Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/paprika_pepers


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Paprika's en pepers in verschillende kleuren, vormen en smaken

Minipaprika’s en Spaanse pepertjes: jaja, dit is Belgisch!Soorten pepers

Het assortiment groenten en fruit met het Flandria-keurmerk is zopas verrijkt met twee speciale nieuwkomers: minipaprika’s en Spaanse pepertjes. De eerstgenoemde moet u zeker eens uitproberen als aperitiefhapje, de tweede in pikante gerechten.

De grote paprika’s met het Flandria-keurmerk zijn inmiddels een welbekend product van de Belgische tuinbouw geworden. Minipaprika’s en Spaanse pepertjes waren tot nu toe echter importproducten.

Met de lancering onder het Flandria-keurmerk zorgen onze tuinbouwers meteen voor een primeur in Europa: voor het eerst komen minipaprika’s en Spaanse pepertjes op de markt die een milieuvriendelijke teelt en traceerbaarheid garanderen en combineren met topkwaliteit.

Die topkwaliteit kan men al zien aan het uiterlijk van deze specialiteiten. Ze hebben een aantrekkelijke vorm en een onberispelijke versheid. Bovendien vertonen ze geen enkele beschadiging of afwijking.

Spaanse pepertjes: een ‘hete’ lekkernij in vier kleuren.

Spaanse pepers

De langwerpige en smalle Spaanse pepertjes staan ook bekend als chilipepertjes. Ze zijn erg pikant van smaak en dienen dan ook in de eerste plaats om gerechten “heet” te kruiden. Traditioneel worden ze gebruikt in tal van gerechten uit de Latino- en de cajunkeuken, in duivelssaus, in chutneys en in specialiteiten uit Zuid-Spanje en India. Bij ons hebben de trendy kookboeken van Jamie Oliver het gebruik gestimuleerd, want de populaire Britse kok gebruikt Spaanse pepertjes in minstens één gerecht op drie.

De Spaanse pepertjes met het Flandria-keurmerk zijn 10 tot 15 cm lang en worden aangeboden in vier kleuren: geel, groen, rood en oranje. Hun seizoen loopt van begin april tot begin november.

Om een gerecht te kruiden is één pepertje meestal voldoende. Verwijder het topje met het steeltje, snijd het pepertje open en verwijder zorgvuldig de zaadjes. Die zijn immers het meest pikant en kunnen het gerecht zelfs oneetbaar maken. Daarom gebruikt u ze beter niet. Snijd het vruchtvlees in ringetjes en verwerk ze in het gerecht.

Spaanse pepertjes kunt u bewaren door ze te drogen. Laat ze binnenshuis op een schaaltje in vol zonlicht achter een raam op het zuiden liggen tot ze bros beginnen aan te voelen.

Gedroogde pepertjes blijven maanden goed maar zijn nog pikanter dan in verse vorm.

Minipaprika’s: de nieuwe aperitiefhap

Minipaprika's

Ze hebben helemaal de vorm van een traditionele paprika maar ze worden niet langer dan 8 cm. Dat maakt minipaprika’s zeer geschikt voor aperitiefhapjes en voor een kleurrijke versiering van koude en warme gerechten. De nieuwe Flandria-minipaprika’s zijn immers te vinden in vier aantrekkelijke kleuren (geel, rood, groene en oranje). Ze wegen ongeveer 60 g per stuk en hun seizoen loopt eveneens van begin april tot begin november.

Om ze als aperitiefhap te bereiden, snijdt u het topje van de minigroente. Verwijder met een scherp lepeltje voorzichtig de zaadjes en zaadlijsten binnenin. Laat de minipaprika’s niet langer dan 3 minuten blancheren in gezouten kokend water. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.

Nu kunt u ze opvullen met een warme vulling naar keuze en ze nog verder laten garen in de oven. Ook koud opdienen met een koude vulling is goed mogelijk.

Kort geblancheerde minipaprika’s kunnen verder prima dienen als gezond en calorie-arm tussendoortje uit het vuistje. Hun smaak is immers zoeter dan van de grote paprika’s.

Een voorbeeld van een aperitiefhapje:

Gevulde minipaprika’s met gamba’s en Japanse paddestoelen
Voor 8 hapjes: 8 Flandria-minipaprika’s, 1 Flandria-paprika (rood of oranje), 2 pakjes enoki (gedroogde Japanse paddestoelen), 2 dl groentebouillon, 1 theelepel geraspte gember, 2 eetlepels sojasaus, peper van de molen, 8 gamba’s, 1 dl arachideolie, enkele blaadjes koriander, 1 eetlepel sesamzaadjes, zout

Snijd een topje van de minipaprika’s, haal de zaadjes en de zaadlijsten eruit en laat de groenten

3 minuten blancheren in gezouten water. Laat de gedroogde paddestoelen weken in koud water en snijd ze in stukken. Vul hiermee de minipaprika’s. Snijd het vruchtvlees van de rode of oranje paprika in blokjes.

Giet de groentebouillon met de gember, de sojasaus en de peper in een pan met een dikke bodem. Schik er de gevulde minipaprika’s op en voeg de paprikablokjes toe. Laat de bereiding 10 minuten smoren op een zacht vuurtje. Bak ondertussen de gamba’s in de olie en kruid ze met peper en zout. Schik elke minipaprika op een warm bordje, leg er een gamba naast, overgiet met wat van het smoorvocht en versier met koriander en sesamzaadjes.


#599
Terug naar boven icoon