Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tropische_temperaturen_hou_je_huisdier_cool

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 3 oktober 2022

Tropische temperaturen: Hou je huisdier (en jezelf) cool

Hou je huisdier koelEen duik in het zwembad of het eten van een lekker ijsje, elk heeft zo zijn eigen manier van afkoeling. Ook je huisdieren hebben bij hoge temperaturen extra verkoeling nodig. Omdat honden en katten bijna geen zweetklieren hebben raken ze snel oververhit. Neem daarom bij warm weer extra maatregelen voor je huisdier en vermijd inspanningen.

Honden 

Honden hebben alleen maar zweetkliertjes in hun voetzooltjes en proberen door te hijgen hun warmte kwijt te raken. Daarom hebben ze het snel warm en is het van belang om je lieftallige viervoeter goed te beschermen.

  • Zorg voor voldoende fris water. Hoe groter je drinkbak, hoe trager het water opwarmt.
  • Maak schaduw wanneer er geen is.
  • Plaats een plastic badje met water of laat hen zwemmen in de vijver.
  • Zorg voor extra verkoeling zoals een koelmat of een koeltehalsband. Handig voor warmtegevoelige rassen.
  • Smeer honden met een dunne vacht in met zonnecrème.
  • Plan wandelingen aan het begin of het einde van de dag in.
  • Let op de gevoelige voetzooltjes! Laat je hond niet over heet asfalt of zand lopen en vermijd fietsen of lopen met je hond.
  • Met een muilkorf kan je hond minder goed hijgen.
  • Laat je huisdier nooit achter in een warme auto, tent, caravan...

Katten

Katten zoeken graag verkoelde plaatsjes op wanneer het te warm wordt. Langharige katten of katten met een dikke vacht raken sneller oververhit en kan je helpen door overbodige en losse haren eruit te kammen of ga eens langs bij een trimsalon. Omdat ze niet zo houden van water, kan je met een koude, vochtige doek over hun vacht wrijven. Ook voldoende drinkbakken met vers water verspreid over je huis kan ze helpen om de zomer door te komen.

Konijnen

Konijn in de schaduw

Konijnen hebben snel last van de warmte. Ze zijn gewend te schuilen in hun koud ondergronds hol voor de hitte. Zorg daarom voor voldoende schaduw en verkoeling in hun hok. Ververs minstens tweemaal per dag hun water. Vermijd drinkbakken met metalen drinktuitjes die snel heet worden en hou de warmte tegen door een (eventueel bevroren) natte doek boven hun hok te hangen of plaats een parasol met vernevelingssysteem . Voorkom dat groenvoer snel rot en haal wat teveel is weg. Leg eventueel wat sappig fruit als appels en watermeloen. Dit geldt ook voor andere kleine knaagdieren zoals cavia's, hamsters...

Tip: Vries een plastieken drinkfles voor 2/3 in en leg ze, gewikkeld in een handdoek, in hun hok. Dit helpt om het hok te verkoelen en kan je konijn wanneer het te warm wordt zich er tegenaan nestelen. Is je konijn toch oververhit, koel ze dan af door de oortjes en voorpoten met lauw water af te sponsen.

Vogels

Plaats vogelkooien op frisse plaatsen! Hou er rekening mee dat de warmte stijgt en je best de vogelkooien zo laag mogelijk probeert te plaatsen. Zorg voor voldoende vers water in schaaltjes, zodat ze eens lekker kunnen badderen zodra het te warm wordt. Plaats bij buitenkooien en kippenhokken een parasol of hang een (eventueel bevroren) natte handdoek boven hun kooi. 

Tip: Lijkt je kip door de hitte te bezwijken? Dompel de kip in een bassin met lauw water en zet ze daarna op een koel plaatsje in de schaduw. Na een tijdje zal de kip er weer doorkomen.

Weidedieren

Vergeet als laatste je geiten, schapen, paarden en andere dieren buiten niet. Voorzie voldoende schaduwrijke plaatsen door het plaatsen van bomen en struiken of plaats een stal met verkoeling. Zorg dat er vers drinkwater is en scheer je schapen. Voorzie voor weidedieren zoals paarden schaduw

Heb je zelf nog nood aan extra verkoeling? Duik dan snel in ons assortiment met zwembaden en wateraccessoires en vergeet ook zeker de rest van je tuin niet.

#5686Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon