menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 23 april 2024

Spaarzaam omgaan met regenwater

regenwater opvangen

Na enkele droge zomers, weten we dat een reserve aan regenwater geen overbodige luxe is. Wees voorbereid en vang regen zoveel mogelijk op wanneer het kan. We helpen je alvast op weg met onze spaarzame tips.

Regenwater of hemelwater opvangen is een slimme manier om kosteloos water te gebruiken in en om het huis. We denken bijvoorbeeld aan het doorspoelen van het toilet, wassen van de auto, beregening in de tuin, … Het is gratis en veel hoef je er niet voor te doen eens een waterreservoir is aangesloten op het dak van je woning of tuinhuis. Planten en gazon hebben gedurende de zomermaanden vaker te kampen met een periode van lange droogte door de opwarming van de aarde. Wanneer deze niet tijdig worden voorzien van water, ontstaat al snel een bruin gazon en beginnen planten af te sterven. Hoe lang die hitte aanhoudt, weet je nooit met zekerheid en deze periode overbruggen met stadswater zorgt voor een hele dure rekening. De tuin kan dus best fris gehouden worden door te bewateren met regenwater.

Heeft regenwater opvangen dan zoveel nut? Zeer zeker! Per dag verbruiken we gemiddeld 114 liter water per persoon waarvan 100 liter leidingwater is. Stel dat we dit getal gaan verlagen door zoveel mogelijk aan te vullen met regenwater, sparen we heel wat leidingwater uit. Want wist je dat er in België en Nederland ongeveer 800 liter regen per vierkante meter valt in een heel jaar? Als we daarvan een deel opvangen om zelf te gebruiken zal dit al snel een flinke besparing opleveren op de factuur van het drinkbaar leidingwater.

Andere voordelen die minder zichtbaar zijn maar minstens even belangrijk is het minder gebruik van wasmiddel want regenwater is doorgaans zachter dan leidingwater (en beter voor het milieu), minder gebruik van waardevolle grondwaterreserves en wanneer je het slim aanpakt zit je ook nooit zonder.

Hoe ga je het opvangen?

De bekendste en meest toegepaste methode is het gebruik van een regenton, aangesloten op de regenpijp. Dit is vrijwel de goedkoopste oplossing en is vaak ideaal voor kleinere afdaken waar geen grote massa’s water van voortkomen. Ook voor kleine stadstuintjes is het de meest voor de hand liggende oplossing om snel gebruik te maken van hemelwater. Een gewone regenton heeft een capaciteit van ongeveer 200 tot 1000 liter, wat niet voldoende is om al het regenwater op te slaan dat afkomstig is van het dak van een woning. Daarom moet de ton voorzien zijn van een overloop, ook wel een vulautomaat genaamd, wat ervoor zorgt dat de ton niet overloopt eens ze vol is en het resterend regenwater terug de riool in kan. Of sluit aan op een tweede regenton met een verbindingssysteem en vang het dubbele op. Voor het opvangen van regenwater van kleine afdaken zoals tuinhuisjes en kleine schuttingen is deze manier wel ideaal zonder een vulautomaat. Al kan het weer soms onvoorspelbaar zijn. Bovendien is er ook geen pompvoorziening nodig om het water eruit te halen. Enkel het kraantje opendraaien of de tuinslang op aansluiten en daar is het water.


Een andere optie is om een grotere regenwaterput in te graven in de tuin. (Soms kan deze ook geplaatst worden in de kelder). Hou er wel rekening mee dat wanneer de regenwaterput vol is er een overloop moet voorzien worden om het overtollige water te kunnen afvoeren. Het kan via een buizennetwerk in de tuin afgevoerd worden zodat het daar dieper in de grond dringt, of de overloop kan aangesloten worden op de riolering.

spaarzaam omgaan met regenwater in de tuinRegenwater veilig gebruiken

Het gebruik van regenwater kent veel mogelijkheden. De voornaamste zijn:

  • toilet doorspoelen (is deze niet aangesloten op regenwater, gebruik dan een emmer)
  • tuin te besproeien
  • planten binnen en buiten te voorzien van water en verkoeling (door afwezigheid van kalk vormen er ook geen opdrogende waterdruppels op kamerplanten)
  • terras te schuren
  • vloer te dweilen
  • wasmachine op aan te sluiten
  • auto te wassen

Dit water is echter niet voor alles bruikbaar. Zo is het niet geschikt voor consumptie, persoonlijke hygiëne of de afwas. Dit komt omdat regenwater niet gecontroleerd wordt zoals leidingwater en de kwaliteit daarom niet gegarandeerd is, wat ook schommelt volgens de seizoenen.

#5888Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon