menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 juni 2024

Koivijver: water in beweging

vijverwater in beweging bij koivijvers

Een mooie en gezonde vijver vol met prachtige koi in de tuin. Dat is iets waar veel tuinliefhebbers van dromen. Echter alles begint met een goede waterkwaliteit van de vijver. Zeker bij vijvers waarin veel of grote koivissen rondzwemmen is dit uiterst belangrijk.
Er bestaan veel verschillende vijverproducten die helpen de waterkwaliteit te verbeteren, maar er zijn vaak eenvoudige tips die de basis kunnen vormen van gezond vijverwater. Proactief werken heeft dan ook de voorkeur dan nadien additieven of medicamenten in de vijver te moeten gooien.

Eentje daarvan is extra stroming toevoegen aan de vijver. Stroming zorgt niet alleen voor een betere waterkwaliteit, maar is ook interessant voor de koi zelf. Hieronder de voordelen van stroming in vijverwater bij koivijvers:

Waarom beweging in een koivijver nuttig is:

  • Vermindering van slib op de bodem
  • Meer zuurstof in het water
  • Grotere spiermassa van de vissen
  • Algemene gezondheid van de vissen

Extra stroming kan toegevoegd worden door gebruik te maken van een extra waterpomp of een krachtige luchtpomp. Het meeste effect krijg je door een waterpomp die het water ter plaatse opzuigt en terug uitspuwt zonder over een filter te gaan. Er zijn voor- en tegenstanders van deze methode. Belangrijk is om dit NIET te doen zodra de watertemperatuur te laag wordt. De onderste waterlagen zijn warmer in de winter en dat hou je best ook zo. Door extra stroming in het water te maken worden de bovenste en onderste lagen gemengd waardoor de temperatuur onderaan zal dalen. Dat is ook direct de reden waarom veel vijverliefhebbers de vijverpomp en filter uitschakelen tijdens de winter, of overschakelen naar filtratie van oppervlaktewater.


tegen de stroming in zwemmenGebruik je een extra pomp om extra stroming toe te voegen, kies dan misschien ook een stopcontact met timerfunctie zodat dit niet 24/24 uur moet draaien. Aangezien dit geen exacte wetenschap is kan er geen limiet gezet worden op aantal uur per dag. Volg hierin zelf uw gevoel en schakel de pomp in tijdens perioden dat u dat best lijkt. Kijk hoe de vissen reageren op de extra stroming. Kijk ook of het nog mogelijk is om te voederen wanneer er stroming staat.

Dat is belangrijk want vaak wordt er ook met een automatisch voedersysteem gewerkt, wanneer beide in werking zijn kan het voer liggen wegrotten…

Te veel stroming toevoegen waardoor de helft van de planten uit de vijvermanden wordt gespoeld kan ook niet de bedoeling zijn. Daarom wordt als vuistregel aangehouden dat de capaciteit van de vijverpomp de helft van de vijverinhoud mag zijn. Voor een vijver met 20.000 liter water mag een pomp gebruikt worden met een capaciteit van maximaal 10.000 liter per uur.

gezonde koi met beweging vijverwater

Minder slib en meer zuurstof

Door de stroming wordt onverteerde voeding, afvalstoffen, rottende planten en slib op de bodem in beweging gebracht. Zo kan dit materiaal beter afgevoerd worden naar de filter en wordt de waterkwaliteit er alleen maar beter op.
Bovendien wordt zuurstofrijk water beter rond gevoerd doorheen de volledige vijver en blijft de zuurstof niet geconcentreerd op plaatsen rond de uitloop/waterval.

Gezonde vissen

Vissen die in stromend water leven ontwikkelen ook meer spiermassa. Ze moeten extra kracht opbouwen om tegen de stroom in te kunnen gaan. Dit is ook duidelijk merkbaar in de vrije natuur. Karpers die in een vijver of meer leven hebben beduidend minder spiermassa dan karpers die in (snel)stromende rivieren leven.

Bovendien worden ook de vetreserves aangesproken en ook dit bevordert de algemene gezondheid van de vijver. Vergelijk het met onze eigen levensstijl. Iemand die zich alleen maar volpropt met eten en nooit gaat sporten zal er wellicht ook minder gespierd/energiek uit zien dan iemand die wel fysieke prestaties moet leveren.

#4791Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon