Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuin_wijsheid

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Wil je een heel leven gelukkig zijn, word dan tuinier

TUINWIJSHEID

Wil je een uur gelukkig zijn, bedrink je.
Wil je drie dagen gelukkig zijn, treed in het huwelijk.
Wil je een week gelukkig zijn, slacht een varken.
Wil je een heel leven gelukkig zijn, word dan tuinier.

Chinees gezegde

Door de eeuwen heen heeft de mens zich bezig gehouden met de vraag wat gelukkig maakt en wat geluk is. Wie wil er nu niet gelukkig zijn? Er zijn talloze spreekwoorden en gezegden die daar uitdrukking aan geven. Vele daarvan geven aan wat geluk niet is en hoe je het niet krijgt. Denk aan ‘Geluk is niet te koop’ en ‘Geld maakt niet gelukkig’. Bovenstaand gezegde geeft aan, hoe geluk wel binnen bereik komt. Zou het waar zijn?

 

GELUKT 

Het hangt natuurlijk samen met wat je onder geluk verstaat. De Griekse wijsgeer Aristoteles zei daar over: alles heeft een aanleg in zich en streeft naar de ontwikkeling daarvan. Een zaadje van een zonnebloem heeft de mogelijkheid in zich om uit te groeien tot een bloeiende zonnebloem van twee meter. Het zal niet altijd lukken om een aanwezige aanleg te realiseren. Er zal aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. Voor het zaadje van de zonnebloem geldt om te beginnen al, dat er voor het kiemen vocht en warmte nodig is. Daarna moet de bodem voldoende voedsel en vocht bevatten. Als aan de voorwaarden kan worden voldaan en het zaadje krijgt zijn uiteindelijke vorm, dan kun je stellen dat de ontwikkeling gelukt is. Geluk is “gelukt zijn” en houdt in, dat iets of iemand zijn aanleg kan realiseren.

 

Als tuinier ben je bezig om voorwaarden te scheppen. Je zaait en geeft water, je bemest de aarde, je bindt aan, haalt onkruid weg. Je begeleidt de plant bij diens ontwikkeling. Je kijkt aandachtig toe en grijpt in als dat nodig is. Om te weten wat de voorwaarden zijn van een plant, lees je tijdschriften en boeken, praat met mede-tuiniers en surft op het net. Je volgt de ontwikkeling nauwgezet.

NIET GELUKT 

Soms gaat het ondanks alle inspanningen toch niet goed. Een plant kwakkelt, sterft af of wil maar niet bloeien. Of, nog erger, de plant ontwikkelt zich prima en ineens is daar die hagelbui, die storm van windkracht tien. We doen ons best om de planten daar tegen te beschermen. Ik ken iemand die een paraplu over zijn pioenroos zet als het gaat regenen. Toch kunnen we niet alle omstandigheden naar onze hand zetten en komt het dan ook voor dat het ons niet lukt om een plant gezond en wel in bloei te krijgen. Niemand wordt vrolijk van de aanblik van een plant die het niet goed doet. Het “niet-gelukt zijn” stemt niet gelukkig.

OP ZOEK NAAR GELUK 

Als het echter wel goed verloopt, kunnen we daar van genieten. Het geluk van de plant straalt af op de verzorger en op de toeschouwer. Niet alleen het eindresultaat is van belang, ook de ontwikkeling er naar toe kan voor veel mensen vreugde geven. Zo blijft het elk jaar vroeg in het voorjaar weer een speciaal moment als je ziet dat de eerste zaadjes zijn gekiemd. Hoewel de twee kleine kiemblaadjes van een plant nog niets verraden van de schoonheid die er zich uit kan ontwikkelen, is dit al heel mooi. Een tuinier loopt in de ochtend een rondje door zijn tuin om te zien hoe alles er bij staat en kan genieten van planten die nog niet bloeien, van een border vol beloften.

Een speciaal moment, een mijlpaal in de ontwikkeling, wordt gevormd door het ontluiken van de bloem. Wanneer een bloem zich opent, is dat als de kroon op het werk. De uiteindelijke vorm wordt gerealiseerd en daarmee wordt, volgens Aristoteles’ theorie, het geluk bereikt. Daar willen we wel bij zijn!

Het tot bloei komen van een plant is in sommige gevallen goed waar te nemen. Een teunisbloem ontrolt zich in enkele seconden in de avond. Pak een stoel en ga naast een teunisbloem zitten en je hebt een avond vol geluksmomenten.

Dat kan ook bij de bloemen van de Passiflora, zij het dan, dat die overdag open gaan.

Ook al weet je hoe een bloem er uit zal gaan zien, een half geopende bloem blijft spanning met zich meedragen. Het hoedje dat een ui bijna afgeworpen heeft, een papaver waarvan de bloem de omheen gelegen kapjes net niet heeft weggedrukt en een rozenknop die net niet geopend is. Het gelukt-zijn heeft zich aangekondigd maar het is er nog niet.

Een bloem verdort, een plant sterft af. Het kan ons wel eens weemoedig stemmen. Toch weet elke tuinier dat dit er ook weer bij hoort, dat het een fase is die zal worden opgevolgd door nieuwe groei. Je kunt daar al naar uitkijken.

Wil je een leven lang gelukkig zijn, word dan tuinier!

#2315

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl