Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tips_bij_macrofotografie_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 april 2021

Tips bij macrofotografie in de tuin

Tips bij macrofotografie in de tuinMacrofoto’s van bloemen, planten en dieren in de tuin zijn vaak zeer kleurrijk en verwonderlijk om naar te kijken. Details uit de tuin komen plots tot leven, waarvan je misschien het bestaan niet eens afwist.
We spreken van macrofotografie wanneer het gaat over objecten (in ons geval bloemen, planten en dieren), waarbij de foto is genomen vanop een zeer kleine afstand. De bedoeling van een macrofoto is het object zo groot mogelijk in beeld te brengen. Hierdoor worden details zichtbaar, die met het blote oog minder goed of niet te bekijken zijn.

De term macrofotografie wordt af en toe verkeerdelijk gebruikt. Een echte macrofoto is wanneer het object groter wordt afgebeeld dan zijn originele grootte. Met andere woorden, de vergroting moet groter of gelijk aan één zijn.


Een foto waarbij het onderwerp kleiner wordt afgebeeld dan de ware grootte, wordt een close-up genoemd en is dus eigenlijk geen macrofoto.

Zin om ook eens de tuin onder de lens te nemen en je te wagen aan macrofotografie?
Dan geven we hieronder alvast enkele handige tips mee:

Gebruik een statief wanneer mogelijk

Macrofotografie gebeurt per definitie steeds vanop een statief. Statieven variëren in prijs maar voor lichtere camera’s valt de kostprijs hiervan zeer goed mee. Tweedehands zijn er ook allerhande mogelijkheden. Deze hulp zal ervoor zorgen dat de focus steeds bewaard blijft, wanneer er wordt gefotografeerd met weinig scherptediepte. De meeste macrofoto’s zijn zo gemaakt dat het onderwerp (of slechts een deel daarvan) scherp in beeld gebracht waarbij de achtergrond wazig wordt. De afstand tussen het scherpe en het onscherpe gebied, wordt weergegeven met de term “scherptediepte”. Hoeveel scherptediepte je kan maken is afhankelijk van de lens en de diafragmaopening die de lens aankan.

camera onder statiefWanneer je enkel een zeer klein onderdeeltje van iets scherp in beeld wil brengen, kan het naar voren of naar achteren brengen van het fototoestel de foto volledig uit balans halen, ook al is het slechts een centimtertje. Door gebruik te maken van een statief blijft de afstand tot het onderwerp steeds dezelfde, waardoor de gewenste foto mogelijk wordt. Helaas is het niet altijd mogelijk om een statief te gebruiken.
Bij instapmodellen kan de camera gemonteerd worden op het statief, maar bij meer geavanceerde modellen kan het statief omgedraaid worden zodanig dat de camera onder het statief en vrij dicht tegen de grond hangt, maar toch stabiel staat. Deze statieven zijn uiteraard zeer handig bij macrofotografie.

Een ander voordeel van een statief is dat het de snelheid van fotograferen verminderd. Een statief is onhandig, zwaar en neemt tijd in beslag om op te stellen. Dit is niet altijd slecht, want daardoor gaan we meer gaan kijken op voorhand. Previsualisatie noemt dit. Bepaal op voorhand wat je wil gaan fotograferen en vanwaar je dat het beste doet. Plaats daarna het statief en het materiaal. Je leert beter kijken en het beschikbare licht beoordelen. Neem dus zeker je tijd!

Fotografeer van verschillende hoeken

Omdat er gebruikt wordt gemaakt van zo’n kleine scherptediepte en beelduitsnede is het vaak niet mogelijk het volledige onderwerp in beeld te brengen. Dat hoeft ook niet. Bij fotografie van dieren zijn de ogen het punt om op te focussen. Wanneer de ogen elk op een verschillende afstand staan van tegenover de lens, is het meest natuurlijk om het dichtste oog te gebruiken als focuspunt.
Probeer ook steeds vanuit een verschillende hoek een bepaald beeld te maken. Dit zal je misschien dwingen om in niet-comfortabele houdingen te gaan kronkelen, maar het zijn vaak net die beelden die het verschil opleveren.
Het voordeel van digitale fotografie is dat de beste foto uit een reeks van 50 kan bewaard worden.

achtergrond bij macrofotografieDenk ook aan de achtergrond

De achtergrond draagt bij tot de foto. Omdat enkel het object scherp zal gefotografeerd worden zal de achtergrond (indien die ver genoeg van het object verwijderd is) zeer onscherp zijn. De achtergrond zal in vele gevallen enkel een wazig kleurenpallet worden.

Een kleine verschuiving van de camera rond het object zal een groot effect hebben op de kleurtint. De vorm van de achtergrond speelt hier ook mee, want de kleur van de achtergrond kan het object juist doen opvallen in de foto, en dat is wat we willen.

Tijd is belangrijk

Op zoek naar mooie insecten in de tuin? Dan is de kans groot dat die niet opgezet zijn met jouw interesse en het al snel voor bekeken houden. Wanneer je die beestjes vroeg in de ochtend fotografeert zijn ze nog traag omdat ze koudbloedig zijn. Zo heb je meer tijd om een goede foto te maken. Bovendien kan de dauw op de insecten een zeer leuk effect zijn, en is er vaak geen storend hard zonlicht aanwezig. Dat is bovendien ook een reden om niet rond de middag op stap te gaan voor macrofotografie.

Flitsen?

ringflits macrofotografieHet mooiste licht valt dus meestal tijdens in de ochtend of bij zonsondergang. Dit zorgt voor zacht licht, maar is ook minder krachtig waardoor er te weinig licht is voor een goede macrofoto. Een flits gebruiken schrikt sommigen af omdat dit ongewenste kleuren en schaduwen geeft. Vaak komt dit omdat men niet goed weet hoe die te gebruiken.

Een flits die weggericht staat van het onderwerp zodat er slechts een reflectie is van andere onderwerpen terug naar het hoofdonderwerp, zal al snel een heel ander beeld opleveren dan wanneer de flits recht-toe-recht-aan is gebruijt. Speciaal voor macrofotografie bestaan er ook ringflitsers. Dit is een ring rond de lens, waardoor geen storende schaduwen tevoorschijn komen, aangezien het licht elke schaduw van de zijkanten wegneemt.
Geavanceerde modellen kunnen bovendien ingesteld worden dat bepaalde zones in de ring meer of minder licht zullen maken, zodat het lijkt alsof de foto is genomen met natuurlijk licht.

Hopelijk kan dit artikel een hulpje zijn bij het starten met macrofotografie in je eigen tuin.
Het belangrijkste is dat je niet bang bent om op de grond te gaan liggen en vuil te worden en niet bang bent om veel te proberen.
Oefenig baart nog steeds kunst en dat is bij fotografie niet anders.

#4471

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies