Spaarzaam omgaan met regenwater
Na een paar droge zomers weten we het wel: een voorraad regenwater is geen overbodige luxe. Wees voorbereid en vang regen op zodra het kan – wij helpen je alvast op weg met slimme en spaarzame tips.
Regenwater (ook wel hemelwater) opvangen is een eenvoudige en duurzame manier om gratis water te gebruiken rond je huis. Denk aan het besproeien van de tuin, het wassen van je auto of zelfs het doorspoelen van het toilet. Een aangesloten waterreservoir op je dak of tuinhuis doet het werk voor jou. Zeker tijdens droge zomers, waarin je gazon verkleurt en planten het moeilijk krijgen, is regenwater goud waard. Zo voorkom je dorre perken én een torenhoge waterfactuur.
Maar heeft regenwater opvangen écht zoveel zin? Absoluut! Gemiddeld gebruiken we zo’n 114 liter water per persoon per dag, waarvan het merendeel uit de kraan komt. Als je een deel vervangt door regenwater, bespaar je flink op leidingwater. Wist je dat er in België en Nederland jaarlijks gemiddeld 800 liter regen per vierkante meter valt? Als je daar een deel van opvangt, tikt de besparing snel aan.
Er zijn trouwens nog voordelen: je hebt minder wasmiddel nodig (regenwater is zachter), je spaart kostbare grondwatervoorraden, en als je het slim aanpakt, zit je nooit zonder water – zelfs niet tijdens een hittegolf.
Hoe ga je het opvangen?
De bekendste en meest toegepaste methode is het gebruik van een regenton, aangesloten op de regenpijp. Dit is vrijwel de goedkoopste oplossing en is vaak ideaal voor kleinere afdaken waar geen grote massa’s water van voortkomen. Ook voor kleine stadstuintjes is het de meest voor de hand liggende oplossing om snel gebruik te maken van hemelwater.
Een gewone regenton heeft een capaciteit van ongeveer 200 tot 1000 liter, wat niet voldoende is om al het regenwater op te slaan dat afkomstig is van het dak van een woning. Daarom moet de ton voorzien zijn van een overloop, ook wel een vulautomaat genaamd, wat ervoor zorgt dat de ton niet overloopt eens ze vol is en het resterend regenwater terug de riool in kan. Of sluit aan op een tweede regenton met een verbindingssysteem en vang het dubbele op. Voor het opvangen van regenwater van kleine afdaken zoals tuinhuisjes en kleine schuttingen is deze manier wel ideaal zonder een vulautomaat. Al kan het weer soms onvoorspelbaar zijn. Bovendien is er ook geen pompvoorziening nodig om het water eruit te halen. Enkel het kraantje opendraaien of de tuinslang op aansluiten en daar is het water.
Een andere optie is om een grotere regenwaterput in te graven in de tuin. (Soms kan deze ook geplaatst worden in de kelder). Hou er wel rekening mee dat wanneer de regenwaterput vol is er een overloop moet voorzien worden om het overtollige water te kunnen afvoeren. Het kan via een buizennetwerk in de tuin afgevoerd worden zodat het daar dieper in de grond dringt, of de overloop kan aangesloten worden op de riolering.
Regenwater veilig gebruiken
Het gebruik van regenwater kent veel mogelijkheden. De voornaamste zijn:
- Toilet doorspoelen (is deze niet aangesloten op regenwater, gebruik dan een emmer)
- Planten binnen en buiten te voorzien van water en verkoeling (door afwezigheid van kalk vormen er ook geen opdrogende waterdruppels op kamerplanten)
- Terras te schuren
- Vloer te dweilen
- Wasmachine op aan te sluiten
- Auto te wassen
Dit water is echter niet voor alles bruikbaar. Zo is het niet geschikt voor consumptie, persoonlijke hygiëne of de afwas. Dit komt omdat regenwater niet gecontroleerd wordt zoals leidingwater en de kwaliteit daarom niet gegarandeerd is, wat ook schommelt volgens de seizoenen.