Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vijveronderhoud_in_september

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vissen"

Vijveren in september: goed voederen en planten verzorgen

Vijveren in september: goed voederen en planten verzorgenHet is wijs je vissen in september goed te voederen. Zo zullen zij een goede vetreserve voor de winter kunnen aanmaken, wat helpt om gezond door het koude seizoen te raken. Later, wanneer de temperatuur daalt schakel je geleidelijk over op licht verteerbaar wintervoer zonder paraffine en geef je naarmate de temperatuur daalt minder en minder voer.

Verwijder in september tropische planten uit de vijver. Waterhyacint en mosselplant gaan weldra sterven en rotten. Gooi ze op de composthoop.

De snoekkruiden bloeien volop en ook de blauwe lobelia’s laten zich nu van hun mooiste kan zien. De waterlelies gaan onverdroten verder met bloeien en van sommige soorten zien we nu pas de schoonheid.

Vijveren in september: goed voederen en planten verzorgen

Wat nood aan actie?

Vijver afdeknet voor vallende bladeren in de herfstStap het water in en dun de zuurstofplanten eens uit. Verwijderen de uitgebloeide bloemen en vergeelde bladeren van de waterlelies. Knip afgeknakte stengels van oeverplanten af, zo’n 5 cm boven het wateroppervlak. Er komt zo weer ‘open’ watervrij en dat is goed voor het vijverevenwicht. 

De aanleg van een nieuwe vijver is ook mogelijk. Een waterpartij die in de (vroege) herfst aangelegd wordt krijgt de kans te ‘rijpen’ gedurende de winter. Dat verzekert een prima start in het voorjaar. Let bij een bezoek aan vijver- of tuincentrum zeker op waterlelies en vijver- en oeverplanten die nu bloeien.

Zorg dat je een vijver-afdeknet bij de hand hebt om dit begin oktober over de vijver te spannen als bescherming tegen invallend blad. Schaf het nu aan.


#5430

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com