menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 16 oktober 2024

Er is meer eetbaar aan groenten dan je denkt

Bij het schoonmaken van groenten belanden vaak eetbare delen in de afvalemmer of op de composthoop omdat we niet altijd weten wat eetbaar is. Uit gewoonte gebruiken we meestal alleen de knol of wortel en gooien we het loof en de bloemen weg.

Door meer delen van je groenten te gebruiken in de keuken, ontdek je nieuwe smaken en verrijk je je gerechten. Zo haal je meer uit je moestuin, verhoog je je opbrengst en bespaar je geld. Helaas geldt dit vooral voor mensen met een eigen moestuin, omdat het loof en de stengel van groenten meestal worden verwijderd voordat ze in de winkelrekken komen.


Welke delen zijn eetbaar?

  • Artisjokken: bij een artisjok wordt het hart gegeten maar wist je dat ook de vlezige onderkanten van de schutbladeren, de jonge blaadjes en de stengel eetbaar zijn? Kook de artisjok in zijn geheel. De vlezige onderkanten van de blaadjes kan je dan één voor één oppeuzelen om zo tot bij het hart van de bloem te komen. De stengel heeft mogelijks een langere kooktijd en kook je dus best los van de bloem.
  • Bloemkool: naast de roosjes, zijn ook de bladeren van de bloemkool te gebruiken in salades, in de wok of in smoothies/groentensappen. Gebruik enkel stevige, fris ogende exemplaren en was ze goed. Hetzelfde geldt voor broccoli. Ook broccolischeuten zijn heel lekker en voedzaam. 
  • Wortelen: wortelloof bevat giftige alkaloïden, maar dat is niet het geval bij het loof van jonge wortelen. Integendeel, het is net heel smaakvol en decoratief. Je kan het loof toevoegen aan salades, in pesto, je kan er soep van maken of verwerken in sappen en smoothies. Snijd bij aankoop van een bussel jonge wortelen, het loof meteen weg omdat het loof zich voedt met sap van de wortelen, waardoor de penen uitdrogen en slap worden.
  • Radijsjes: het verse loof is, net zoals de radijsjes zelf, eetbaar en heel lekker als het rauw verwerkt wordt in een gemengde salade. De blaadjes hebben een pittige smaak en kunnen best recht vanuit de moestuin onmiddellijk worden verwerkt en gegeten. Van radijsjes kan je ook de peulen en de kiemen eten. 
  • Rode bieten: bij deze groente kan je de wortel, het loof en de kiemen gebruiken. Het verse loof kan verwerkt worden in soep of kan net zoals snijbiet kleur en smaak brengen in salades. 
  • Venkel: van de venkel kan je zowat alles eten: de knol, de stengel, het loof en de zaadjes. De blaadjes zijn heerlijk in salades, soepen, bouillon en diverse sausen bij vis en kip. Het onderste deel van de stengels kan je zowel rauw als gekookt eten. 
  • Pompoen en courgetten: bloemen van courgetten en pompoenen zijn niet alleen mooi op het bord maar bovendien bijzonder lekker. Ook hier geldt dat je ze best zo snel mogelijk verwerkt omdat de bloemen snel verwelken. Pluk enkel de mannelijke bloemen omdat deze geen vruchten produceren. Zo komt je oogst niet in gevaar. Ontdoe de bloemen van de meeldraden en spoel ze voorzichtig af. Je kan ze rauw eten, door een warme paste mengen, even bakken of frituren of opvullen met een lekkere risotto.

Het loof van groenten zit boordevol chlorofyl, extra vitaminen en mineralen die goed zijn voor ons lichaam. Zonde dus om het zomaar weg te gooien!


 

#5499Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).