Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/snijanjers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 2 juli 2020

Dianthus fennec: een veelbelovende nieuwe anjer

Dianthus fennec: een veelbelovende nieuwe anjer

De beste anjerintroductie van 2005 was zonder twijfel de Fennec. De cerisekleurige standaardanjer oogt niet alleen mooi, maar behoudt ook zijn kleur.

Op de Keukenhof werd Dianthus Fennec vorig jaar door een vakjury verkozen tot de meest veelbelovende, nieuwe anjer. Sindsdien loopt de afzet op rolletjes.
Dianthus Fennec heeft zijn uiterlijk ook wel mee. De cerisekleur oogt uitgesproken modern. Dianthus Castellaro werd in deze kleur vaak tot maatstaf verheven, maar deze anjer wordt soms erg lang. Ook Dianthus Dona wordt in deze kleur veel gebruikt, maar wil in de koelcel nog wel eens een blauwe gloed krijgen. De Fennec verkleurt niet, ongeacht het seizoen of de omstandigheden. Andere prettige eigenschappen van de Fennec zijn de grote bloemknop, de fraai gekartelde bloemblaadjes en de licht zoete geur. De standaardanjer is gemiddeld 10 tot 12 dagen houdbaar. Prima dus.

Dianthus Fennec is jaarrond verkrijgbaar op FloraHolland. De gemiddelde steellengte bedraagt 65 centimeter. De standaardanjer wordt aangevoerd in een Brillianthus-hoes, als tenminste aan de eisen is voldaan. Brillianthus is een vereniging van anjertelers uit Nederland en België. Er is geen import van de Fennec; de hele productie komt uit de Lage Landen.

Familie
Dianthus is familie van de Caryophyllaceae, net als de Gypsophila. 

Soorten
Dianthus is een zeer groot geslacht. Voor de snijbloemencultuur worden voornamelijk twee soorten gebruikt: Dianthus caryophyllus en Dianthus barbatus (duizendschoon).
D. caryophyllus wordt onderverdeeld in twee groepen: de standaardanjer met één bloemknop en de trosanjer met meerdere bloemen. Alle andere soorten zijn in de groep ‘overig’ geplaatst, zonder vermelding van de soortnaam.

Verzorgingstips

 • Anjers eerst enkele uren in de hoes op schoon water zetten. 
 • Met een scherp mes circa 1 cm van de steel schuin afsnijden. 
 • Daarna in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel plaatsen. De vaas regelmatig bijvullen met water waarin snijbloemenvoedsel is opgelost. 
 • Snijbloemenvoedsel geeft een betere uitbloei met grotere bloemen en een betere kleur. 
 • Laat geen blad in het water hangen. Het water vervuilt dan snel, wordt troebel en gaat sterk ruiken. 
 • Anjers zijn zeer gevoelig voor ethyleengas. Daarom niet in de buurt van een fruitschaal zetten.
 • Niet in de volle zon zetten.

Top 10 standaardanjer (op basis van VBN-omzet 2005)

 1. ‘Farida’
 2. ‘Prado Refit’
 3. ‘America’
 4. ‘Prado Pino’
 5. ‘Dover’
 6. Kiro
 7. ‘Ivonne’
 8. ‘Crimson Tempo’ 
 9. Essiana
 10. Delphi


Verklaring van de naam 
Dianthus is afgeleid van de woorden ‘Dios’ en ‘Anthos’, wat respectievelijk ‘God’ en ‘Bloem’ betekent.
In 1940 tooide de Nederlandse bevolking zich op de verjaardag van Prins Bernhard, 29 juni, met deze “goddelijke bloem” om zo haar afkeer tegen de Duitse bezetting te uiten. De witte anjer was de lievelingsbloem van de Prins, die in 2004 overleed. Jaarlijks wordt in Nederland op of omstreeks 29 juni, ofwel Anjerdag, een collecte gehouden. De opbrengst komt ten goede aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat culturele werken steunt.

Symboliek
Dianthus staat onder meer symbool voor grilligheid, onpersoonlijkheid, hartstocht en verlangen. De anjer werd bijvoorbeeld in de Renaissance als liefdessymbool op verlovingsscènes afgebeeld. Op schilderijen met een religieus onderwerp werd de anjer aangewend om de 'geur van heiligheid' van Maria en haar verlossing en het lijden van Christus te symboliseren. Daardoor werd de bloem ook wel nagelbloem genoemd.

Belangrijkste kleuren standaardanjer

 1. roze
 2. rood
 3. tweekleurig
 4. geel
 5. wit
 6. groen
 7. oranje
 8. paars
 9. zalm

Bekend van de speciale dag(en)
Voor de Japanse moederdag worden vooral veel rode anjers vanuit Nederland aan Japan geleverd. Hiervoor worden al in het najaar contracten voor afgesloten.

#603