menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Tropische temperaturen: Hou huis- en tuindieren cool

Hou je huisdier koelEen duik in het zwembad of het eten van een lekker ijsje, elk heeft zo zijn eigen manier van afkoeling. Ook je huisdieren hebben bij hoge temperaturen nood aan extra verkoeling. Omdat honden en katten bijna geen zweetklieren hebben, raken ze snel oververhit. Maar ook onze tuinvrienden en neerhofdieren zoeken de verkoeling op.

Huisdieren

Honden

Honden hebben alleen maar zweetkliertjes in hun voetzooltjes en proberen door te hijgen hun warmte kwijt te raken. Daarom hebben ze het snel warm en is het van belang om je lieftallige viervoeter goed te beschermen.

  • Zorg voor voldoende fris water. Hoe groter de drinkbak, hoe trager het water opwarmt.
  • Maak schaduw wanneer er geen is.
  • Plaats een plastic badje met water of laat hen zwemmen in de vijver.
  • Zorg voor extra verkoeling zoals een koelmat of een koelhalsband. Handig voor warmtegevoelige rassen.
  • Smeer honden met een dunne vacht in met zonnecrème.
  • Plan wandelingen aan het begin of het einde van de dag in, wanneer de temperaturen minder heet zijn.
  • Let op de gevoelige voetzooltjes! Laat je hond niet over heet asfalt of zand lopen. Leer ze stappen met hondenloopschoentjes, die verbranding voorkomen bij te warme ondergronden en met zout bestrooide wegen.
  • Vermijd lopen met je hond. Trek er met de fiets op uit en gebruik een hondenfietsmand of -kar waar hij of zij rustig kan meegenieten van het verkoelend briesje.
  • Vermijd een muilkorf, je hond kan daardoor minder goed hijgen.
  • Laat je huisdier nooit achter in een warme auto, tent, caravan...

Katten

Wanneer het te warm wordt, zoeken katten graag naar verkoelende plekjes. Langharige katten of katten met een dikke vacht lopen een groter risico op oververhitting. Je kunt hen helpen door overtollig en los haar uit te kammen of een bezoek te brengen aan een trimsalon. Omdat katten over het algemeen geen fan zijn van water, kun je hun vacht voorzichtig afwrijven met een koude, vochtige doek. Zorg er ook voor dat er voldoende drinkbakken met vers water door je huis verspreid zijn, zodat ze goed gehydrateerd blijven tijdens de zomermaanden.

Neerhofdieren

Konijnen

Konijn in de schaduw

Konijnen hebben snel last van de warmte. Ze zijn gewend te schuilen in hun koud ondergronds hol voor de hitte. Zorg daarom voor voldoende schaduw en verkoeling in hun hok. Ververs minstens tweemaal per dag hun water. Vermijd drinkbakken met metalen drinktuitjes die snel heet worden en hou de warmte tegen door een (eventueel bevroren) natte doek boven hun hok te hangen of plaats een parasol met vernevelingssysteem . Voorkom dat groenvoer snel rot en haal wat te veel is weg. Leg eventueel wat sappig fruit als appels en watermeloen. Dit geldt ook voor andere kleine knaagdieren zoals cavia's, hamsters...

Tip: Vries een plastieken drinkfles voor 2/3 in en leg ze, gewikkeld in een handdoek, in hun hok. Dit helpt om het hok te verkoelen en kan je konijn, wanneer het te warm wordt, zich er tegenaan nestelen. Is je konijn toch oververhit, koel ze dan af door de oortjes en voorpoten met lauw water af te sponsen.

Tuin- en neerhofdieren

Vogels

Plaats vogelkooien op frisse plaatsen! Hou er rekening mee dat de warmte stijgt en je best de vogelkooien zo laag mogelijk probeert te plaatsen. Zorg voor voldoende vers water in schaaltjes, zodat ze eens lekker kunnen badderen zodra het te warm wordt. Plaats bij buitenkooien en kippenhokken een parasol of hang een (eventueel bevroren) natte handdoek boven hun kooi. Ook wilde tuinvogels weten een fris gevulde waterschaal in de tuin te appreciëren. Oververhitte vogels zijn goed te herkennen aan hun gespreide veren en de snavel die open is om via de tong en bek vocht te verdampen. Zet dus een platte waterschaal neer met vers water waarin ze kunnen afkoelen.

Tip: Lijkt je kip door de hitte te bezwijken? Dompel de kip in een bassin met lauw water en zet ze daarna op een koel plaatsje in de schaduw. Na een tijdje zal de kip er weer doorkomen.

Egels

Hoewel egels nachtdieren zijn, hebben ze ook moeite met de hitte overdag. De plekken waar ze normaal drinken en verkoeling vinden, drogen helemaal uit. Hierdoor worden egels gedwongen om hun zoektocht naar water uit te breiden, wat kan leiden tot ongelukkige ontmoetingen met vijvers of zwembaden in jouw tuin. Hoewel ze kunnen zwemmen, kan een sprong in het water fataal aflopen omdat ze vaak moeite hebben om steile oevers te beklimmen en eruit te komen. Om dit te voorkomen, kun je een waterschaaltje plaatsen op een schaduwrijke en beschutte plek waar egels gemakkelijk toegang tot water hebben zonder risico te lopen.

Weidedieren

Vergeet als laatste je geiten, schapen, paarden en andere dieren buiten niet. Voorzie voldoende schaduwrijke plaatsen door het plaatsen van bomen en struiken of plaats een stal met verkoeling. Zorg dat er vers drinkwater is en scheer je schapen. Voorzie voor weidedieren zoals paarden schaduw

Heb je zelf nog nood aan extra verkoeling? Duik dan snel in ons assortiment met zwembaden en wateraccessoires en vergeet ook zeker de rest van je tuin niet.

#5686Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon