Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/witloof_gegrond_in_onze_streek

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 17 juni 2021

Witloof, gegrond in onze streek

Witloof is niets anders dan het loof van een wortel die thuishoort bij de cichoreiachtigen. In ons land startte de teelt in het midden van de 19de eeuw, in de streken van het Brusselse. Bij een overproductie aan cichorei werden de overtollige wortels in schuren gelegd. Door het kiemen in de donkere schuren ontstond een 'spontane' witloofteelt. Vaak was witloof de enige verse groente tijdens de wintermaanden en zeer populair gedurende WO I.

Witloof, gegrond in onze streek

Te land, te water en veel lof in de lucht!

 

Er bestaat grondwitloof en witloof verkregen door hydroteelt.
Bij de grondteelt worden de wortels ingekuild en bedekt met grond.
Deze grond wordt verwarmd met warmwaterbuizen terwijl de wortels beschermd worden tegen het licht. Deze ingreep is nodig om het loof wit te houden. Want licht zou -  door het bekende proces van fotosynthese - de krop groen maken. Na 20 dagen wordt geoogst en het witloof wordt verder voorbereid voor de handel.

Bij de hydroteelt stroomt water, waar eventueel voedingsstoffen aan toegevoegd kunnen worden, door de bakken. Na drie weken worden de witloofkroppen geoogst.
Er kunnen smaakverschillen bestaan tussen grond- en hydroteelt, maar dit hangt eveneens af van de teler, de variëteit en van de tijd van het jaar.
Witloof is het ganse jaar verkrijgbaar, al piekt de aanvoer van de herfst tot het voorjaar, van oktober tot maart.

Een beetje bitter smaakt beter!

witloofOnze tong is uitgerust met niet minder dan 23 verschillende bitterreceptoren. En dat heeft alles te maken met de vele chemische verbindingen in voedsel die leiden tot een variatie aan bittere smaken. Een smaak die dus duidelijk het verschil maakt!
Mensen tonen ook vrij grote genetische verschillen in het proeven van bitter. Wat voor de ene zeer bitter smaakt en dus niet te harden is, valt voor de ander best mee. Kortom, de bittere smaak is in feite de meest controversiële smaak.
Nu blijkt dat precies die bitterstoffen een positieve invloed zouden kunnen hebben op onze gezondheid. Bitterstoffen in ons voedsel hebben vaak een belangrijke rol als antioxidant. En dus kan, tot op zekere hoogte, bitter inderdaad 'better' zijn voor onze gezondheid.
Maar omdat bitter voedsel een intuïtieve weerstand oproept, werd de smaak lange tijd geweerd uit de keuken. Zoet en vet overheersten het smaakpatroon.
Intussen zien we een nieuwe keuken groeien waar de natuurlijke zilte, friszurige en bittere componenten afkomstig van de beste producten (horen we ?) steeds meer verwondering en bewondering wekken.
Zo'n kwaliteitsproduct van herken je aan het frisse uitzicht, de gesloten top, de symmetrische vorm. Witloof van heeft geen kleurafwijkingen en een gaaf snijvlak met vers uitzicht. Witloof bewaar je best op een temperatuur tussen 2 en 5°C, in een open papieren zak of een geperforeerde plastic zak. Op die manier kun je witloof gedurende een week bewaren.

Strong met een stronk!

Vers witloof is rijk aan voedingsvezels en is door zijn hoog vochtgehalte bovendien caloriearm: met nauwelijks 16 kcal per 100 gram kan je je zeker een party 'with love' permitteren...
Witloof levert een substantiële bijdrage aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van foliumzuur en kalium.

'Chiconeren'

 

Als streekproduct vormt witloof de basis van een van onze nationale gerechten: witloof (chicons) met ham en kaas, vergezeld van een smeuïge puree.
Een doortastende schotel waarbij het bittere van het witloof in staat is de gegratineerde kaas en de smaak van ham te verlichten. Een echte Belgische schotel kan het worden: met kaas van bij ons, ham van bij ons, aardappelen van bij ons en uiteraard witloof van bij ons.
Maar met witloof kan veel meer. Je kan er eigenlijk alle kanten mee op: rauw, lauw, gekookt, gebakken, gewokt, gefrituurd zelfs, gegratineerd in de oven,... Witloof kan bij het voorgerecht waarbij zuur en zilt een prachtige, lichte combinatie vormen. Feestelijker kan het niet: rauwe oesters, met peper en citroen naar eigen smaak, in combinatie met een lauwe witloofsoep. Heerlijk!
Dat een stronkje witloof links en rechts op een vleesschotel merkbaar is, wekt geen verwondering. roodlofDe heerlijkste noordzeevis op een bedje van witloof is een andere delicatesse.En sommige Belgische chocolatiers choqueren met pralines gevuld met witloof... om maar een voorbeeld te noemen van de vele desserts die mogelijk zijn met de kwaliteitswitloof van !

En dan is er ook nog roodloof

Ook de variant roodloof bestaat in het label. En de mini-exemplaren zorgen zeker voor een esthetisch gezonde knipoog op een feesttafel.  Roodloof is een kruising van radicchio (sla) met witloof. Je eet het best roodloof rauw: met het verwarmen gaat de rode kleur grotendeels verloren.

#3754

Bron: Flandria