menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 21 mei 2024

Tuinklusjes begin juni

Begin juni, een periode waarin de dagen nog steeds langer worden en het ook een prima tuinweertje is (soms toch). De grote tuinklussen zijn misschien al achter de rug, maar toch zijn er nog steeds enkele puntjes die u in de gaten kunt houden. Hieronder geven we alvast een handig overzichtje van enkele tuinklusjes in de bloementuin, fruit-en groententuin, in de serre of rond het gazon.

tuinklusjes - ridderspoor of delphinium opbinden

Welke tuinklusjes zijn er deze week te doen in de bloementuin?

 • Gebruik een goede snoeischaar om wilde zijscheuten van rozen weg te halen op de stam.
 • Hooggroeiende bloemen zoals ridderspoor (Delphinium) kunnen soms geknakt liggen door een plotse rukwind. Bind ze daarom op zodat de wind ze niet kan vloeren.
 • Het plantseizoen van dahlia's, canna's en andere zomerbloeiers loopt op zijn eind. Heeft u nog enkele bloembakken te vullen, doe het dan nog snel.
 • Van de voorjaarsbloeiers die ondertussen zijn uitgebloeid, mogen ontdaan worden van dode en afstervende bladeren.
 • De Clematis is nu vollop in zijn groei, zorg voor een goede klimhulp en help de plant hierbij om een mooi geheel te verkrijgen.
 • Zuurminnende planten kunnen wat extra vloeibare mest gebruiken. Hoewel deze planten hun voeding via het zonlicht en water maken, is een toevoeging van extra kunstmest handig. Want de basisvoedinststoffen die planten nodig hebben zijn stikstof (N) voor de groei van blad en stengel. fosfor (P) wordt door de plant gebruikt om een stevig wortelgestel op te bouwen en kalium (K) zorgt ervoor dat de plant mooie bloemen zal krijgen (en later vruchten). Het toedienen van extra meststof zorgt dus voor een mooiere bloei.
 • Haal bloemen weg van de boerenjasmijn (Philadelphus), bruidsbloem (Deutzia) na de bloei.
 • Bent u een zaailiefhebber, dan kunt u alvast starten met het zaaien van muurbloemen (Cheiranthus cheirii), duizendschoon (Dianthus barbatus), campanulla's of vergeet-mij-nietjes.

tuinklusjes in de moestuin

Wat is er deze week te doen in de fruit-en groententuin?

 • Groentengewassen zoals de laatste tomaten, bonen, courgettes kunnen nu nog uitgeplant worden.
 • Wil je nog snel enkele frisse kroppen zomersalade hebben? Zaai ze dan in goten om snel te kunnen oogsten.
 • Controleer alvast de fruitnetten, want die zult u nodig hebben. Hier en daar worden de eerste bloeiende vruchten zoals kersen en aardbeien al opgegeten door hongerige merels en andere tuinvogels. Door het gebruik van een goede gewasbeschermingsnet reserveert u alvast deze lekkere vruchten voor u.
 • Nieuwe scheuten van bramen, frambozen, loganbessen en andere stokvruchten kunnen nu ook opgebonden worden om het geheel wat in toom te houden.
 • Geef de aardbeien en kruisbessen extra water. Op die manier stimuleer je de plant tot grotere vruchten.
 • Hou insecten of plagen goed in de gaten en bestrijdt hen indien de plagen worden waargenomen. Soms is het niet altijd duidelijk welke plaag of welk insect aan uw groenten vreet. Daarom ontwikkelden we een handige tool. De tuinproblemen geven u wellicht een duidelijker beeld van de ziekte of plaag, daarnaast wordt er ook telkens een mogelijk oplossing voor die plaag voorgesteld. De moeite waard om even naartoe te surfen: https://www.tuinadvies.be/tuinproblemen.php
 • Om grotere en mooiere vruchten te krijgen, kunt u nu bomen zoals appels of pruimen uitdunnen mochten er te veel vruchten aan hangen. Op die manier steekt de boom al zijn energie naar de overblijvende vruchten die op hun beurt beter tot hun recht zullen komen.
 • Bent u een zaailiefhebber, dan kunt u alvast volgende groenten zaaien: sla, rucola, rode biet, dwerg sperziebonen, snijbonen, radijs, wortelen, Calabrese, mini-bloemkool, spinazie, witlof, andijvie, kohl Rabi, erwten, spinazie bieten, koolraap en rapen.
  Bekijk gerust het volledige overzicht in onze zaaikalender voor groenten.

tuinklusjes


Heeft u een serre? Ook daar kunt u alvast enkele voorbereidende tuinklussen doen

 • De eerste warme dagen zijn al gepasseerd, maar er komen er ongetwijfeld nog meer aan deze zomer. Om de temperatuur in de serre of kas op peil te houden kunnen schaduwdoeken voorzien worden. Een schaduwdoek zorgt ervoor dat de serre niet oververhit geraakt en dat de planten geen verbrandings- of verkleuringsverschijnselen krijgen. Tijdens de zomer is een bescherming tussen de 40 à 50% voor de meeste planten geschikt. Varens bijvoorbeeld vragen een afscherming tot 75 % en andere planten zoals cactussen vragen veel minder afscherming. Met behulp van dit schaduwdoek kunt u uw planten optimaal beschermen.
  Dit schaduwdoek kan trouwens opnieuw zijn nut bewijzen later op het jaar, als vorstbescherming of als windscherm.
 • Probeer iedere ochtend de planten in de serre te bewateren. Om een continu-bewatering te hebben (bijvoorbeeld tijdens vakantie) bestaan er automatische watergeefsystemen.
 • De wittevlieg kan voor problemen zorgen in de kas. Vandaar dat ze best worden weggevangen door lijmvangplanten te gebruiken. Lijmvangplaten zijn gifvrije en reukloze insectenval met sterke lokwerking voor een effectieve bestrijding van witte vliegen, mineervliegen, thrips, rouwmuggen en bladluizen
  De gele vangplaten reflecteren het licht en zijn zo onweerstaanbaar voor allerlei ongedierte dat zich in serre, kas en veranda tussen de planten bevindt. 
  De vangplaten zijn gifvrij en werken constant waardoor het ongedierte continue wordt weggevangen.

Op en rond het gazon zijn er ook nog enkele tuinklussen uit te voeren deze week

 • Verlaag geleidelijk aan de maaihoogte van uw grasmaaier nu het gras op volle snelheid groeit.
 • Controleer de rozenstruiken op roest of meeldauw. Grijp in wanneer deze symptonen zich voordoen.
 • Geef nog steeds extra water aan pas aangeplante struiken of planten (zeker wanneer het enkele dagen niet regent). Het kan een tijdje duren alvorens de wortels echt goed op gang komen.
 • Buxus kan nu ook al gesnoeid worden, maar let op, doe dit niet in de volle zon of bij heet weer.

 

#3506
Terug naar boven icoon