Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/zaaien_in_het_voorjaar-_opstart_van_de_groententuin?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 4 december 2022

Zaaien in het voorjaar, opstart van de groentetuin.

Maart is zowat de maand om het nieuwe moestuinseizoen op te starten. Let wel op: het kan nog sneeuwen, pijpenstelen regenen en golfballen hagelen maar het kan ook opeens lente zijn.  In ieder geval kunnen we stellen dat de winterslaap voorbij is. Terwijl de aubergines, pepers en paprika’s  binnenskamers kiemen en groeien, halen we de laatste wintergroente uit de grond en komt er nieuw  leven in de eerste voorbereide zaaibedden. Let ook op het leven in en rond de moestuin, verdwaalde zaailingen van kruiden, bloemen en groenten kunnen nu overal opduiken en vormen een waardevolle collectie voor de start van het nieuwe moestuinjaar.

de moestuin in maart

zaaien in maartZomerprei, vroege wortelen en radijsjes zijn reeds gezaaid en piepen voor het eerst boven de grond uit, traag maar zeker met een beetje angst voor nachtvorst. Voor wier nog niets heeft gezaaid is het uiteraard nog niet te laat. Deze maand hebben we extra aandacht voor de laatste grondbewerking en het zaaien en de opkweek van het plantgoed.
We noteren vooral het weer en het alom bekend cliché: haast en spoed is zelden goed! We zaaien zo dun en precies mogelijk om zo in een latere moestuinfase heel wat dun- en verspeenwerk te besparen. Beter drie maal een kleine hoeveelheid zaaien dan alles in één keer dicht op elkaar. Eén kleine mislukking op drie is steeds beter dan één grote mislukking…op één.

Doperwten en tuinbonen kunnen worden gezaaid nadat we ze een nacht hebben laten weken in een glas lauw water. Ook sla zal geen problemen ondervinden met de eventuele frisse buitentemperaturen. Ook Rucola is een snelle kiemer en kan reeds in maart worden gezaaid, we kennen het beter als raketsla maar om het heel moeilijk te maken is het eigenlijk een koolsoort. Ook andere koolsoorten kunnen begin maart worden gezaaid. Doe dit op een beschut plantbed dat voorzien is van een stevige dosis extra compost. Wanneer het zaaigoed voldoende is ontwikkeld kan je ze naar hun definitieve plaats verplanten. Bescherm jong zaaigoed met gaasdraad tegen vogels en duiven.
Ook de langzame kiemers kunnen we best begin maart zaaien, denk maar aan uien en selderij die respectievelijk twee en drie weken nodig  hebben. Uien en sjalotten zaaien we dus nu, voor look is het echter te laat, look planten we reeds in oktober. Uien en sjalotten uit plantgoed geven doorgaans natuurlijk een beter resultaat. Ook peterselie doet er zo’n drie tot vier weken over het kiemproces. Een koude bak kan helpen voor het zaaien van trage kiemers, de grond warmt sneller op en geeft je een kleine voorsprong.


de groentetuin in maartRapen kiemen dan weer snel en kunnen ook als voorjaarse bladgroente worden gebruikt. Een andere bladgroente, spinazie, vraagt flink wat extra voeding en zaaien we dus bij voorkeur op een plantbed doorspekt met extra compost of organische plantenvoeding. Let er natuurlijk wel op dat je de juiste spinazie zaait, we hebben een vroeg en sterk ras nodig voor het beste resultaat in het vroege voorjaar.

Intussen liggen de plantaardappelen in het licht op de vensterbank te wachten op de eerste kiemen. Aardappelen planten doen we begin april, nog even wachten dus. Maar we gaan verder met het zaaien van verschillende keukenkruiden. Eénjarigen zoals marjolein, bonenkruid en koriander zaai je het best eender waar in rijen tussen de andere groente. Hun doordringende geur jaagt ongewenste gasten weg terwijl hun bloei bestuivers en nuttige insecten aantrekt. Naar het einde van de maand toe kunnen we reeds starten met het dunnen van het zaaigoed dat we in het begin van de maand hebben gezaaid. Sla bijvoorbeeld kan gedund worden, de stevigste planten worden verspeend en uitgeplant op een afstand van 20 tot 30 cm. Half maart, tijd om tomaten voor te zaaien. Ideaal is zaaien vanaf 15 maart bij een constante temperatuur van 20°C. Een serre of kas is uiteraard de ideale zaaiomgeving, heb je dit niet dan zoeken we de warmte op in huis om tomaten te zaaien. Maak een leuke en goede keuze uit de meer dan 7000 verschillende variëteiten. Ook venkel zaaien we nu reeds binnen voor bij dezelfde temperatuur.
Geef nu ook de vooraf gezaaide planten binnen de nodige aandacht: aubergines, paprika’s en pepers verdienen hun eigen plantpot met voedzame compost en worden verder verzorgd in de warmte, voldoende licht is een must, draai de planten ook tijdig zodat ze niet schuin gaan groeien.

De jonge koolplanten kunnen intussen van het wachtbed naar hun definitieve bestemming en we kunnen op het einden van deze maand nog een tweede maal radijsjes zaaien. Zaai ook hier en daar wat tuinmelde en oogst de jonge blaadjes als voorjaarssla.

Natuurlijk is een moestuin meer dan groenten alleen. Zaai ook tijdig enkele bloemen voor het aantrekken van nuttige insecten of als natuurlijke verjager van ongewenste gasten. Ook eetbare bloemen zijn een geweldige aanvulling. Verder kan je de moestuin nog voorzien van kleinfruit, dit is in de handel nog de ganse maand maart verkrijgbaar met blote wortel!

Terug naar boven icoon