Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinreis_naar_madeira

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 24 september 2021

Een tuinreis naar Madeira deel 1/3

Is er een reis meer zinvol voor ons tuinliefhebbers dan een tuinreis? Velen van ons, hebben al mooie en veelkleurige reisbrochures liggen waarin de organisatoren ons met vroegboekkortingen proberen aan te moedigen om nu al een keuze te maken. Soms zijn het moeilijke keuzes.
Wie ook wel eens iets anders wil zien dan de tuinen in Kent, de Cotswolds of Normandië zou ik persoonlijk Madeira aanraden. Van deze reis heb ik heel erg genoten.
Het’ Bloemeneiland’ of ‘ Drijvende Tuin in de Atlantische Oceaan’ wordt het vaak genoemd en dat is allerminst overdreven. Dankzij het milde klimaat dat er heerst, voelen planten van over de hele wereld, er zich thuis.

Het eiland Madeira is met zijn 741 km2 wel 40 keer kleiner dan België. Het telt +- 300.000 inwoners waarvan er 100.000 in de hoofdstad Funchal wonen. De afstanden zijn er dus niet zo groot maar verplaatsingen duren lang door het ruige en steile gebergte.
Een hoge bergrug met toppen tot 1900 m, overgaand in een bergplateau, deelt het eiland als het ware in twee. De opstijgende vochtige noordelijke oceaanwinden zorgen vaak voor wolken, mist en neerslag in het noordelijk deel terwijl het zuidelijk deel warmer en droger is.
De gemiddelde wintertemperaturen in Funchal (zuidkust) liggen rond de 15°C en de gemiddelde zomertemperaturen rond de 22°C. Dit neemt niet weg dat het in de bergen in de winter kan sneeuwen en vriezen. Er zijn dus verschillende klimaatzones met een daaraan aangepaste vegetatie.

De openbare parken en tuinen in Funchal

Zodra men de stad binnenkomt valt de koepel van felblauw bloeiende Jacarandabomen en wat verder de gele bloemen van de Tipuana tipubomen langs de straten al op. Dit zijn de kleuren van de stad Funchal en daarvoor werden ze ook gekozen.
Op weer andere openbare plaatsen staan er enkele reusachtige Afrikaanse Spathodea campanulata’s, met hun oranjerode tulpachtige bloemen.

Een eerste aanradertje is dan al onmiddellijk het gemeentelijk park, in het centrum van de stad. Het is niet groot maar zeer verzorgd. Er staan een paar merkwaardige bomen zoals een leverworstenboom en een kapokboom, in kleurrijke bloemperken. Tal van zitbanken nodigen de bezoekers uit om er de tijd voor te nemen. Er wordt ook geregeld gemusiceerd in deze omgeving, zowel op een muziekkiosk in het park als op de terrasjes van de cafés, verder lang de Avenida Arriaga.

Het gemeentelijk park langs de Avenida Arriaga
Het gemeentelijk park langs de Avenida Arriaga

Vanaf hier is het een korte maar nijdige klim naar de Quinta das Cruzes. Dit museum, ingericht met mooi meubelwerk en rijk gestoffeerd met wandkleden,Chinees porselein, oude tegels of zilverwerk houden we later eens voor op een regendag. Wij gaan voor de tuin.
Eeuwenoude grafstenen, beelden en fragmenten uit kerken en paleizen staan hier opgesteld tussen perken met tropische planten als Hippeastrums, Crotons, Calathea’s of Strelitzia’s. Er is ook een tuincafé met terras waar men terecht kan voor een hapje of een drankje

In de tuin bij Quinta das Cruzes
In de tuin bij Quinta das Cruzes

Een ander en groter park is het Santa Catarinapark. Aan de ingang ter hoogte van de Praça do Infante bevindt zich een monument met het beeld van Christoffel Columbus die ook een tijd op de eilandengroep verbleef. Het is aangelegd in terrasvorm en er zijn heel wat trappen te doen, maar het park met zijn reusachtige dadelpalmen, zeldzame tropische bomen en kleurrijke bloembedden, blijft boeien.

Een havenpanorama, fonteinen en een kleurrijke beplanting in het S. Catarinapark.
Een havenpanorama, fonteinen en een kleurrijke beplanting in het S. Catarinapark.

Een koppel witte zwanen glijdt langzaam over de bijna rimpelloze oppervlakte van een formele vijver en mijdt zorgvuldige de hoog opspuitende fonteinen, als zijn ze bijna bang om nat te worden. Van hier uit heeft men een prachtig zicht op de haven.  Worden de andere parken en tuinen meer door de toeristen bezocht dan is dit park met zijn rustbanken en ligweiden toch ook zeer populair bij de inwoners van de stad.
Grenzend aan dit park, maar met een aparte ingang langs de Av. do Infante, ligt ook deschaduwrijke tuin van de Quinta Vigia, de residentie van de president van Madeira. Ook deze tuin is weer gratis toegankelijk en heel mooi.
De planten zijn ook goed gelabeld wat een wandeling voor geïnteresseerde liefhebbers ook nog leerzaam maakt.

De Quinta Vigia. Deze roze bepleisterde villa is nu de zetel van de president van Madeira.
De Quinta Vigia. Deze roze bepleisterde villa is nu de zetel van de president van Madeira.

Tuinreis naar Madeira (1/3) - Tuinreis naar Madeira (2/3) - Tuinreis naar Madeira (3/3)

#4207

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster