Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/winterse_vijvertips

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Winterse vijvertips

Ondertussen lijkt het winterweer ons in de greep te hebben… help ook uw vijver door deze moeilijke periode. Enkele winterse vijvertips vind je hier.

Een wak open houden

Onder een bevroren vijver blijven rottingsgassen vastzitten die dodelijke gevolgen meebrengen voor vissen. Laat deze gassen dus ontsnappen, maar wat je ook doet, stamp of hak niet in het ijs, want ook dat kan nefast zijn voor je visbestand. Zolang het ijs niet dik wordt, helpen horizontale plantenstengels daarbij. Horizontale plantenstengels is een eerste hulpmiddel voor de ontluchting van je vijver. Ze zijn daarvoor echter pas nuttig als het ijs niet te dik is. Een effectievere oplossing is een wak in het ijs en daar bestaan minder agressieve manieren voor dan stampen of hakken. Zo smelt je beter een gat in het ijs door er een kookpot met heet water op te zetten. Het kan zijn dat je dit een paar keer moet herhalen tot de opening zich in de ijslaag vormt. Als dit niet van de eerste keer lukt, herhaal dit dan tot er een opening komt door de ijslaag.

Luchtpomp - vijver ijsvrij houdenOm probleemloos een permanent wak open te houden is een luchtpomp ideaal. Deze verbruikt zeer weinig energie. Best neem je een pomp met een luchtdebiet van minstens 200 liter per uur per 1000 liter vijverinhoud. Het toestel houdt niet van regen en zon en het is aangeraden hem boven het waterniveau te plaatsen.

Als de luchtuitstroomsteen bovendien op ongeveer 30 cm diepte hangt, voorkom je dat koude waterlagen mengen met de onderste waterlagen die warmer zijn. Tijdens de koude winterperiode laten vissen zich naar deze warme laag zakken.

De meest luchtpompen zijn voorzien van rubber membranen die verslijten, waardoor het toestel uitvalt, maar tegenwoordig zijn er ook professionele luchtpompen beschikbaar die werken met zuigers in plaats van membranen. Hierdoor doen ze uiterst betrouwbaar hun werk.

aquastabil om zuurstof in de vijver te houdenMaar wat als er geen stroomaansluiting in de buurt van de vijver is? Dan kan je een speciaal preparaat - Aquastabil - aan je vijver toedienen dat traag zuurstof afgeeft. Bovendien bevat het naast een zuurstofdrager ook nog speciale winteractieve bacteriën, die nuttig zijn voor de omzettingen.

Sneeuw ruimen

Sneeuw houdt licht tegen. Sommige onderwaterplanten blijven ook in de winter groeien en hebben dus behoefte aan licht. Planten zoals bronmos, krabbescheer en naaldkruid blijven actief. Daarom verwijder je best de sneeuw van de ijslaag die op de vijver ligt. Loop langs je vijver met een aftrekker aan een lange stok, of giet een emmer water over de sneeuw zodat die smelt. Of sproei met een tuinslang over de sneeuw, maar pas op dat de slang niet bevriest, zodat je hem weer kan oprollen.

 

Meer winterse vijvertips op www.heldervijveren.com


#5262

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com