menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Zaaien het hele jaar door

Bij heel wat mensen begint het nu al te kriebelen. Het moestuinieren is dan ook een leuke en rustgevende hobby waarbij je voortdurend in contact staat met de natuur. Wat je uiteindelijk oogst zal ook veel beter smaken en gezonder zijn, als je tenminste bewust omgaat met bestrijdingsmiddelen en de voorkeur geeft aan ecologisch tuinieren.

Wat je zelf hebt gezaaid, hebt zien groeien, liefde hebt gegeven en de beste verzorging om het dan te oogsten en uiteindelijk zelf te kunnen proeven, geeft ons heel wat voldoening. Hoe groter je moestuin is, hoe meer variatie je kan aanbrengen en hoe meer seizoensgebonden groenten en fruit je kan eten. Maar ook in een kleine moestuin of zelfs in een kweekbak kan je al een aantal lekkere groenten zaaien of planten. Kies dan vooral soorten die je niet in de winkel vindt of die je best kraakvers kan eten zoal radijzen, rucola,…

Samen in de moestuin werken

Zaaien van januari tot juni

Januari: alles begint met het kiezen van de beste zaden en het opstellen van een teeltplan. Januari is daar het uitgelezen tijdstip voor. Er zijn duizenden soorten dus de keuze is niet makkelijk! Om buiten te zaaien is het nog te vroeg. Heb je een serre, verwarmde kweekkas of propagator dan kan je vanaf eind januari starten met bepaalde soorten die geen probleem hebben met koude temperaturen (min. 5°C): radijs, veldsla, spinazie, erwten en kervel. Tuinkers kan je zaaien in bakjes op de vensterbank.

Februari: het kan nog flink koud zijn maar op een verwarmde plek en met voldoende licht kan je nu al aubergines zaaien. Ze kiemen traag en het zijn echte zonnekloppers. Geef ze een plekje in een verwarmde serre of gebruik zaaibakken met bodemverwarming. Hetzelfde geldt voor pepers en paprika’s. Kropsla, zomerprei, knolselder, bloemkool, broccoli, witte kool en spitskool kan je zaaien in trays bij een temperatuur van min. 20°C. Eind februari kan je ook aardappelen laten kiemen. Dit kan bijvoorbeeld in eierdoosjes. Het duurt ongeveer 4 à 6 weken voor ze uitlopen.


Maart: de dagen worden al langer en met wat geluk krijgen we ook de zon regelmatig te zien. Al kan maart nog echt guur zijn, kunnen we de lente toch wat proeven. Voor de tuinier is maart een drukke maand. Na 15 maart kunnen we tomaten zaaien onder glas of binnenshuis bij min. 20°C. In zaaibakjes kan je rode bieten, rode kool, chinese kool, spruiten en venkel zaaien. Dit kan aan een temperatuur van ca 15°C. In de volle grond zaai je erwten, tuinbonen, zomerwortelen, peterselie er kervel. Uien en sjalotten mogen de volle grond in en eind maart kunnen ook de eerste aardappelen worden geplant.

Groenten oogsten uit eigen tuin

April: in april kunnen we stellen dat het moestuinseizoen echt is begonnen. Er wordt volop gezaaid, geplant en als je er vroeg bij was, misschien ook al voor de eerste keer worden geoogst. Wil je in de herfst courget en pompoen eten, dan kan je ze na de tweede helft van april zaaien. Ook bloemen zijn belangrijk voor de moestuin. Ze trekken bijen, vlinders en andere insecten aan die zorgen voor bestuiving maar verlossen jouw moestuin bovendien van bladluizen en andere ongewenst insecten. In april kan je bloemen zoals cosmos, reukerwten, phacelia, klaver en zonnebloemen zaaien in de buurt van jouw groentetuin of tussen de bedden indien je hier plaats voor hebt. Bepaalde bloemen zijn trouwens eetbaar en een kleurrijke aanvulling in de keuken. Na half april zaai je schorseneren. Het duurt ongeveer 6 maanden voordat ze kunnen geoogst worden. Tomaten die je in maart hebt gezaaid verspeen je nu.

Mei: in mei mogen alle planten naar buiten. De kans op vorst is na de ijsheiligen van 11 tot 15 mei zo goed als voorbij, of laten we daar toch vanuit gaan. Alles gaat nu in kruissnelheid voorruit. Ook het onkruid, de slakken en de bladluizen moet onder controle worden gehouden. Zaai nu in volle grond: wortelen, warmoes, spinazie, rode bieten, radijzen, sla, kervel, pastinaak, meloen, groene selder en bonen. Na de ijsheiligen: maïs, bleekselder en witloof. Als jouw tomatenplanten ongeveer 30 cm hoog zijn en de eerste bloemen verschijnen dan mag je ze uitplanten in potten of in de serre. Zonder bescherming is het een risico. Heb je geen serre dan kan je ze best in een tomatenkas of onder een afdakje zetten.

Juni: is met zijn langste dagen veelbelovend! Geef de planten voldoende water en geef ze de beste zorgen. Als alles goed is gegaan, kan je nu al verschillende groenten oogsten: vroege aardappelen, andijvie, broccoli, prei, wortelen, asperges, postelein, pastinaak, tuinbonen, aardbeien,… Zaai nog in volle grond: boerenkool, bonen, rapen, peterselie, koolrabi, radijzen, rammenas, rode bieten, savooikool, sla, spinazie, venkel, warmoes en wortelen.

#5645Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon