menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 februari 2024

Tuinleven in september

Tuinvogels

Stilaan mogen de voedertafels en voedersilo's opnieuw wat rijkelijker worden gevuld. Het broedseizoen is nog niet volledig voorbij dus let op met het aanbieden van grote stukken vogelvoeder en volle pindanoten. Afgevallen bladeren kan je met bladscheppen verzamelen in een net of laten liggen, insecten zullen hier maar al te graag in schuilen, zij vormen een goede voedingsbron voor de tuingasten in het najaar. Een verzameling bladafval of mulchlaag vormt bovendien een goede schuilgelegenheid voor kleine zoogdieren, een goede voedingsbron dan weer voor eventueel aanwezige dag-en nachtroofvogels.

Houd de verrekijker in de buurt, onze wintergasten arriveren in de loop van deze maand.

Distelvink

Zoogdieren

Slaapmuizen zijn zeldzaam en beschermd in onze streken. Daarom is het belangrijk, als je weet dat ze in de buurt zijn, om speciale nestkasten voor deze zoogdieren op te hangen. Zij starten hun winterslaap reeds in oktober. Reinig de kasten alvorens ze omhoog te hangen.

Voeder de egels zodat ze met een goede reserve de winter in gaan. Plaats een kwalitatief egelhuis op een beschutte plaats zodat de diertjes vooraf kunnen prospecteren. Vul het met droge bladeren of stro en plaats een voeder- en drinkschaal in de buurt. Egels gebruiken dit onderkomen als slaapplaats voor de winterslaap, als kraamkliniek en als schuilplaats.

Hommels

De hommels hebben nog steeds nood aan voedsel om de herfst door te komen, zorg voor genoeg herfstbloeiers zoals de Altheastruik (Hibiscus), vlinderstruik (Buddleja), hemelsleutel (Sedum), Persicaria, etc. ...

Zaai nu een groenbemester of bloemenweide in zodat je er in het voorjaar ten volle kunt van genieten.

Hommel op Phacelia

Andere insecten

Maai bloemenweides tot op een hoogte van circa 7,5 cm en laat het maaiafval even liggen. Insecten hebben dan de tijd om zich naar veiligere oorden te begeven en afgerijpt zaad heeft nog tijd om te vallen. Vlinders voeden zich nu vooral op de vlinderstruik, op gevallen fruit en op speciale voederschalen. Je kan ze ook helpen door vlindernectar aan te bieden.

Laat afgevallen fruit dus liggen, plaats een voederschaal en probeer de verschillende soorten te determineren op jouw vlinderstruik.

Amfibieën

Jonge kikkers, salamanders en padden trekken massaal onze tuinen in, ze ruilen het water voor het land. Deze jonge amfibieën zijn kwetsbaar en hebben baat bij tal van schuilplaatsen zoals stenen, dakpannen of houtstapels etc. Plaats een kikker- en paddenhuis in de tuin naast de vijver of een poel op een rustige en koele plek in de schaduw. Ze zullen het huisje gebruiken als overwinteringsplaats.


Terug naar boven icoon