Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/waarom_appels_eten_gezond_is

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 5 december 2021

Waarom appels eten gezond is

An apple a day keeps the doctor away. Dat is een gekend spreekwoord en het klopt ook echt wel. Appels zitten boordevol goede eigenschappen. Hieronder enkele redenen waarom appels eten gezond is.

gezonde eigenschappen van appelsWat niet iedereen weet is dat het grootste deel van de vitamines en goede stoffen van de appel in de schil zit. De appel wordt echter vaak bespoten met chemische stoffen. De appel eerst goed afwassen is dus zeker nodig, al kiezen velen bewust voor biologische appels, omdat sommige gifstoffen ook in de appel zouden dringen en dus niet alleen verdwijnen door te wassen.

In appels zit pectine, en deze opgeloste vezel heeft een cholesterolverlagend effect waardoor kans op hart- en vaatziekten wordt verlaagd. Pectine zit in veel verschillende soorten fruit, in de ene soort natuurlijk wat meer dan andere. Pectine zorgt bij verhitting voor een verdikkend effect. Op dit idee is het maken van jam gebaseerd. Vaak zit er te weinig pectine in de vruchten, waardoor suiker (al dan niet verrijkt met pectine) wordt toegevoegd. Vruchten die uit zichzelf voldoende pectine bevatten zijn kweeperen.

Vitamine C is ook aanwezig in appels. Dit vitamine C helpt jouw lichaam sneller en beter energie op te nemen. Daardoor voel je je ook vitaler. Vitamine C voorkomt ook dat stoffen gaan oxideren. Mocht dit niet zo zijn dan worden de lichaamscellen sneller beschadigd.

waarom appels eten gezond isDe quercetine die in appels zit bevorderd de zuurstofopname in de longen. Meer zuurstof betekent een hoger uithoudingsvermogen en dus ook meer vitaliteit.

Appels hebben onrechtstreeks ook een positieve invloed bij gewichtsverlies.
Een appel verlicht het hongergevoel en dit voor slechts een weinig calorieën.
Dat is dan ook direct de reden waarom appels vaak bij een gewichtsdieet op het menu staan.

Door de hoge concentratie aan antioxidanten blijft jouw geheugen beschermd. Dit zou dus een positief effect hebben op doorbraak van dementie of alzheimer.

Appels bevatten stoffen die tandbacteriën voor een groot stuk kunnen verwijderen. Op deze manier wordt tandbederf ook bestreden.

De antioxidanten die voorkomen in de schil van appels zou ook een positief effect hebben tegen de groei van kanker. Er zijn testen geweest met kankercellen die in aanraking kwamen met deze antioxidanten. De groei van de cellen vertraagde en ze overleefden ook minder lang.

Verder helpen appels ook bij het ontgiften van onze lever. De lever is belangrijk bij het verwijderen van giftige stoffen in ons lichaam. Om de lever terug te ontgiften is het belangrijk voldoende fruit te eten.

 

#5160

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies