menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 20 juni 2024

De juiste planten op de juiste bodem

Met het nieuw moestuinseizoen voor de deur, begint het tuinieren bij velen terug te kriebelen. Misschien ben je dit jaar van plan een (grotere) moestuin aan te leggen of vervang je een stukje verharding door een bloemenperk. Wat er ook op de planning staat, enkel rekening houden met licht, tocht en een goede nazorg is niet altijd voldoende om mooie planten te krijgen. Waarom een plant ergens wel of niet goed gedijt, ligt vaak ook aan de grondsoort die er heerst. Want het valt je misschien niet onmiddellijk op, maar ons land kent meerdere grondsoorten.

de verschillende bodemtypes

De diversiteit in fauna en flora ontstaat dus door het type bodem dat aanwezig is. Elke grond heeft zijn eigen micro-organismen en eigenschappen die van belang zijn voor planten om goed te kunnen groeien. Het bepaald dus voor een groot deel welke planten je zonder problemen kan planten en welke snel weer zullen verdwijnen. In onze contreien onderscheiden we vier soorten bodems: een zandgrond, een slibgrond, een kleibodem en een leemgrond

De zandbodem

De eerste bodem die we van dichtbij bekijken is de zandgrond. De textuur bestaat uit grove zandkorrels die zorgen voor een goede waterdoorlaatbaarheid maar tevens ook slechter iets vasthouden. Regenwater sijpelt direct naar diepere lagen en droogt zo sneller uit. Ook voedingsstoffen krijgen geen kans om in de bovenste bodemlaag te blijven en stromen mee weg met het regenwater. Hierdoor zijn zandgronden droog van structuur, warmen ze heel snel op en zijn ze arm aan voedingsstoffen. Een voordeel is dat een zanderige bodem makkelijk te bewerken is en geen natte voetjes veroorzaakt.

zandbodem in de tuin verbeteren

Bodemkwaliteit verbeteren

Meng de grond met leemgrond en veel compost en geef regelmatig maar met mate extra water en meststof. Een extra mulchlaag voorkomt verdamping en oververhitting. Zandbodems hebben van nature weinig kalk en zijn zuur. Bekalken verhoogd de pH-waarde en maakt de bodem algemeen aantrekkelijker voor planten.

Planten die het goed doen op zandbodems

Lavendel, grote graslelie, kogeldistel, duizendblad, sierui en perzikbladklokje.


De kleibodem

kleibodem bewerken om aan te plantenEen tweede en veel voorkomende grondsoort is de kleibodem, het tegenovergestelde van zandgronden. Want in tegenstelling tot de lichte, voedingsarme zandgrond behoren kleigronden tot de zwaardere bodems. De korrelgrootte is heel fijn, bestaand uit kleimineralen, die water opnemen en vasthouden door te gaan opzwellen. Dit zorgt voor een natte, dichte grond waar weinig ruimte is voor zuurstof. Het gevaar op dichtslibben ontstaat en de kans op wateroverlast neemt toe. Slechts na een lange droge periode verdwijnt het water en krimpen de mineralen terug, waarbij ze extreem hard worden. Dit zorgt voor een moeilijk te bewerken tuingrond, zowel nat als droog.

Ondanks het makkelijk vasthouden van water en voedingsstoffen, zijn ze voor planten moeilijk op te nemen. De kleine kleideeltjes houden de stoffen zo stevig vast, dat plantenwortels ze nauwelijks los krijgen. Ook door het vele vocht blijft de bodem langer koud en warmen ze 's zomers trager op. Kleigrond krijgt daardoor zijn bijnaam als 'koude grond'.

Bodemkwaliteit verbeteren

Spit minimaal eens per jaar de bodem goed om, liefst in het najaar, om de structuur los te maken. Voeg extra zand en humus toe om langer een luchtige bodemstructuur te krijgen. Voorkom wateroverlast door diepere grondlagen te draineren, waar het water langs weg kan. Schoffel tijdens de zomerperiode regelmatig de bovenlaag zodat ook dan het regenwater niet blijft staan.

Planten die het goed doen op kleibodems

Herfstaster, Japanse anemoon, Zeeuws knoopje en bergamotplant gedijen hier goed. Ook de meeste fruitbomen en  heesters, mits er een kleigehalte van 25 tot 45% aanwezig is.

De slibbodem

Een zuivere slibbodem komt zelden voor. De grond is meestal of zanderig of leemachtig. Zo is een leemachtige slibbodem goed doorwortelbaar, heeft het een goede opslagcapaciteit en is de grond vrij vruchtbaar. Deze grond is geschikt voor een groot aantal planten maar kan bij hevige regen het water niet meer slikken. Maak de grond los met wat zand.

Daarentegen is bij een zanderige slibbodem de waterdoorlaatbaarheid veel groter en de kans op wateroverlast gering. Net zoals bij zandbodems helpt het toevoegen van humus en leemrijke potgrond om de opslagcapaciteit te vergroten.

Planten die het goed doen op slibbodems

Op leemrijke slibbodems kan je zonder veel problemen erop los telen (groenten, fruit, bessenstruiken, rozen,...). 

De leembodem

Als laatste is er de leembodem, een grondsoort bestaand uit een mengeling van de vorige drie soorten en zo ook de juiste verhoudingen heeft. Door het zand is de bodem voldoende waterdoorlatend, terwijl de klei de nodige voedingsstoffen en water vasthoudt. De bodem is dus voor de meeste planten heel vruchtbaar en perfect doorwortelbaar.

leemgrond, een vruchtbare bodem

#5979Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).