgewone cirkelzaag is dat een fluitje van een cent. De panelen worden afzonderlijk in elkaar geklikt, want in de meeste gevallen zijn de panelen voorzien van tand en groef waardoor ze eenvoudig tussen de verticale palen te schuiven zijn.

Onderhoud van een afsluiting is vaak een terugkerend werkje. Bij levende afsluitingen (hagen) moet er vrij frequent geschoren worden. Houten afsluitingen worden groen of moeten behandeld worden met houtbeits of kleur.  Kunststofafsluitingen moeten in principe niet onderhouden worden. De kleur is kleurvast bij de goede modellen die niet UV-beschermd zijn (sommige goedkoopste modellen kunnen kleurverandering hebben door de zon). Ook krassen of beschadigingen is bij kunststof afsluitingen geen probleem.
Afsluitingen die vaak in de schaduw staan kunnen na verloop van tijd een groene aanslag krijgen. Deze is er eenvoudig af te halen met een sopje en een sponsje.

 

Als (goedkopere) alternatieven bestaan er ook kunststof schuttingen die op rol geleverd worden en tegen een bestaande afsluiting geplaatst worden.
Ook deze zijn onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te plaatsen:

De keuze van afsluiting wordt veelal ook geregeld door de dienst stedenbouw. Overleg dan ook eerst met hen of bekijk het inplantingsplan om te weten welk type afsluiting u mag plaatsen. Probeer ook met de buren een goede verstandhouding te hebben en overleg ook met hen over het type afsluiting

#4540