menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 22 juni 2024

Juni dé rozenmaand


De roos is een van de vele prachtige bloemen die schitteren in kleurrijke en heerlijk geurende bloei. Niet voor niets wordt juni de rozenmaand genoemd. Met deze tuintips geniet je optimaal van je rozenpracht.

Koningin der bloemen

De roos is een geliefd geschenk en staat symbool voor de liefde, terecht de koningin der bloemen genoemd. Rozen zijn langlevende planten die elk jaar opnieuw prachtig bloeien. Zorg bij het planten voor een zonnige, open plek met voldoende wind. Zo blijft de plant gezond en minder vatbaar voor schimmels.

Na enkele jaren bestaat de kans dat de planten minder goed gaan groeien en treed er rozenmoeheid op. Hierbij worden de wortels aangevreten door kleine wormen (aaltjes), waaraan de planten uiteindelijk bezwijken. Graaf de grond minimaal 60 centimeter af vooraleer je nieuwe rozen plant. Stimuleer het bodemleven door het toevoegen van mycorrhiza.

Extra water en voeding

Als het warm weer is hebben rozen extra aandacht nodig. Geef ze tijdens droge periodes dagelijks water, ook die in potten en bloembakken. Verwijder afgestorven knoppen en geef de plant de nodige voedingsstoffen voor prachtige bloemen. Zo kan de roos al haar energie in nieuwe, gezonde knoppen steken. 

DIY: rozenzalf

Rozen zijn populair in bloemstukken en boeketten, maar hun bloemblaadjes bevatten ook een fijne olie met een aangename geur. Maak zelf een heerlijk geurende zalf die de droge huid voedt en rimpels vermindert.

Benodigdheden rozenolie:

  • verse of gedroogde rozenblaadjes
  • biologische olijfolie of amandelolie
  • een glazen potje met deksel

Voeg de rozenblaadjes toe aan de olie en sluit het potje af. Plaats de rozenolie op een plek uit de zon en laat een drietal weken rusten. Haal de rozenblaadjes uit de olie en bewaar op een koele donkere plaats.


Benodigdheden rozenzalf:

  • 25 g (zelfgemaakte) rozenolie
  • 5 g bijenwas
  • 15 g sheabutter of cacaoboter
  • een (glazen) potje met deksel

Schenk de rozenolie in een pan en voeg de boter en bijenwas toe. Verwarm de boter langzaam op en roer geregeld. Doe dit au bain-marie of plaats de kom op een zacht vuurtje. Verdeel de zalf in afsluitbare potjes en laat opstijven.

Tip: verleng de houdbaarheidsdatum door een paar druppels vitamine E olie toe te voegen. Doe dit pas wanneer het mengsel stilaan begint te stollen.

#5761Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).