menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 juni 2024

Belang van zuurstof in het vijverwater

Zuurstof in de vijver - zuurstofgebrek voorkomen met zuurstofpomp
Belang van zuurstof in het vijverwater

zuurstofgebrek in de vijver
Koi hapt naar lucht. Zuurstof gebrek veroorzaakt "luchthappen" bij vissen

Voldoende zuurstof in het water van de vijver is zeer belangrijk. De manier waarop u dit doet maakt niet zoveel uit, zolang er maar een voldoende zuurstofpeil aanwezig is.
Drie bekende manieren om dit te doen is het water in beweging houden door een waterval, fontein of spuitfiguur. Een andere mogelijkheid is om een luchtsteen in het water te leggen die gevoed wordt door een luchtpomp. Een laatste optie is het gebruik van zuurstofplanten in de vijver. Uiteraard is een combinatie van alle methoden natuurlijk aangeraden, afhankelijk van de mogelijkheden.
Alles wat in het water leeft heeft zuurstof nodig. Vissen zuigen constant water naar binnen, wat over hun kieuwplaten terug naar buiten wordt gestuurd. De kieuwen zullen de zuurstof uit het water filteren.  
Aangezien vissen koudbloedige dieren zijn worden ze actiever naarmate de temperatuur stijgt. Ze zullen dus bij warmere watertemperaturen meer zuurstof nodig hebben.  Water is niet echt een goede stof om zuurstof in te binden. Hoe warmer het water hoe minder zuurstof water kan bevatten.
Dit is natuurlijk een probleem, want vissen hebben net meer zuurstof nodig bij warmere temperaturen, maar dan bevat het water er juist minder.
Extra toedienen is dus belangrijk, zeker wanneer je merkt dat de vissen aan de oppervlakte naar lucht beginnen happen.
Het minimumgehalte aan zuurstof voor vissen in de vijver bedraag ongeveer 6 mg per liter water. Zakt het zuurstofgehalte hieronder, dan veroorzaakt dit stress bij vissen. Zakt het gehalte nog verder dan kan er vanaf anderhalve mg per liter vissterfte optreden.

Vijver zuurstof waterval
Zuurstof kan toegevoegd worden door een waterval

Zuurstof toevoegen door beweging

Door het water in beweging te houden zal het meer zuurstof opnemen. Een waterval is hierbij een ideale oplossing, omdat het water valt zal het luchtbelletjes meenemen onder de waterspiegel, het zuurstofgehalte in en rond watervallen is dan ook meestal optimaal.
Er kan ook een venturi voorzien worden op de slangen die het vijverwater verpompen. Een venturi is eveneens een zeer goede manier om lucht (en dus zuurstof) aan te zuigen en te vermengen met vijverwater.

Zuurstof door een zuurstofpomp

Een luchtsteentje gebruiken heeft eveneens een goed resultaat. De luchtsteen hangt aan een pompje die constant lucht pompt naar het steentje. Door de structuur van de steen komen er honderden kleine belletjes vrij, die het water voorzien van de nodige zuurstof. Een zuurstofsteentje is eveneens goed te gebruiken gedurende de winter om het ijs vrij te houden.

Luchtsteen of borrelsteen zuurstofpomp
Luchtsteen of borrelsteen zorgt voor extra zuurstof in het water van aquarium of vijver

Zuurstofpieken in het water

Het is zo dat het zuurstofgehalte gedurende de dag erg kan schommelen. Schommelingen treden op omdat er aan de ene kant een zuurstofopname is (door vissen) en aan de andere kant een zuurstofaanmaak is. Die aanmaak zal in natuurlijke omstandigheden gebeuren door zuurstofplanten die door het licht (fotosynthese) zuurstof toevoegen in het water. Gedurende de nacht valt het proces van fotosynthese stil, waardoor er geen toevoeging meer is van zuurstof, meer zelfs: in plaats van zuurstof te produceren zullen ze zelf zuurstof gebruiken gedurende donkere periodes (’s nachts). Het is dan niet verwonderlijk dat het zuurstofgehalte het laagst is in de vroege ochtend.
We kunnen hieruit concluderen dat er zeker gedurende de nacht een toevoeging moet zijn van zuurstof (hetzij door een borrelsteen of een beweging in het water).
Vijvers met een filter worden vaak ’s nachts uitgeschakeld.  Maar dit is geen goed idee: naast het water proper houden zorgen filters ook voor de zuurstoftoevoeging in de vijver (doordat het water steeds in beweging blijft). De filter uitschakelen tijdens de nacht zal ook die zuurstofproductie stoppen.

 

 

 

#3015
Terug naar boven icoon