Tuintip - Explosieve planten- en onkruidgroei!
De regen heeft gezorgd voor een explosieve plantengroei waardoor het einde van Maai-Mei-Niet voor bloemrijke tuinen zorgt. Onkruid is massaal gaan schieten in de tuin en langs paden en het gras kreeg een extra boost. Er is werk aan de winkel op het eind van dé tuinmaand van het jaar, maar vergeet ook niet tijdig te genieten van de heerlijke zonnestralen en iets te drinken!
Algemeen
Altijd werk in de tuin, het einde van de meimaand… een algemeen overzicht:
- Wieden doe je beter drie keer per week dan eens om de twee weken. Blijf het onkruid voor en maak een goed onderscheid tussen bruikbare zaailingen en onkruid. Bij agressieve onkruiden zoals zevenblad en brandnetels neem je best eens een woelvork ter hand zodat je het ondergrondse wortelnetwerk ook grotendeels kan verwijderen.
- De hosta’s en tal van andere vaste planten staan nu om z’n mooist, de frisgroene malse jonge bladeren zijn een lekkernij voor slakken, ook in de groentetuin vallen vele malse bladeren in de smaak bij deze slijmerige veelvraten. Bestrijdt ze op verschillende manieren: slakkenkorrels, kopertape, stro, scherp zand en wolpellets kunnen allemaal worden gecombineerd voor een optimaal resultaat.
Bij dit onderwerp veeg ik graag nog eens het volgende misverstand van de kaart. Voor velen zijn slakken gewoon slakken maar wat als ik jullie nu eens vertel dat huisjesslakken bijzonder nuttige dieren zijn en zich zelden met vers plantenmateriaal voeden! Dat is een leugen, denken velen. Niets is minder waar, zeg ik dan.
Huisjesslakken voeden zich voornamelijk met dood plantenmateriaal, een mals blaadje gaat er nu en dan ook wel in maar is verre van prioritair. Zij verorberen zelf af en toe de eieren van de schadelijke naaktslakken. Die laatste groep is echter de grote boosdoener, de naaktslak, een echte veelvraat die zich overdag ondergronds schuilhoudt en zich ’s nachts of tijdens een malse regenbui te goed doet aan echte schranspartijen. Nadien verstoppen ze zich onder stenen, tussen hout of onder de grond terwijl de huisjesslak nietsvermoedend de schuld krijgt en massaal uit ieders tuin wordt verbannen.
|
- Vergeet het gras niet te maaien eenmaal de temperatuur het toelaat! Strooi eens een goede dosis kalk net voor een aangekondigde regenbui om het opnieuw een boost te geven. Pas ingezaaide gazons kunnen nu ook een eerste maal worden gemaaid, maai ze in geen geval te kort. Pas eventueel een onkruidbestrijding toe en controleer het gazon op engerlingen (larven van mei- en junikever).
- De meeste vorstgevoelige knol- en bolgewassen moeten nu zeker de grond in wil je tegen de zomer nog een mooi resultaat.
- Tulpen en hyacinten kunnen eventueel worden verwijderd en ergens in een hoekje van de tuin worden opgekuild. Doe dit enkel indien het vergelende blad storend is.
- Steun vaste planten en heesters voor het te laat is!
De groentetuin, kruiden en fruit
Hou de groentetuin onkruidvrij, dicht bij jonge gewassen zal dit manueel moeten gebeuren!- Voor de juni-maand kan nog van alles worden uitgeplant, ik denk aan: knolselder, zomerandijvie, prei, spruitkool en Nieuw-Zeelandse spinazie.
- Denk er tijdig aan om je serre of kas van een schaduwdoek te voorzien zodat de temperatuur op zonnige dagen niet te hoog oploopt.
- Koude bakken of serres dienen ook op regelmatige tijdstippen te worden verlucht. Zet de ramen met een afstandshouder open bij mooi en zonnig weer en sluit ze opnieuw bij slecht weer. Dit is ook een goede manier om binnen gekweekte planten af te harden alvorens ze buiten te planten.
- De zwarte bonenluis houdt van de sappige toppen van tuinbonen, top uw planten tijdig om een plaag te voorkomen. Ook uw peulen zullen sneller ontwikkelen en de bonen worden groter
- Hou de grond rond koolsoorten voldoende vochtig om aardvlooienvraat tegen te gaan. Maak ook gebruik van koolkragen ter bescherming tegen de larven van de koolvlieg.
- Rabarber is nu volop oogstbaar. Oogst de stelen met een draaiende beweging en oogst nooit meer dan de helft van de plant. Geef de plant wat extra mest na het oogsten.
- De asperge-oogst komt stilaan op gang. Groene asperges worden bij de voet afgesneden. Witte asperges groeien in een grondrug. Breuklijnen in de rug geven aan waar de asperges klaar zitten voor de oogst, maak ze voorzichtig vrij tot aan de voet en stek ze af met een aspergemes. Let daarbij op voor nieuwe stengels die opkomen. Maak nadien de beschadigde rug weer mooi glad en verwijder alle onkruid dat je tegenkomt.
- Let op voor meeldauw bij druiven. Echte meeldauw geeft een witte neerslag op de bovenkant van de bladeren en op jonge vruchten. Het blad valt af en de vruchten barsten. Valse meeldauw is minder agressief maar zorgt ook voor de nodige schade. Behandel de planten herhaaldelijk met een aangepast fungicide. Eén behandeling is doorgaans niet voldoende.
- Neem wortelende uitlopers van aardbeien weg om ze nadien op te potten.
- Plaats stro onder aardbeien om schimmelaantastingen te voorkomen. Stro droogt namelijk snel na een regenbui en geeft de planten op die manier een droge ondergrond. Ook slakken houden niet van stro als ondergrond.
Zomerbloembakken inplanten
Zorg voor een goede drainage in de bakken en gebruik kwalitatieve potgrond, wissel leuke kleuren af en varieer met staanders en hangende planten.Ook hanging baskets kunnen nu volop worden samengesteld, enkele leuke soorten: Scaviola, Petunia, Sanvitalia, Surfinia, Bidens, Lobelia, Pelargonium soorten, Bacopa en Erigeron. Kortom, vele kleuren en voor ieder wat wils, een creatieve opdracht voor elke tuinliefhebber!