Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_voordelen_van_een_natuurlijk_gazon

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 april 2021

De voordelen van een natuurlijk gazon

Voor de natuur heeft een traditioneel grasperk weinig waarde. Toch houden de meeste mensen van een strak groen grasveld in hun eigen tuin want dat staat netjes. Men gebruikt grasmengsels die resistent zijn tegen de vele maaibeurten en het vele voetverkeer. Deze grassoorten zijn behandeld en zodanig gekruist dat er niet veel meer overblijft van de originele eigenschappen. Door het jaarlijks bemesten en gebruik van bestrijdingsmiddelen is er vaak geen plaats voor natuurlijke planten zoals klaver en paardenbloemen.
Een strak gazon vraagt ook veel onderhoud en bovendien zorgen deze bewerkingen voor een afname van de biodiversiteit, vervuiling van de ondergrond en het bodemwater.

De voordelen van een natuurlijk gazon

Vaak wordt een klassiek gazon aangelegd voor de kinderen, om een open ruimte te creëren waar ze kunnen spelen en voetballen. Maar het kan ook anders. Voor kinderen kan het juist heel boeiend zijn om een natuurlijk gazon aan te leggen, en gelukkig zijn er meer en meer mensen die hiervoor kiezen. In een natuurlijk gazon is er plaats voor bloemen die nectar leveren aan tal van insecten. Ze zijn boeiend studiemateriaal en zorgen voor een gezondere leefwereld.

Een natuurlijk gazon levert tal van voordelen op:

  • Minder maaibeurten nodig waardoor je minder werk hebt en dus meer vrije tijd.
  • Het maaien gebeurt handmatig met een zeis waardoor je geen grasmachine nodig hebt.
  • Je spaart de kosten van beregening en kunstmest uit.
  • Je hebt meer bijen, vlinders en andere insecten in jouw tuin maar ook vogels zullen zich aangetrokken voelen.
  • Als je het gazon niet te kort maait zal het ook niet uitdrogen in de zomer.

ooievaarsbek en paardebloemen in het gazon

Enkele tips om jouw gazon waardevol te maken

  1. Maai het gazon minder vaak. Zo krijgen bloemen meer kans om te groeien en hebben insecten een schuilplaats. Je kan er ook voor kiezen om een gedeelte van jouw gazon te laten verwilderen door er als het ware een border van te maken terwijl je de rest van jouw gazon strak houdt.
  2. Laat de natuur zijn gang gaan en laat mossen en bloemen die er natuurlijk voorkomen staan. Madeliefjes, klavers, paardenbloemen, ooievaarsbek, klaprozen,…. geven kleur aan jouw tuin en brengen leven in de brouwerij.
  3. Maai op het juiste tijdstip en met een zeis: begin juli en begin oktober. Laat het maaisel enkele dagen liggen zodat het rijpe zaad er kan afvallen en voer dan het maaisel zo goed mogelijk af. Hierdoor voorkom je een verrijking van de bodem en zal het gazon verder verschralen. Zo heb je in de toekomst minder maaiwerk en krijg je meer bloemen.
  4. Zaai inheemse soorten in het gras, deze zorgen voor een grotere biodiversiteit.
  5. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Hoe klein of hoe groot jouw tuin ook is, ze vormen samen een groter oppervlakte dan alle beschermde natuurgebieden samen. Door de natuur in jouw tuin een handje te helpen kunnen we al een heel groot verschil maken!

#5167

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies