Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vlaamse_hutsepot

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 oktober 2020

Vlaamse hutsepot klaarmaken, een winterse lekkernij

 

Een hutsepot leent zich tot de meest gevarieerde groentebundel en tot grote hoeveelheden. Dit gerecht wordt pas echt retro als u het opdient in een mooie oude stoofpot. Serveer hierbij afzonderlijk een potje met graanmosterd en uiteraard een glas donker bier.

Er zijn twee benamingen in omloop voor dit gerecht. Enerzijds heb je de hutsepot, en anderzijds hutspot. Hutspot is een benaming die van Nederland afkomstig is, en eigenlijk iets anders is dan de hutsepot, wat een vlaamse stoofschotel is. Bij hutspot worden de groenten nog eens gestampt, waardoor je er een mousse van maakt. Bij hutsepot worden de groenten in zijn geheel gelaten.
De echte hutsepot bevat een mengeling van allerlei wintergroenten. Er zijn tal van aanpassingen en hoeveelheden.
Zo wordt de hutsepot vaak zonder spruiten gemaakt wanneer er kinderen in het gezin zijn die dit echt niet lusten. Sommigen hebben dan weer graag de smaak van knolselder in de hutsepot als extra smaakje.

Er zijn twee soorten hutsepot: de winterhutsepot en de lentehutsepot.
Bij de lentehutsepot komen er nieuwe pijpajuintjes, nieuwe aardappelen, nieuwe erwten, nieuwe wortelen, een goed stuk vlees erbij.
Die lentehutsepot wordt wel niet overal gemaakt.

verschil tussen hutspot en hutsepot

 

Ingrediënten voor een Vlaamse Hutsepot : vlaamse hutsepot

  • 300 g varkensspiering of lage ribben 
  • bakboter 
  • enkele uien 
  • warm water 
  • 100 g aardappelen 
  • 700 g groentemix 
  • peper en zout

groenten ingrediënten voor hutsepot

Hoe maak ik hutsepot:

  • Snipper de uien en snijd de andere groenten in grove stukken. 
  • Schil de aardappelen en deel ze in vier.
  •  Bak het vlees goed bruin in hete boter met de gesnipperde uien.
  •  Overgiet het geheel met warm water.
  • Voeg de groenten bij, wat peper en zout. 
  • Leg de aardappelen er bovenop en laat ze lang en zachtjes stoven in een goed afgesloten pan.
  • Giet desnoods wat water bij. 
  • Serveer in een diep bord.

Bewaren van hutsepot kan in de koelkast, maar zorg er dan wel voor dat de hutsepot eerst goed is afgekoeld.

#2828

Bron: Flandria