menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 juni 2024

Maak uw gazon groen en gezond

groen en dik gazonEen strak groen gazon! Iedere tuinier houdt er van! Niemand wil toch onaantrekkelijk bruin gras met onkruid tussen? In deze tekst vindt u enkele handige tips om uw gazon te verbeteren.

Wanneer maaien?

Regelmatig maaien houdt de grasmat dik, stevig en weert onkruid in het gazon. Voor de meeste gazons kan u in het begin van het jaar de messen van uw grasmachine iets hoger plaatsen. Dit kan dan bijvoorbeeld op ongeveer 3 cm. Door de messen iets hoger dan normaal te plaatsen zorgt u ervoor dat het gras veel sneller groeit. 1 keer per week het gazon maaien zal meer dan voldoende zijn in die periode.

Indien u een nieuw gazon heeft aangelegd is het verstandig om het gras voor een eerste keer te maaien bij ca. 50 mm.

In het begin van het seizoen groeit het gras het snelst, daarom kan u in die periode het gras 1 maal per week maaien. Later in de zomer groeit het gras weer wat trager en zal u dus minder frequent moeten maaien. Na de zomer gaat het dan weer wat sneller en in de winter groeit het gras helemaal niet meer.

In de zomer kan u uw grasmat het best maaien wanneer het iets frisser is, dit kan bijvoorbeeld ’s morgens of ’s avonds. Als het warm is, is het gras bij het maaien kwetsbaar en heeft uw grasmat kans op uitdroging.

Opruimen van de randen

rand van het gazon maaienDe randen van uw gazon afboorden houdt het gras netjes en voorkomt dat het gras verder groeit in de border. Met uw grasmachine kan u niet altijd alle randjes even proper afmaaien. Gebruik daar na het maaien een trimmer om het overhangende gras in de randen van uw gazon af te doen.

Indien een deel van de rand zwaar beschadigd is kan u het eenvoudig herstellen. Gebruik een spade om een rechthoek uit het gras te stekken, draai het om zodat het beschadigde stuk gras naar de grond wijst. Druk het stuk gras met aarde stevig in de grond, vul het op met compost en zaai nieuw gras. Geef tot slot het vers gezaaide gras ook regelmatig water.

Het is ook verstandig om even rond te kijken in uw gazon en overtollige takjes, stenen en andere zaken te verwijderen.

Het gazon voeden

Gazon verticuteren Als u het gazon regelmatig voedt, zal het groener en dikker worden. U kan het gazon voeden met speciale meststof ontwikkeld voor gras. Sommige meststoffen zullen ook helpen om het onkruid en mos uit uw groene grasmat te verwijderen. Er bestaan verschillende mogelijkheden wanneer en hoeveel keer u het gazon moet voeden. Gemiddeld is het voldoende om drie keer jaar het gazon te bemesten. Dit houdt in een keer na de winter, bij het einde van de zomer en in het voorjaar.


Het gazon versnipperen en strooien over het gras helpt ook om uw grasmat te voeden. Op die manier voorziet u de grasmat van extra voedingstoffen en hoeft u het afgemaaide gras niet weg te doen in de compostbak.

Het verluchten van het gazon is zeer nuttig. Bij het verticuteren breekt u de bodem van het gazon open en kan het regenwater, de voedingstoffen en het zuurstof gemakkelijker tot bij de wortels raken. Zo creëert u een groener en stevigere grasmat en geeft u bijvoorbeeld mosgroei geen schijn van kans.

Het onkruid verwijderen

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een perfecte grasmat veel energie vergt, het is daarom geen ramp om wat onkruid in uw gazon te tolereren. Als u toch kleine stukjes onkruid graag wilt verwijderen, doe dit dan manueel. Probeer met de hand het onkruid met wortel uit te trekken.

Nog enkele tips

Probeer het gazon altijd te maaien met scherpe messen. Zo voorkomt u de kans op uitdrogen en ziektes in uw grasmat.

Geef voldoende water in droge perioden, geef het water genoeg tijd om te zakken. Indien u dit niet doet zal u modder krijgen. Bij te weinig water groeien de wortels van het gras naar boven en zal het gras nog kwetsbaarder worden.

Is een deel van de grasmat altijd terug kapot omdat er vaak over gestapt wordt? Denk er dan eventueel over na om dit te vervangen door een stenen wegeltje. Graaf het paadje uit, plaats er stenen in en zorg ervoor dat het iets lager ligt dan de grasmat. Zo kan u nog altijd eenvoudig het gras maaien met de grasmachine.

#4046
Terug naar boven icoon