menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Met succes een bananenplant zaaien

Bananenplant of musa

Een bananenboom houden in onze streken klinkt wellicht vreemd. Toch doet de bananenboom of - plant het goed in ons klimaat en zijn ze een leuke aanwinst voor elke tuin. Met haar exotische uitstraling haalt ze zelfs op grijze dagen de zon naar jouw tuin. Maar niet alleen daar zien we ze vaker verschijnen. Ook in de huiskamer heeft de plant de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Met haar bijzonder grote en decoratieve bladeren geeft ze elke ruimte een nieuwe look. En met een beetje geluk draagt ze ooit fruit, bananen.

Kweek jouw eigen bananenplant en tover het terras of de woonkamer om tot een echte urban jungle. Laat je niet afschrikken wanneer je hier geen ervaring met hebt want de plant is helemaal niet zo moeilijk te kweken. Het zaai- en kiemproces verloopt net zoals bij andere planten, alleen nemen de zaadjes er langer de tijd voor en hebben ze het graag warm... Heel warm zelfs. Een temperatuur tussen de 26 en 30°C is hier niet vreemd.

We helpen jou op weg bij het nemen van de eerste stapjes van jouw bananenplant.

Voor het zaaien

Voor je er met veel zin invliegt, moet je vooraf nog bepalen welke soort je wenst te kweken: Musa sikkimensis, (ideaal als tuinplant door zijn grootte, nl. 4 meter), Musa Tropicana (ideaal als kamerplant, 1-2 meter hoog), Ensete glaucum (sneeuwbanaan, kan tot 7 meter hoog worden), Musa Dwarf (dwergbanaan, tot 2-3 meter hoog) of de Ensete ventricosum (verschillend door haar dieprode tot zwarte kleurige bladeren). Musa basjoo is bij ons ontzettend populair maar heeft geen zaden om te kiemen. Deze plant kan je beter kweken door ze te stekken.

Om het meest slaagkans te hebben bij het kiemen, gebruik je best verse zaden. Bij de meeste zaden breek je vooraf de schelp van het zaadje zodat het makkelijker water kan opnemen. Probeer dit echter niet met de zaden van een bananenplant want deze zijn zeer hard. Hiervoor dient er eerst een weekproces aan vooraf te gaan. Om de bananenzaden week te krijgen, moeten ze minstens 24 uur, liefst 48 uur, weken bij een temperatuur van 32-34°C. Na 12u ververs je het water en laat je ze verder weken. Heb je gekozen voor Musella Lasiocarpa of Musa Sikkimensis, dan bewaar je de zaadjes na het weten best nog een paar weken in de koelkast. Ze houden immers van een koude periode voor het zaaien.

Bananen zaaien

De zaadjes zijn nu klaar om te zaaien. Het zaaien van een bananenplant is op zich niet veel anders dan bij andere zaadsoorten, alleen moet je veel geduld hebben en de temperatuur warm en vochtig houden. Hoe je dit doet, leggen we hier in een aantal stappen uit:

Bananen kweken: Van zaad tot plant

  • Met het juiste substraat, is de slaagkans groter. En dit juiste substraat is gebruiksklare zaai- en stekgrond waarin de nodige voedingsstoffen zitten om te groeien en de structuur fijn is om te wortelen. Belangrijk bij het kiemen is dat de grond luchtig is, los en vochtdoorlatend. Dit bekom je door 1/3 zand, perliet of vermiculiet te mengen bij de zaaigrond.
  • Bedek de zaden goed met zaaigrond maar maak het ook niet te hoog. Als het de zaailingen te veel kracht kost om naar de oppervlakte te komen, zullen ze het niet halen. Bij te weinig grond gaan de zaadjes dan weer rotten en kweek je helaas geen bananen maar schimmels. Reken op 1 à 2 cm diepte of de hoogte van het zaadje.
  • Hou rekening met de kiemafstand. Wanneer je de bananenzaden in één en dezelfde pot wenst te zaaien, geef je ze best voldoende plaats zodat ze de ruimte hebben om te groeien. Hou hier minstens 4 cm afstand voor vrij tussen elk plantje.
  • Druk de grond lichtjes aan en besproei tot dat het goed vochtig is. Gebruik daarna doorzichtige folie om de zaaigrond tijdens het kiemen niet te laten uitdrogen. Eens de zaadjes kiemen, mag de folie weg.
  • Zorg voor een constante kamertemperatuur van 25°C. Dit kan je bekomen door de zaailingen boven een radiator te plaatsen in de winter en in een serre tijdens de zomer. Pas op bij radiatoren dat de grond niet te snel uitdroogt of te warm wordt. Het ideale klimaat heb je bereikt als er onder de folie een beetje mist ontstaat i.p.v. waterdruppels. Dit wijst erop dat de grond te nat is en extra moet verlucht worden. Plaats ze nu nog op een donkere plaats waar ze rustig kunnen kiemen.
  • Bananenplant of -boom als kamerplantGeef de zaden tijd om te kiemen. Duurt het wat langer dan verwacht, wees dan niet geneigd om de grond te gaan omspitten ter controle of ze kiemen. Dit kan het groeiproces alleen maar vertragen. Wees dus geduldig en plaats ze op een warmere plaats zodat het kiemproces wordt versnelt! Eens ze hun hoofdje laten zien, kan je de zaailingen verplaatsen naar een lichtere plaats maar nog niet direct in de volle zon. Geef ze de tijd om te wennen aan het licht.
  • Plant uit in grotere potten eens de zaailingen 4 à 5 blaadjes hebben. Doe dit voorzichtig zodat de wortels niet beschadigd raken. De temperatuur hoeft nu ook niet meer zo warm te zijn. Een 5-tal graden koeler is ideaal en zorgt ervoor dat ze niet te snel gaan schieten.

Van zaad tot plant

Nu jouw kiemplantje een echt bananenplantje wordt, kan je gaan denken waar hij mag staan. Om de plant buiten te houden, moet je rekening houden met de eisen die de bananenplant stelt aan zijn klimaat. Van oorsprong houden ze van een tropisch warm klimaat. Wacht dan ook hier tot het buiten warm genoeg is om de plant te verhuizen naar het terras. Bespaar jezelf veel werk en kies vooraf een makkelijk verplaatsbare pot. De plant is dus niet winterhard en dien je in de winter te beschermen tegen de kou. Zorg ook voor veel licht en voldoende voeding, want de plant is een sterke groeier. Een plek aan het raam is ideaal voor deze plant.

#5913Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon