Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuinleven_in_november


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Tuinleven in november

Tuinvogels

Na een vrij zachte oktobermaand, maakt het tuinleven zich klaar voor november. Vele bessen zijn in deze maand een lekkernij voor tuinvogels. Ik denk aan slee- en meidoorn. Ook rozenbottels en sierappels komen stilaan op de menukaart. Ze zijn voornamelijk in trek bij lijsterachtigen zoals de merel, de zanglijster en de wintergasten koperwiek en kramsvogel.

rozenbottel

Hang nu reeds nestkasten en -buidels op als schuilgelegenheid voor het barre weer. Hou ze op een correcte afstand van de vogelvoederplaatsen zodat schuilende en rustende vogels dit ongestoord kunnen doen. Uiteraard vullen we de voedersilo's en -tafels rijkelijk en voederen we de tuinvogels op verschillende niveau's zodat iedereen zijn deel krijgt.

Zoogdieren

winterslaapplek egelTerwijl de egels er ernstig over nadenken aan hun winterslaap te beginnen kunnen wij alvast even nadenken over hoe we onze tuin nog beter kunnen inrichten om ze te helpen. Schuilplaatsen, egelpoortjes,...kunnen allemaal met eenvoudige middelen worden ingericht. Egelpoortjes zorden ervoor dat de egels van tuin naar tuin kunnen migreren zonder de straat op te gaan. 
Heb je ergens een houstapel liggen die klaar is voor een kampvuur? Zorg er dan zeker voor dat er geen egel is ingetrokken om zijn winterslaap te doen. Snel even controleren dus alvorens het vuur aan te steken.

Bijen en hommels

Het is tijd om de bijenhotels even te controleren. De hommel- en wespenkolonies zijn intussen zo goed als uitgedund. De koninginnen gaan nu snel op zoek naar een plaats om de winter door te brengen. Wat bijenkasten betreft kan je nu gaan bijvoederen om de energiereserves op peil te houden.


Andere insecten

rupsHet bruine zandoogje overwintert als rups terwijl het bonte zandoogje als een pop of larve overwintert. Het kan dus interessant zijn een oogje in het zeil te houden tijdens de winteropkuis, planten waar deze rupsen zicht bevinden kunnen eventueel worden gespaard.

Vlinders zoals het dagpauwoog overwinteren als volwassen imago en gaan op zoek naar spleten en kieren. Een vlinderhotel kan hier een oplossing zijn.Amfibieën

Laat de vijver in rust en wacht met het reinigen tot het voorjaar zodat het leven niet wordt verstoord vlak voor de koude wintermaanden. Sommige bruine kikkers houden en namelijk van in het slib op de vijverbodem te overwinteren. Ze voorzien zich dan van zuurstof via huidademhaling. Ook bastaard- en meerkikkers overwinteren doorgaans onder water.

Hou een deel van de vijver dus ijsvrij zodat het water steeds van zuurstof wordt voorzien.

#5728Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon