Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tomatensoep_3_maal_anders

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 september 2019

Tomatensoep: 3 maal anders

Tomatensoep met balletjes

Ingrediënten voor 4 personen:

Tomatensoep met balletjes

  • 1 kg verse tomaten 
  • 200 g gemengd gehakt 
  • 1 ui 
  • 2 preiwitten 
  • 1 stengel bleekselder 
  • 1,5 l lichte kippenbouillon 
  • 1 eetlepel tomatenpuree 
  • boter 
  • peper en zout 
  • verse peterselie

Bereidingswijze:

Snijd de ui, de prei en de selder en stoof de groenten aan in boter. Doe er, als de groenten glazig zijn, de tomatenpuree bij en stoof die even mee. 
Doe de gesneden verse tomaten en de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur terug lager en laat minstens een half uurtje rustig sudderen. 
Rol intussen balletjes van het gehakt en kook die even voor. Verfris onder koud stromend water. 
Mix de soep en breng dan pas op smaak met peper en zout. Doe de balletjes erbij en warm even door. 
Serveer de soep en strooi er vers gesnipperde peterselie overheen.

Tip:

Gebruik bij het maken van tomatensoep enkel het wit van prei. Als je er ook het groen aan toevoegt, verliest de soep haar mooie rode kleur. Tomatenpuree moet altijd meegestoofd worden om te ontzuren.


Tomatensoep met Finettes

Tomatensoep met FinettesIngrediënten voor 4 personen:

  • 100 g Finettes
  • 500 g verse vleestomaten
  • 1/2 ui, fijn gesneden
  • 1 wit van prei, fijn gesneden
  • 1 stengel bleekselder, fijn gesneden
  • 1/2 l kippenbouillon
  • 1 el tomatenpuree
  • Gehakte peterselie
  • Peper en zout
  • Boter

Bereidingswijze:

Snijd de tomaten in stukjes. Bewaar het sap. Mix de stukjes tomaat met een staafmixer. Giet het sap van de tomaten door een zeef.
Stoof de fijngesneden groenten (ui, prei en selder) aan in boter zonder te kleuren. Voeg er de tomatenpuree aan toe en stoof nog een paar minuten. Voeg het sap van de tomaten en de bouillon erbij en laat alles een half uur op een zacht vuur koken. Breng op smaak met peper, zout en fijngehakte peterselie.
Kruid de Finettes met peper en zout en bak ze heel kort in wat boter. 
Doe de Finettes in de soep of steek ze op een satéprikker en serveer ze bij de soep.


Tomaat-aardappelsoep met spek

Tomaat-aardappelsoep met spekIngrediënten voor 4 personen:

  • 5 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 1 l kippenbouillon
  • 150 g dun spek
  • 400 g tomaten (in blik)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 preiwit
  • 4 el basilicumblaadjes
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 1 cm.
Snijd het preiwit in ringen van 1 cm en het spek in reepjes. Verhit de olijfolie in de wok en voeg het spek, de aardappelen, de preiringen en de fijngehakte knoflook toe. Bak alles gedurende 5 minuten. 
Doe er de bouillon en de tomaten bij. Roer en breng op smaak met peper en zout. Laat alles 20 minuten koken op een zacht vuur. 
Mix de helft van de soep. Giet die bij de andere soep. 
Verdeel de aardappel-tomatensoep over 4 borden en werk af met de basilicumblaadjes.

#3821

Bron: Flandria