menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 15 juni 2024

Hoeveel water heeft je tuin nodig?

stomataBij hoge temperaturen verdampen planten heel wat water via de kleine gaatjes in hun bladeren die we stomata noemen. Zo blijven de planten koel. Om dit proces in gang te houden is er natuurlijk wel voldoende aanvoer van water nodig.

Wanneer water geven?

Een juiste hoeveelheid water is cruciaal als je gezonde planten in de tuin wilt, en zeker in de moestuin. Het is best om ’s morgens vroeg je planten te gieten. Zo wordt de grond niet extreem afgekoeld en blijven de gewassen niet te lang vochtig. In de zomer kan je dit eventueel ook ’s avonds doen als het buiten al wat afgekoeld is.

Bij warme temperaturen is het af te raden de planten overdag water te geven. De kans op bladverbranding is heel erg groot en een groot deel van het water gaat dan ook verloren doordat het onmiddellijk verdampt. Als je natuurlijk tijdens de dag ziet dat bepaalde planten gaan verwelken door watertekort, geef je ze in dat geval wel beter onmiddellijk water. Als je dit niet doet zullen ze zeker afsterven. Water geven zal in dit geval de beste optie zijn.

Heb je een automatisch sproeisysteem met een tijdklok dan kan je in sommige gevallen beter ‘s nachts sproeien als het koel is en de verdamping het kleinst is

water geven in de tuin

Hoe water geven?

tomaten water gevenEen sproeisysteem is de efficiëntste manier om planten water te geven maar de meeste tuiniers zijn aangewezen op een tuinslang. Heel wat mensen onderschatten dan ook hoeveel tijd er nodig is om de planten tijdens een droge periode voldoende water te geven. Om er voor te zorgen dat het vocht de wortels voldoende bereikt, is het belangrijk om de straal op de onderkant van elke plant te richten. De grond moet een aantal centimeters diep vochtig zijn. Even in de grond voelen na het sproeien is aangewezen. In de moestuin kan je gebruik maken van waterkuiltjes rond planten zoals tomaten en kool. Giet voldoende water in verschillende stappen tot de bodem het vocht voldoende heeft kunnen opnemen.
Uiteraard hebben niet alle planten evenveel water nodig. In een moestuin is het dan ook handig om de planten te groeperen volgens hun waterbehoefte. Prei heeft bijvoorbeeld tijdens de droge zomermaanden dagelijks water nodig.  Terwijl tomaten veel dieper hun water gaan zoeken en dus langer zonder extra wateraanvoer verder kunnen.

Hoe het waterbergend vermogen van je grond verbeteren?

Een rijke en gezonde bodem heeft een hoeveelheid humus en lucht. Ook het bodemleven speelt hierin een belangrijke rol. Wormen graven gangen waardoor de insijpeling van de grond beter wordt.
Heb je een zware kleigrond of een droge zandgrond dan is het goed om je grond te verrijken. Mulch de aarde in verschillende lagen met organisch materiaal. Breng een laag aan van 2 tot 4 cm van goed verteerde compost of oude mest. Dit zal de bodem beschermen tegen grote temperatuurschommelingen.  Ook dunne laagjes stro en lavagruis werken beschermend. Hierdoor zal de neerslag beter in de bodem kunnen dringen.

Bekijk hier onze producten : waterirrigatie

#4810Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon