Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/valentijn_14_februari_vieren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 25 januari 2022

Valentijn 14 februari, de dag van de geliefden

Valentijn hangt in de lucht

14 februari, de dag van de geliefden, nadert. Aan mogelijkheden om elkaar te verwennen is er alvast geen gebrek. Maar snijbloemen en in het bijzonder rozen blijven een topper onder de Valentijnsgeschenken.

Valentijn is dé bloemenfeestdag bij uitstek, zo blijkt uit consumentenonderzoek van GfK Panelservices Belgium. Op geen enkel ander moment in het jaar worden zoveel snijbloemen en ander groen verkocht als op Valentijn. Zoals gezegd is de link tussen de roos en Valentijn bijzonder sterk. Geen enkel ander sierteeltproduct is even populair als de roos op Valentijn.

Maar de Belg houdt ook van ander groen. Gemengde boeketten en bloeiende kamerplanten bijvoorbeeld worden ook vaak geschonken op Valentijnsdag.

 

Oorsprong van feestdag

Historici zijn het niet met elkaar eens hoe het allemaal begonnen is.

Volgens de Romeinse legende werd een jonge Romein Valentinus vanwege zijn geloof (Christendom) gevangengezet en ter dood veroordeeld. Hij raakte tijdens zijn gevangenschap bevriend met de blinde dochter van de gevangenisbewaarder. Hij werd verliefd op haar. De nacht voordat hij overleed schreef hij een afscheidsbrief voor haar, waarin hij het ondertekende met "From your Valentine (Van je Valentijn)". De volgende dag is zijn doodstraf voltrokken, 14 februari van het jaar 269 na Christus.

De woorden "Van je Valentijn" stonden voor vriendschap en liefde. Valentijn werd later het universele symbool voor liefde en romantiek.

Honderden jaren later in de vijfde eeuw, vereerden de Romeinen Juno, de heidense god van de liefde en huwelijk op 14 februari. Tijdens de viering schreven mannen de namen van de vrouwen op en stopten dit in een grote urn. Zij trokken één voor één een briefje uit de urn en moesten met de vrouw trouwen die zij getrokken hadden.

Rond 498 na Christus, verklaarde Paus Gelasius 14 februari als St.Valentijn. De dag om de martelaar Valentinus te eren en zo een einde te maken aan de heidense viering.

In 1913 kwam Hallmark Amerika met de eerste Valentijnskaarten. Intussen is de traditie in Europa ook al decennia geworteld.

 

Verleng het leven van je boeket

Je hebt extra lang plezier van je boeket als je volgende richtlijnen in acht neemt:

  • Neem een proper geboende vaas en fris water. Dit lijkt evident maar er wordt vaak tegen gezondigd. Een kraaknette vaas is echter uiterst belangrijk.

  • Verwijder alle bladeren die in contact komen met het vaaswater.

  • Vermijd een zonnige plek voor uw boeket.

  • Zet uw boeket ver van de verwarming.

  • Ververs het water af en toe en knip de stelen op dat moment schuin bij.

#1855