Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/uw_eigen_aromatische_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 18 juni 2021

Uw eigen tuin vol heerlijke geuren

Wanneer heeft u nog eens voor het laatst genoten van een goed geurende bloem in uw tuin? Voor velen is de samenleving zeer stressvol en staat de agenda bomvol met afspraken. Hoe kan u dan toch nog ontspannen in deze drukke tijden?

De oplossing is een heerlijk geurende tuin waar u ten volle kan ontspannen en kan genieten van de heerlijke aromtische geuren. Met onze tips kan u uw eigen tuin in een hemels ontspanningsoord omtoveren!

Zelf ontdekken

U kan eens rondkijken in uw buurt en planten ontdekken die een heerlijk aroma verspreiden. Deze planten kan u dan eventueel ook in uw tuin plaatsen. Wat zijn de typische planten voor uw streek en wanneer wilt u genieten van deze geurende planten is een belangrijke vraag voor uzelf. Niet elke plant geeft gedurende het hele jaar een geur af.

Denk goed na wat u wil

Denk vooraleer u begint met het opzoeken van planten na over welke soort aromatische tuin u wilt? Wilt u enkel bloemen die goed geuren? Of wilt u ook aromatische bladeren? Er zijn honderden planten waaruit u kan kiezen, elke plant heeft zijn voor- en nadelen. Denk dus goed na welke richting u wilt inslaan met uw tuin.

Let op voor allergie

Het gebeurt vaak: hoe beter de plant ruikt, hoe meer allergie het veroorzaakt bij mensen. Zoek dus eerst even op voordat u begint met planten. Bij eventuele onbekende planten kan u kijken naar de familie van de plant. Als u daar voor een plant allergisch bent, is er een grote kans dat u ook voor deze plant allergisch bent.

Goed geurende planten

Gardenia

Gardenia wordt ook wel eens de Kaapse Jasmijn genoemd en zorgt voor gezelligheid en bescheidenheid. Uit een dichte en spannende struik komt de bloem van de Gardenia’s tevoorschijn en zorgt ze voor een heerlijke romantische sfeer/geur.

Lees meer over de Gardenia

Pioen

Pioen is een kruidachtige waarvan er wel 3000 soorten van bestaan. Ze bloeien in mei/juni in wit, rood en roze , enkel of dubbele bloemen.

De algemene klacht van deze prachtige planten is dat ze niet of slecht bloeien maar dit is meestal te verklaren door het feit dat ze te diep geplant worden, ook dat ze jaren op dezelfde plek moeten staan voor ze bloemen geven.

Iris

Iris – de zwaardiris is één van de meest voorkomende tuiniris. Plant hem niet in te vochtige grond, op een warme zonnige plaats en bescherm hem in te strenge winters met een lichte dekking.

Er bestaan verschillende aromatische cultivars bloeiend in 5/6.

Pronkerwt

Pronkerwt is een mooie, maar meestal sterk geurende, eenjarige klimmende siererwt is zo de moeite dat u het ervoor over hebt die elk jaar opnieuw te zaaien. Dat is trouwens zeer eenvoudig te doen, zodat niemand problemen hoeft te hebben bij het opkweken van Lathyrussen.

Rozemarijn

Rozemarijn is een veelzijdig keukenkruid dat behoedzaam gebruikt moet worden bij braden of grillen daar hij een zeer krachtige smaak heeft. Gebruik alleen de verse takken want de etherische oliën vervliegen snel. Rozemarijn geeft bij vele gerechten een mediterraan accent en kan winter en zomer geoogst worden.

Dit aromatisch kruid heeft naalden gelijkend op die van een kerstboom met blauwe bloemen. Wordt 60cm hoog en bloeit in mei/juni, wintergroen en verlangt een zonnige standplaats en een droge kalkhoudende grond.

Is matig winterhard en moet dan met bv dennetakken beschermd worden tegen vorst.

Lavendel

Lavendel is een Halfheester die heel veel gebruikt worden in de tuinen om plantvakken mee op te vullen. Ze zijn mooi grijsbladig en staan graag op een zonnige standplaats die in de winter niet te nat is.

Lavandula angustifolia wordt ook in de keuken gebruikt maar moet wel met mate gebruikt worden. Samen met dille, bonenkruid en salie is dit zeer lekker voor een kruidenboter. De jonge bladpunten kunnen in de soep, salades, vis, gevogelte meekoken en worden voor het opdienen verwijderd. De smaak van lavendel is zoet en zeer sterk.

Bekijk nog meer geurende planten

#3999