Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/veldsla_gezond

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 18 april 2021

Veldsla als gezonde groente

Veldsla, een evergreen vol verrassingen!

Veldsla zit vol verrassingen en is zelfs een buitenbeentje te noemen: een wintergroente die supergroen kleurt, een groente die wel verwijst naar 'sla' maar toch geen verwantschap heeft met de bekende kropslasoorten noch qua uiterlijk noch qua smaakpatroon.
Veldsla is echt wel 'sla' als het gaat om slaatjes maken. Al krijgt veldsla daar een ietwat bescheiden rol; als bodem, als ondergrond, als vast decor voor een degelijk gezondheidsslaatje.

Maar veldsla verdient meer dan een rol als gezonde opsmuk.
veldsla is gewoonweg gezondheid op smaak. Veldsla is blad per blad, stap voor stap, een beweging richting goede gezondheid. Met klasse! Gemakkelijk hanteerbaar in de keuken, uiteraard vers te verkrijgen, culinair toepasbaar van a tot z... kan een bakje veldsla niet ontbreken tijdens winterse dagen met uitkijk op lente.

Een wintergroente met zomerse allure

Precies omdat veldsla zo mooi diepgroen kleurt, lijkt het wel zomer bij de slaatjes waar de bescheiden groente een plaats krijgt.
Veldsla is geen slasoort, maar hoort thuis in de familie van kamperfoelie. De groente groeit in een trosje. Vanuit de wortel ontstaan lepelvormige blaadjes die kunnen variëren in lengte. Men spreekt dan ook van 'kortbladige' en 'langbladige' veldsla. Bekendst is de kortbladige veldsla, omdat deze iets steviger is en beter geschikt om te mengen in een slamix.
En al lijkt het een fait divers, de intens groene kleur van veldsla kan in de winter ook psychologisch van betekenis zijn. De kleur groen staat altijd voor 'leven, natuur, vrede, vruchtbaarheid'. En precies omdat veldsla een wintergroente is (hoofdaanvoer tussen oktober en maart), speelt hier des te meer deze lenteverwachting.
Groen blijkt, aldus sommige trendwatchers, een kleur van ontspanning, verwachting en evenwicht. Groen laat je versmelten met de omgeving, precies datgene wat een natuurwandeling zo ontspannend maakt. Veldsla in de winter, als teken van beloftevolle lente voor een spannende, gezonde zomer.

Bladwijzer!

veldsla kun je vers kopen. De kwaliteit van veldsla laat zich gemakkelijk aflezen: een mooi groene tot donkergroene kleur, goed ontwikkelde plantjes vrij van gele blaadjes, de wortel aanwezig maar wel afgesneden onder de wortelhals.
veldsla is goed houdbaar mits een vochtige en koele bewaarplek (tussen 1 en 5°C). In de groentelade van de koelkast kan veldsla een paar dagen overleven, bewaard in een open plastic zakje. De relatieve vochtigheid mag gerust 90 à 95% bedragen.

Maar uiteindelijk blijft de vuistregel geldig: hoe verser hoe beter! En als de producent er alles aan doet om je groente knapvers aan te leveren, spreekt het vanzelf om die zo snel mogelijk op tafel te zetten. Vers is best.
Er zijn 2 types veldsla: langbladig en kortbladig.  Langbladige veldsla kan blaadjes hebben tot 16cm. De kortbladige types variëren van 7 tot 13 cm.
Omdat bij veldsla de wortel nog aanwezig is, is een goede schoonmaak geen overbodige luxe. Veldsla verdient dus een goede spoeling.
Maar de blaadjes van veldsla zijn fragiel. Een te harde reiniging en droging 'kraken' de blaadjes en zijn dus niet aan te raden.
Het spoelen van de aangekochte veldsla doe je best onrechtstreeks. Hou de blaadjes dus niet direct onder de koudwaterkraan maar dompel ze rustig onder om, indien nodig, nog eens opnieuw te spoelen. Geef de veldslablaadjes tijd om uit te lekken. Zwieren is niet nodig.
Deppen met wat keukenpapier als 'droogtijd' ontbreekt, kan ook.

Veldsla(g) tegen winterkwaaltjes

Veldsla is een groente op zijn tijd. Omdat groen de winter doet vergeten. Omdat een exotisch slaatje een vriesavond verwarmt. Omdat groenten altijd zoveel gezondheid geven dat je de veldslag tegen winterkwaaltjes beter meester kan.
veldsla is daarvan een perfect voorbeeld.
Vooreerst is veldsla verre van een caloriebom. Met zo'n 20 kcal per 100 gram dik je echt niet aan.(PS: voor een normale portie per persoon wordt zo'n 100 tot 150gr veldsla gerekend).
Maar ondanks deze 'lichtheid van het bestaan' draagt veldsla meer dan behoorlijk bij aan een goede gezondheid.
Veldsla is rijk aan vitamine C en A. Daarnaast is het een goede bron van kalium, ijzer en foliumzuur.. Daarnaast is veldsla vezelrijk. Absolute top dus voor een goede winterconditie.
En zoals alle goede strategen, houdt veldsla nog meer achter de hand.

Het alfabet van veldsla

Veldsla is rijk aan vitamine A. Vitamine A is nodig voor het goed functioneren van de ogen en bevordert het immuunsysteem en zo de weerstand tegen ziekten.. Ook beschermt vitamine A de huid tegen UV-straling.

Altijd een grondige reden

Maar er is nog meer... De bescheiden wintergroente 'veldsla' draagt evengoed bij tot de inname van foliumzuur. Foliumzuur is een vrij belangrijke stof die zeker bij de groei van de foetus een belangrijke rol speelt. De stof is namelijk essentieel voor de correcte groei van de hersenen en het ruggenmerg. Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen zoals een open rug (Latijnse naam: spina bifida). Vrouwen worden aangeraden tot een grotere inname van foliumzuur, vanaf het moment dat de anticonceptie stopt tot en met de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Maak er een soepje van!

Het mag intussen duidelijk zijn dat veldsla een beetje buitenbeentje is. Uiteraard past veldsla in menig slaatje. Maar ook een soepje met veldsla is niet te versmaden.
En nu we - met de lente in zicht - de sportschoenen weer aantrekken, is het goed om weten dat soep veel verborgen talenten bezit voor sporters. Een recent onderzoek onderzocht de relatie tussen vochtbalans en cognitieve prestaties enerzijds, en het regelmatig lepelen van soep anderzijds. Bij intense sporters werd duidelijk dat de fysieke resultaten met het eten van soep zeker niet slechter waren, maar de vochtbalans beduidend beter en het beoordelingsvermogen veel alerter was na de prestatie.
Ook wat betreft de zuurbelasting na een sportprestatie, bleek soep een goed resultaat neer te zetten. Kortom: de lente is in het land, Vlaanderen trekt de sportschoenen aan, ... en de soep staat klaar. Zonde zou het zijn om op dat moment veldsla te vergeten.

#3878

Bron: Flandria