menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Eetbaar groen in september en oktober

Kastanjes rapen

In de supermarkt vinden we diverse soorten noten en bessen waarvan een deel ook in onze tuin groeit. Maar naast deze vruchten, biedt de natuur nog veel meer eetbaar groen om te plukken. Het is een trend waar ook vaker restaurants en sterrenchefs gebruik van maken. Ontdek hieronder wat lekkers het najaar te bieden heeft. Lees hier hoe je veilig kan plukken.

Eetbaar groen in het najaar

Binnen het wildplukken is de herfst een leuke pluk- en raapperiode met bekende soorten zoals de tamme kastanje, de hazelnoot maar ook de vlierbes en rozenbottel. Soorten zoals duindoorn, zuurbes, springbalsemien en wildewortel zijn minder bekend maar even goed te gebruiken in de keuken. September is tevens de laatste maand van het jaar waarin er nog eetbare bloemen te oogsten zijn.

Eetbare bloemen:

  • Stokroos (Alcea rosea): deze tweejarige plant komt van nature voor in Centraal-Azië maar heeft zich over de jaren heen ook in onze streek verwilderd. En net deze verwilderde stokrozen geven kleurrijke bloemen die we kunnen verwerken in onze gerechten. De plant heeft een ontstekingsremmende werking, werkt zweetafdrijvend en helpt bij een teveel aan slijm. Gebruik enkel de bloemen en bloemknoppen. Fleur je salade op of zet een heerlijke stokrozenthee op de koffietafel.
  • Teunisbloem (Oenothera biennis): de teunisbloem kan bijna in zijn geheel gebruikt worden. De bloemen en jonge bladeren zijn verwerkbaar in salades, de wortel is lekker rauw of als vervanging van aardappelen (zolang de bloemscheuten niet aanwezig zijn) en de zaden lijken op maanzaadjes. De plant is herkenbaar aan haar lange gele toortsen en bloeit voornamelijk in bloemenweiden en velden. Olie en extracten uit de teunisbloem werken bloedzuiverend en helpen bij krampen, hoesten en astma. Leuk weetje: tijdens WOII werden de bladeren gebruikt als tabak.

Stokroos en Teunisbloem

Vruchten:

  • Rozenbottel (Rosa canina): deze plant kopen we vaak in de winkel maar komt dit najaar talrijk voor in onze natuur. De bottels zitten boordevol vitamine C en zijn dus een superfood die niet mogen ontbreken in de winterse keuken. Gebruik de vruchten in jam, thee of siroop.
  • Duindoorn (Hippophae Rhamnoides): deze kleine oranje bessen bevatten heel wat vitaminen, calcium en magnesium. Ze helpen bij vermoeidheid en winterkwaaltjes zoals griep en verkoudheid. Gekookt of gedroogd te gebruiken in jam, granola en sap.
  • Zuurbes (Berberis vulgaris): minder bekend zijn de bessen van de zuurbes. Net zoals rozenbottel zijn het kleine rode vruchten maar iets ovaler van vorm. De bessen zijn rijk aan vitamine C en passen gekookt perfect in jam of gedroogd als tussendoortje of bij granola. Daarnaast helpt de zuurbes tegen maag- en darmklachten maar eet geen grote hoeveelheden, want dit veroorzaakt buikklachten.

Rozenbotel, Duindoorn en zuurbes


Noten:

  • Tamme kastanje (Castanea sativa): één van dé noten die de maand september rijkelijk te bieden heeft. De tamme kastanje onderscheidt zich van de wilde kastanje met zijn lange stekelige bolsters. Let bij het verzamelen goed op dat je dus geen wilde kastanje opraapt want deze zijn giftig. De noot is lekker rauw alsook gepoft.

Wilde kastanje en tamme kastanje

  • Hazelaar (Corylus avellana): hazelnoten zijn heel populair onder gezondheidsgoeroe's. Echter zijn ze nergens zo goedkoop als de hazelnootjes uit onze achtertuin. De noten zitten in kleinere groepjes samen en vallen op de grond eens ze rijp zijn. 
  • Beukennoot (Fagus sylvatica): net zoals bij de kastanje, vinden we de noten van de beuk terug in een bolster. De groene bolsters verkleuren in het najaar geel tot bruin en barsten van zodra ze rijp zijn open. De beukennootjes vallen uit de bolsters op de grond en zijn klaar om verzameld te worden. 

De herfst biedt meer dan enkel noten en vruchten. Het is de periode waarin paddenstoelen de bossen laten opfleuren en het laatste fruit aan de bomen groeit. Let echter op met paddenstoelen en laat ze staan wanneer je hier geen kennis van hebt. Heel wat soorten zijn giftig en moeilijk te onderscheiden van hun eetbare variant. Ga echter ook nooit zomaar gaan wildplukken! Lees hier waar je moet opletten.

#5787Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).