Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_heerlijke_geur_van_knoflook

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 11 mei 2021

De heerlijke geur van knoflook

zelf knoflook kwekenKnoflook behoort tot dezelfde familie als de ajuin en bieslook. Toch heeft het zijn eigen uitgesproken smaak die wonderen kan verrichten in de keuken. Denk maar aan de heerlijke geur die in je keuken blijft hangen als je kookt met dit kruid. Ik krijg er alvast het water van in mijn mond!

Knoflook of Allium sativum is een vorstbestendige plant die zijn oorsprong kent in Azië, Afrika en het Middellands zeegebied. De plant heeft op gras lijkend loof dat tussen 50 à 80 centimeter hoog wordt en heeft voor de tuin eigenlijk weinig sierwaarde. Het wonderlijke deel van de plant bevindt zich onder de grond. Daar zit de bol die verdeeld is in verschillende teentjes, elk afzonderlijk omhuld met een dun papierachtig vliesje. 

Eigen kweek: zelf knoflook kweken

knoflook plantenDoordat de plant tijdens de winter de meeste reserves opslaat in de bol, vind je de meeste voedingsstoffen hierin terug. Daarnaast bevat de bol alle eigenschappen voor de volgende knoflookplant. Het kweken van look is dan ook uitermate simpel.
Neem de grootste teentjes en stop die een 6 tal centimeter in goed doorlatende aarde.  Zorg ervoor dat ze met het puntje omhoog zitten en zet de pot vervolgens op een zonnige plaats. Houd de grond licht vochtig. De beste tijd om knoflook in potten te kweken is april. Knoflook kweken in volle grond doe je beter in het najaar, tussen september en november. 
Eens de bladeren geel worden en de stengel slap gaat hangen is jouw knoflook rijp om te oogsten. Dit zal doorgaans rond juli, augustus zijn. 

Handige weetjes:

  1. Knoflook uit de supermarkt is vaak behandeld tegen uitlopen. Gebruik deze knoflook niet om te gaan kweken maar koop er bij voorkeur in de biowinkel of plaatselijke groenteboer.
  2. Plant je knoflook in de buurt van je rozen, dan zullen bladluizen wegblijven.

Tips om knoflook te bewaren

Spoel de bollen na het oogsten en laat ze gedurende een week drogen aan een wasdraad op een droge, donkere plaats waar het goed tocht. Hang ze daarvoor op aan hun steel.
Nadien kan je de bollen best bewaren bij een temperatuur rond 16° op een goed geventileerde plaats. Leg ze in een open mandje om schimmelvorming te voorkomen en zeker niet in de koelkast.
knoflook of Allium sativum

Geneeskrachtige werking

De teentjes kan je in talloze bereidingen gebruiken. Naast een typische smaak heeft het kruid een positieve werking op ons lichaam. De kracht zit hem in de zwavelhoudende stof Allicine en wordt al eeuwen toegepast om zijn medicinale kracht. Zelfs in het graf van Toetanchamom werden knoflooktenen terug gevonden.
Knoflook was vroeger het geneesmiddel van de armen maar tot op vandaag wordt knoflook nog steeds toegepast om heel wat kwaaltjes en ziekten te bestrijden en te helpen voorkomen.
Knoflook heeft volgende positieve eigenschappen:

  • bloeddrukverlagende eigenschappen
  • gunstige werking op longen en luchtwegen
  • antibacteriële werking: te gebruiken op zweren, wondontstekingen, zelf bij koortsblaasjes
  • bloedsuiker en cholesterol verlagend
  • goed om griep en verkoudheden tegen te gaan
  • preventieve werking tegen kanker
  • verhoogt het immuunsysteem
  • stimuleert de potentie

Het kruid heeft heel wat voordelen maar is niet voor iedereen geschikt. Mensen met bloedarmoede kunnen er best niet te veel van eten. Ook mensen die van nature uit een lage bloeddruk hebben kunnen best veelvuldig gebruik vermijden. Knoflook kan ook sommige medicijnen zoals insuline en bloedverdunners gaan tegen werken.

#4666

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies