Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bladeren_verkleuren_herfst

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 28 september 2021

Verkleurende bladeren zorgen voor herfstsfeer in de tuin

Sfeer in de tuin oktober: Kleurrijk herfstblad
Als het blad verkleurt, worden er kleuren zichtbaar die er altijd al zaten, maar onder het bladgroen. Dat laatste wordt door de plant teruggetrokken als voorbereiding op het afstoten van het blad. In de bladsteel wordt een kurklaagje gevormd. Door weer en wind breekt dat door en het blad dwarrelt naar beneden. Op de grond wordt het langzaam afgebroken en verrijkt de bodem met alle stoffen die erin zitten. Een perfecte kringloop die nu de mooiste ‘color show on earth’ veroorzaakt.


amberboom (Liquidambar styraciflua)

Weergaloos mooi
De kleuren van het herfstblad kunnen fantastisch zijn. Bij enkele soorten bladverliezende bomen en heesters zelfs buitengewoon mooi. Bijvoorbeeld Japanse esdoorns kunnen een symfonie aan tinten tentoonspreiden. Een van de mooiste is de scharlakenrode Acer palmatum ‘Osakazuki’, maar er zijn veel meer prachtig verkleurende esdoorns. Ga ze nu bekijken en kiezen. Cercidiphyllums kleuren geel, roze en paars. Schitterend is de (helaas voor veel tuinen te grote) amberboom (Liquidambar styraciflua) met kleuren die aan een en dezelfde boom van oranje tot diep paarsrood verschillen.
Een adembenemend gezicht! Sprankelend getint zijn ook het oranjerode herfstblad van de fluweelboom (Rhus typhina), de oranje en rode tinten van het krentenboompje (Amelanchier lamarckii), het geel, oranje en roodpaars van Parrotia persica, het scharlakenrood van de Chinese tupelo (Nyssa sinensis) en vele, vele andere. De Japanse tempelboom (Ginkgo biloba) kleurt prachtig geel.


fluweelboom (Rhus typhina)

Ook bij de heesters feestelijk veel kleur
Een van de mooiste is een kardinaalshoed (Euonymus alatus) met werkelijk verpletterend mooie, sterkroze tot felrode bladtinten. Fothergilla gardenii (tot 1 m hoog) verkleurt oranje, rood en paars door elkaar. Zuurbessen (Berberis), kornoeljes (Cornus), de blauwe bes (Vaccinium corymbosum) en de eveneens van zure grond houdende Disanthus cercidifolius zijn in de herfst ook magnifiek van kleur. Hetzelfde geldt voor een aantal klimmers, bijv. de wilde wingerd (Parthenocissus) met paarse, rode en gele tinten en de sierdruif Vitis coignetiae die rood en paars kleurt.


kardinaalshoed (Euonymus alatus)

Wintergroen met herfstkleur kan ook
Bijvoorbeeld bij hemelse bamboe (Nandina domestica, verkleurt rood) en Leucothoe walteri. Bij de laatste verkleurt het blad van groen naar bont roomwit met gele en roze tekening.

Verzorging
Bomen en heesters moeten goed verzorgd de winter in. Het blad wordt vaak weg geharkt. Geef in plaats daarvan organische mest of een mulchlaag van compost. Controleer boombanden. Snoei beschadigde takken weg.

Tuintips voor oktober
Het is nu de ideale tijd om heide en bladverliezende heesters en bomen te planten. Niet-winterharde bollen en knollen rooien, laten drogen en vorstvrij, maar koel, opslaan. Voorjaarsbollen potten en tweejarigen planten. Zet de composthoop of -container om voor een betere vertering. Haal afstervend materiaal van vaste planten nu alleen weg, waar het groenblijvers zou kunnen hinderen en verstikken.

#1201