Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Nieuwste Producten

Vogelhuisje
Kikkerkoppel op de fiets
Vrouwenbuste tuinprikkers
Gieter Haws 4.5 L
Gieter Haws 4.5 L

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Serratula tinctoria
Sauromatum giganteum (Typhonium giganteum)
Viola tricolor subsp. subalpina
Xeranthemum annuum
Zinnia peruviana
 
Tuinadvies - Recepten - Zongedroogde tomaten
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Zongedroogde tomaten zelf maken in de oven

Zongedroogde tomaten zelf maken in de oven
Zongedroogde tomaten zelf maken in de oven

In vele zomerse recepten worden gedroogde tomaatjes gebruikt. Ze geven een heerlijke smaak aan de gerechten. In de supermarkt zijn vele soorten (zon)gedroogde tomaten aangeboden. Maar waarom maken we ze niet zelf?
Moeilijk is het niet om zelf zongedroogde tomaten te maken.
Hieronder een recept om zelf gedroogde tomaatjes te maken. Dat kan in olijfolie, ofwel gekruid ofwel puur zonder extra specerijen. Kruiden in combinatie met olijfolie zijn de meest voorkomende en zullen een extra smaak toevoegen aan vele gerechten of salades.
Zelf zongedroogde tomaten maken is bijzonder eenvoudig en – wanneer ze gemaakt worden in een grotere hoeveelheid – minder duur dan te kopen in de supermarkt.

Zongedroogde versus gedroogde tomaten
Hoewel op vele potjes in de supermarkt aangegeven staat “zongedroogde tomaten” is dit in vele gevallen niet zo omdat er maar weinig klimaten zijn waarin dit ook effectief een goed resultaat geeft. Vandaar dat in vele gevallen de “zongedroogde tomaten” uit de oven komen.
Scheer nu niet alle gedroogde tomaten over dezelfde kam, er worden wel geďmporteerde soorten verkocht die effectief zongedroogd zijn.
Maar door ze zelf te maken is het mogelijk om een extra toets aan uw gerecht te geven, vandaar dit recept.

Soorten tomaten
Om te starten hebben we natuurlijk de juiste tomaten nodig. Kies daarom voor de wat kleinere en vlezige tomaten. Maar het lukt ook met andere soorten tomaten.
Probeer tomaten te gebruiken die ongeveer dezelfde grootte hebben zodat ze ongeveer op hetzelfde ogenblik klaar zijn. Het uiteindelijke resultaat moet droog zijn, maar niet te knapperig of verbrand. Binnenin mag zo goed of geen vocht meer zitten om bacteriegroei te vermijden. Wanneer je de zongedroogde tomaten met olie en (verse) kruiden heeft gemaakt, dan moeten deze in de koelkast bewaard worden.

Bereiding
Er zijn twee manieren om de tomaten te bereiden. Hou je van iets knapperige tomaatjes, gebruik dan de ovenroosters. Hou je liever van iets zachtere zongedroogde tomaten, dan kan je die op de bakplaat gaan drogen.
Was de tomaten eerst goed af en droog ze af.
Snij de tomaten daarna door.

  • Kerstomaatjes worden in twee helften gesneden
  • Romatomaten (of ook wel pruimtomaten genoemd) worden in 2 of 3 delen gesneden worden – afhankelijk van de grootte
  • Gebruik je andere tomaten, snij deze dan in meerdere stukken volgens de grootte van de tomaat. Indien gewenst kunnen de meeste pitjes van de tomaat ook weggehaald worden alvorens te drogen.

Schik de tomaten op de bakplaat (of rooster) zodat de tomaten niet tegen elkaar liggen. Op die manier kunnen het best drogen. Strijk ze nog even in met een klein laagje olijfolie.
Verwarm de oven tot 90 graden.
Daarna kunnen de tomaten in de oven voor ongeveer 6 uur. Controleer ze regelmatig even en wanneer je vermoed dat ze klaar zijn haal ze dan uit de oven en laat ze rustig op kamertemperatuur afkoelen.
Neem een pot van de gewenste grootte en strooi er wat peper en zout in. Indien gewenst kunnen ook gepelde knoflookteentjes, oregano of tijm toegevoegd worden. Leg de tomaatjes er voorzichtig in en vul de pot met olijfolie totdat ze volledig ondergedompeld zitten.
Zolang ze onder de olijfolie zitten kunnen ze tot 6 maanden bewaard worden in de koelkast.

Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

recepten met waterkers, cresson, koken met waterkers,soep met waterkers
Recepten met waterkers
recepten met paprika's, paprikagerechten, gevulde paprika, paprika klaarmaken, gerechten met paprika
Recepten met paprika's
aardappelgerecht, gebakken aardappelen, gegratineerde aardappelen, aardappelbeignet, aardappelen in de schil
Aardappelrecepten 6
Recepten met aardappelen, witloof klaarmaken, groentenrecepten zoeken, bereidingen met groenten, recepten met groentjes
Recept van de week
Gratis nieuwsbrief:
E-mailadres:



In de kijker:
ACTIE Mosbestrijding 150m˛ ~ 1+1GRATIS
Actie 1+1 gratis
Mosbestrijder 150m˛

€ 13,25

Nieuwste teksten

Eetbare veredelde distel
Tuinklussen in uw tuin
Ambrosia hooikoortsplant
Foto's van week 38
Nu nog in uw tuin?

Eveneens interessant:

100 trossteunen
Rode tomatenspiralen
Foliekas voor tomaten
Tomatenvlies
Tomaat kleurenmix

Laatste forumtopics

oerwoud van een tuin
cistus
Persicaria woekeraars
OlofantenLook Elephant...
palmbomen in Europa

Partners






© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam