Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijf_luchtzuiverende_kamerplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 2 december 2022

Luchtzuiverende kamerplanten in huis

Kamerplanten zijn essentieel want ze brengen rust in de slaapkamer, ze zorgen voor een frisse geur in de badkamer, brengen sfeer in de woonruimte en verminderen kantoorkwaaltjes op de werkplek. Nog een belangrijke eigenschap is dat planten in zekere mate een luchtzuiverende werking hebben, dat is gebleken uit vele onderzoeken. Tijd om jouw interieur een urban vibe te geven!

In huizen, studentenkamers of kantoorruimtes waar de luchtkwaliteit niet optimaal is kunnen planten bevorderlijk zijn. Centrale verwarming, airco, sigarettenlucht, verfgeuren, lucht uit de printer, stofzuiger, kookgeurtjes en zelf schimmels kunnen onaangename geuren en stof in de lucht veroorzaken. Het dagelijks goed ventileren van de ruimtes blijft uiteraard onontbeerlijk voor een goede luchtkwaliteit maar ook planten kunnen hierbij helpen. Ze vullen de ruimte met zuurstof, ze verhogen de luchtvochtigheid en halen in bepaalde mate schadelijke stoffen uit de lucht.

Interieur met urban vibe

Maar planten geven ons bovenal een goed gevoel en stralen positiviteit uit! In een groene ruimte voel je je ontspannender en zal je je dus ook beter kunnen concentreren.


Luchtzuiverende planten

 • Lepelplant (Spathiphyllum): een mooie plant die onder de juiste omstandigheden groot kan uitgroeien. De plant is geliefd door zijn witte bloemen die lijken op een lepel. Door zijn afkomst houdt hij van een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Het is een heel gemakkelijke plant die mooi blijft als ze genoeg water krijgt. Laat de kluit niet uitdrogen en plaats hem op een lichte plaats tot halfschaduw. Zijn bloemen ruiken tropisch fris en verspreiden een heerlijk parfum in de ruimte. Hij zuivert de lucht als geen ander.
 • Vrouwentong (Sansevieria): de ideale plant voor studenten die op kot gaan en mensen die geen groene vingers hebben want ze vergezeld je jarenlang zonder dat je er al teveel onderhoud aan hebt. De plant, die opnieuw helemaal in is, heeft geen grote waterbehoefte. De grond mag zelfs kurkdroog worden en ze kan zowel op een donkere plek als op een lichte plaats staan. Perfect voor jouw slaapkamer.
  Lepelplant - vrouwentong
 • Graslelie (Chlorophytum comosum 'Variegatum'): een leuke plant die zich snel aan zijn leefomgeving aanpast. Het is een topper in het zuiveren van de lucht. De ideale hangplant die zich heel gemakkelijk vermenigvuldigd. Nieuwe babyplantjes groeien aan lange stengels vanuit de moederplant. Je kan deze plant dus zonder veel moeite zelf stekken. Zo krijg je snel meerdere exemplaren om jouw interieur mee te vullen of om uit te delen aan jouw vrienden.
 • Pannenkoekenplant (Pilea peperomiodes): net zoals de graslelie is de pannenkoekenplant een gemakkelijke plant om te stekken. In no time krijg je een hele pannenkoekenfamilie want de stekjes komen vanzelf uit de grond. Hij heeft zijn naam te danken aan de grote ronde bladeren die iets weg hebben van een pannenkoek. Naarmate de plant groter wordt groeit hij in de hoogte en vormt hij een klein stammetje. De bladeren worden steeds groter. Door de jaren heen kan hij een grillige vorm krijgen maar dat maakt elke plant uniek. Hij staat niet graag in de volle zon maar eerder op een plaats met indirect licht. Eén keer in de week water is voldoende.
  Graslelie en pannenkoekenplant
 • Zamioculcas: een bijzondere plant met lange stengels en glanzende bladeren. Hij heeft iets weg van een vetplant en is snel tevreden. Zijn dikke bladeren en ondergrondse knol fungeren als waterreservoir zodat hij zonder probleem enkele weken zonder gietbeurt verder kan. Ook op het gebied van licht stelt hij weinig eisen. Een echte topper die niet mag ontbreken.
 • Goudpalm (Areca): een populaire en sterk luchtzuiverende plant die makkelijk te houden is. Het is een snelle groeier met rietachtige stengels en licht groene, geveerde bladeren. De plant staat graag in het licht maar niet de ganse dag in de volle zon. Hij houdt niet van natte voeten maar de kluit mag ook niet uitdrogen. De plant is ideaal in een werkomgeving omdat hij ongewenste deeltjes en schadelijke gassen uit de lucht kan filteren.
 • Krulvaren (Nephrolepis): behoort tot de alleroudste groep planten op aarde. Het is een vrij sterke plant die weinig zorg nodig heeft. De krulvaren groeit weelderig en heeft mooi ingesneden, krullende bladeren. Afhankelijk van de soort heb je een wat meer of minder ingesneden blad. De plant staat graag op een lichte plaats maar niet in de volle zon. Plaats of hang hem in een verwarmde ruimte met een minimum temperatuur van 18°C.
  Zamioculcas - goudpalm - krulvaren

Geef jouw kamerplanten steeds de beste zorgen zodat je er jarenlang plezier aan hebt. Plant of verplant ze in de juiste potgrond, geef ze de juiste hoeveelheid water en bemest ze op tijd zodat ze het hele jaar door mooi blijven stralen. 


Misschien vind je dit ook interessant? 
Kamerplanten die weinig licht nodig hebben
Het geheim van gezonde kamerplanten

#5726Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon