Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/witlofteelt_en_weetjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 2 december 2020

Witlofteelt en waarop letten bij aankoop van witloof

zaaien van witloof of witlof kweken

Witlof (Nederland) of witloof (Vlaanderen), (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofyl vorming namelijk groen. 

Witloof is niets anders dan het loof van een wortel die thuishoort bij de cichoreiachtigen. In ons land startte de teelt in het midden van de 19de eeuw, in de streken van het Brusselse (Schaarbeek). Bij een overproductie aan cichorei werden de overtollige wortels in schuren gelegd. Door het kiemen in de donkere schuren ontstond een 'spontane' witloofteelt. Vaak was witloof de enige verse groente tijdens de wintermaanden en zeer populair gedurende WO I.

zelf witloof zaaien

Er bestaat grondwitloof en witloof verkregen door hydroteelt.

Bij de grondteelt worden de wortels ingekuild en bedekt met grond. Deze grond wordt verwarmd met warmwaterbuizen terwijl de wortels beschermd worden tegen het licht. Deze ingreep is nodig om het loof wit te houden. Want licht zou -  door het bekende proces van fotosynthese - de krop groen maken. Na 20 dagen wordt geoogst en het witloof wordt verder voorbereid voor de handel.

Bij de hydroteelt worden de wortels ingetafeld in bakken waarin zich een waterige voedingsoplossing bevindt. Na drie weken worden de witloofkroppen geoogst.
Grondwitloof bezit een meer bittere toets dan hydrowitloof.
Witloof is het ganse jaar verkrijgbaar, al piekt de aanvoer van de herfst tot het voorjaar.

Zelf witlof zaaien kan ook. Zaaitijd van mei tot juni waarbij geoogst kan worden vanaf oktober tot november.
Zaden van lekker witloof zijn bijvoorbeeld het witloof Zoom F1 Hybride en witloof Mechels Middelvroeg.

hydroteelt of grondteelt van witlof

Vers witloof is rijk aan voedingsvezels en is door zijn hoog vochtgehalte bovendien caloriearm: met nauwelijks 16 kcal per 100 gram kan zeker een feestje 'with love' gepermitteerd worden... 
En het leuke is dat zowat alle kooktechnieken op witloof tot mooie resultaten leiden: rauw, gestoomd, gegratineerd, gestoofd, gewokt...  En wie op zoek is naar een verwante begeleider kan misschien terecht bij het witloofbier! Soort zoekt soort.

Witloof levert een substantiële bijdrage aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van foliumzuur en kalium. Foliumzuur is een vrij belangrijke stof die zeker bij de groei van de foetus een belangrijke rol speelt. De stof is namelijk essentieel voor de correcte groei van de hersenen en het ruggenmerg. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot afwijkingen zoals een open rug (spina bifida).
Vrouwen wordt aangeraden tot grotere inname van foliumzuur vanaf het moment waarop de anticonceptie stopt tot en met de eerste drie maanden van de zwangerschap.

gezond witloof - waarop letten bij aankoop witlof

Waarop letten bij de aankoop van witloof?

Je koopt best stevig witloof met een mooie witte kleur. De top moet gesloten zijn en bewaren doe je best in de groentelade van de koelkast, op een donkere plaats dus want witloof blootstellen aan licht veroorzaakt een groenverkleuring.
Ideale bewaartemperatuur: tussen 2°C en 5°C.

Was het witloof in ijskoud water om de groente krokant te houden.
Roodloof eet je best rauw: met het verwarmen verdwijnt de rode kleur grotendeels.
Leg witloof niet te lang in water, dan gaan er te veel voedingsstoffen verloren.

#3311

Bron: Lava