menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 21 juni 2024

Tuinleven in december

Tuinvogels

nestkasten online - nestkasten inspecterenDecember is de ideale maand om alle nestkasten te inspecteren! Haal ze even weg, breng ze binnen, reinig ze grondig en voer herstellingen uit waar nodig. Indien je merkt dat een nestkast al enkele jaren niet in gebruik is genomen, is het nu ook de moment om de kast een nieuwe locatie te geven. Ook roofvogelkasten dienen grondig geïnspecteerd te worden. Indien je overweegt een observatiecamera te installeren, doe dat dan nu. In december heb je het minste kans om eventuele broedkoppels te verstoren.

Uiteraard spijzen we de voedertafel rijkelijk.

Zoogdieren

Wat de zoogdieren betreft kunnen we kort zijn. De egels zouden moeten slapen! Indien je er toch één tegenkomt dan moet je ingrijpen. Haal het diertje binnen en geef het voldoende te eten in combinatie met vers drinkwater. Indien het dier te zwak lijkt, breng je het beter binnen in één van de opvangcentra voor vogels en wilde dieren. 

Heb je het geluk om eekhoorns op bezoek te hebben, geef ze dan aangepaste voeding en geniet vooral van hun aanwezigheid. Voorzie de diertjes eventueel van een aangepast eekhoornvoederhuis en een nestkast zodat ze zeker in de buurt blijven! Heb je nog meer geluk...denk dan ook even aan de dassen die in jouw tuin passeren, ook voor hen is het winter.

Bijen

insectenhotel honingraat maxi aanbieding

Hou late hommels in de gaten op zonnige dagen! Zij zoeken nog steeds naar voldoende voedsel en rekenen mogelijks op jouw suikerschaaltje om terug tot bij hun nest te geraken.

Ga intussen aan de slag om een nestkast voor solitaire bijen te maken. Dit kan je doen met verschillende materialen zoals houtblokken, bamboestokken, denappels en snelbouwstenen.


Andere insecten

Het is stil in insectenland. De ideale periode om eens na te denken over hoe je jouw tuin kan verrijken om de biodiversiteit te verbeteren. Een ondiepe waterpoel bijvoorbeeld is de ideale aantrekkingsfactor voor wilde dieren, waaronder insecten, in jouw tuin.

Amfibieën

Ook bij de amfibieën is er winterrust Ook hier kan je gaan nadenken over hoe hun levensomstandigheden in jouw tuin te verbeteren. Uiteraard komt de waterpoel opnieuw aan bod maar ook een composthoop trekt insecten en hun natuurlijke vijanden aan en is een must voor het verwerken van afval in elke tuin...groot of klein.

Verstoor je een kikker, een pad of een salamender...plaats het dier dan op een beschutte plek in de tuin zodat hun winterrust niet opnieuw wordt gestoord.


Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).