menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 30 mei 2024

Tuinleven in oktober

Tuinvogelsgroenling op zonnebloem door Wim Acke

Laat zaadhoofden van de vaste planten en éénjarigen zoals zonnebloemen (foto links: Groenling door Wim Acke) staan. Zij vormen een natuurlijke voedselbron voor vele tuinvogels in onze tuin.

Verzamel het bladafval op een hoop of in een draadnet. Al snel zal dit een onderkomen vormen voor tal van insecten en weekdieren, een goede voedselbron voor onze gevederde tuinvrienden. Voorzie eventueel grondvoedertafels voor merels, lijsters en andere bodem-foeragerende vogelsoorten, de lijsterachtigen houden allen van gedroogde meelwormen en fruit. Appel, sierappel, peer, hulst, meidoorn, sleedoorn, lijsterbes en gelderse roos zijn stuk voor stuk toppers in de tuin wat vogelvoer betreft. 

Voorzie deze maand ook voedersilo's, voedertafels, voedercakes en mezenbollen om de vogels de nodige reserve te geven voor de koude wintermaanden. Vers drinkwater is uiteraard essentieel.

Zoogdieren

Het plaatsen van een egelhuis staat op de prioriteitenlijst in de tiende maand van het jaar. Dit gaat uiteraard samen met een rijkelijk gevulde voederschaal en vers drinkwater. Egels houden van fruit, eieren, speciaal egel- of kattenvoer. Een groot misverstand dat ik graag even van de baan veeg: egels houden van melk maar verteren het bijzonder slecht, GEEN MELK dus voor onze stekelige tuinvrienden.

eekhoorns voederen - zoogdieren in de tuinOok eekhoorns verdienen een voedzame snack om met een extra laagje de winter in te gaan. Voorzie ook voor hen een voeder- en woonhuisje! Eekhoorns houden vooral van noten en zaden, probeer ze indien mogelijk weg te houden van de vogelvoedertafel, ze kunnen deze nogal domineren!

Geniet van de voorbij schietende vleermuizen, zij voeden zich nu massaal met insecten en nachtvlinders als bron van energie voor de wintermaanden.

Bijen en hommelsbijen - en hommelplanten

Laat volwassen klimop doorgroeien. Klimop is zowat de laatste bloei van het jaar die hommels, bijen en andere nectarminnende insecten van voedsel voorziet. Aster- en sedumsoorten (hemelsleutel - foto links) zijn populair bij bijen en hommels in de oktobermaand. Ook de hibiscus (altheastruik) en de buddleja (vlinderstruik) kunnen deze maand nog lang doorbloeien.

Andere insecten

Denk er even aan om deze maand nog lentebloeiende bloembollen te planten. Zij zijn een belangrijke eerste bron van nectar in de lente. Een bron waarop vooral de hommels vertrouwen bij het opkomen van de eerste lentezon. 

Vlinder, wespen, horzels en zweefvliegen voeden zich nog snel met de suikers en vruchtvlees van het afgevallen fruit. Lieveheersbeestjes, houtwespen en vlinders houden ervan te overwinteren in schuren, houten kratten en dozen. Uiteraard zijn insectenhotels een uitstekend alternatief.


Amfibieën

Ook kikkers, salamanders en padden hebben baat bij een goede schuilplaats voor de winter. Een hoop bladafval, een houtstapel of dood plantenmateriaal zijn ideale natuurlijke schuilplaatsen. Kikker-of paddenburchten zijn standaard te koop. Je kan ze ook zelf maken met stenen, dakpannen en tuinafval.

Terug naar boven icoon