menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 18 juni 2024

Tuintip - Tuinklusjes voor de winter

Tuinklussen in novemberAan de regenbuien lijkt er maar geen einde te komen. Na een winderige start van november, blijft het ook komende week nat en koud, maar van de vorst is er voorlopig nog geen sprake.

De vogels weten langzaamaan de weg naar de voedertafel te vinden en het gras zal  bijna stoppen met groeien. De dagen zijn kort en het werk in de tuin beperkt zich nu tot enkele routineklussen. Bescherm jouw gevoelige planten tijdig en geniet van de mooie najaarsdagen, een verse kom soep of een warm kopje thee!


Algemeen

 • Ruim regelmatig borders op door oude stengels en bladeren weg te nemen en de grond rond de verschillende planten wat los te maken. Overdrijf niet, afgevallen bladeren verrijken de structuur van de bodem en beschermen de planten tegen de kou.
 • Laat zeker enkele planten staan voor mooie wintersilhouetten. Ik denk onder meer aan siergrassen en rozen. Uiteraard kan je ook deze weghalen mochten ze doorheen de herfst te slordig worden.
 • Haal bladeren en gevallen fruit tijdig van het gazon om vergeling te voorkomen. Verwerk bladeren apart tot waardevolle bladaarde, een ideale bodemverbeteraar.
 • Je kan nog steeds van alles verplanten en aanplanten. November is een goede rozenmaand. Rozen met naakte wortel worden verplant of aangeplant van half oktober tot half april en dat in elk geval buiten de vriesperiodes. Rozen verdragen veel zon en wind die hen vrij houdt van bladluizen. Rozen gedijen moeilijk op plaatsen waar voorheen al rozen stonden.
 • Ook Rhododendrons en heide kunnen nu worden aangeplant op een zure bodem. Meng wat turf in het plantgat tijdens het planten.
 • Herinnering: tuinmeubels reinigen en binnen plaatsen, de serre schoonmaken en isoleren, tuinmachines binnenbrengen voor onderhoud, het tuinhuis schoonmaken, een zaaiplan opstellen voor de moestuin, eventueel nieuwe tuinkamers ontwerpen, een zaadcatalogus bestellen, vorstbescherming voor planten, dahliaknollen rooien en stockeren.
 • Hou buxus ten allen tijde in de gaten, zachte temperaturen en veel regen zijn ideale omstandigheden voor de gevaarlijke buxusschimmel.


Klusjes in de groentetuin

 • In de groentetuin kan je nu beginnen met stukken die enkele weken terug met een groenbemester zijn ingezaaid lichtjes te spitten.
 • Let op met winterbewaargroente op te vochtige gronden. Het is misschien beter alles te oogsten en op een droger stuk grond terug op te slaan.
 • Controleer opgeslagen groente regelmatig en verwijder bedorven stukken.
 • Composteer het oogstafval zoveel mogelijk. Meng het afval gelijkmatig over de composthoop.
 • Zorg er nu zeker voor dat er niet te veel water op de moestuin blijft staan.
 • Steun spruitplanten zodat ze niet omver vallen tijdens stormachtige dagen.
 • Hoog tijd voor pompoensoep: snijd pompoen, champignons, prei en knoflook in stukjes en stoof ze in olijfolie. Voeg groentebouillon toe met een beetje kerrie. Pureer de soep en garneer met veel verse peterselie (of koriander) en geraspte kaas.

Aanleggen gazon in novemberGraszoden plaatsen in de herfst

Het is nog niet te laat voor een nieuw gazon. Graszoden kunnen nog steeds geplaatst worden op een goed voorbereide ondergrond. Zorg ervoor dat het perceel waarop wordt gewerkt niet te nat of zeker niet bevroren is.
Bij een nat perceel kan je tijdens de aanleg van op  een plank werken zodat de grond niet te veel inklinkt en je niet nog meer modder maakt. Ga georganiseerd aan het werk en volg een stappenplan om graszoden aan te leggen.
Deze maand is wel de maand van de laatste kans wat betreft het leggen van graszoden. 

Wintersnoei in de fruittuin

 • Wintersnoei van struikenWintersnoei bij fruitbomen: Snoei lange zijtakken tot twee of drie knoppen terug en voorkom te veel takken bij elkaar. Ook takken die elkaar kruisen en beschadigen kunnen volledig worden weggenomen.
 • Ook ons opgeslagen fruit moeten we controleren op rottende vruchten.
 • Vers geplante fruitbomen moeten regelmatig gecontroleerd worden of ze nog goed vast staan! Controleer boompalen en rubbers tijdens lange periodes van wind en regen.
 • Bescherm jonge bessenstruiken tegen wildvraat door kunststof manchetten of gaasdraad aan te brengen.
 • Bessenstruiken kunnen nog steeds worden gesnoeid. Snoei nieuwe groei van afgelopen jaar met tweederde terug bij aal- en kruisbessen. Bij frambozen en bramen haal je alles weg wat het afgelopen jaar vruchten droeg. 
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).